Page 42 - Kucharka III.
P. 42

Segedínsky guláš – Segedin goulash

               Cibuľu orestujeme na 3 PL bravčovej masti. 1 kg bravčového mäsa pokrájame na kocky a necháme
               zatiahnuť na orestovanej cibuli. Osolíme, okoreníme podľa chuti a zafarbíme 1 PL červenej sladkej
               mletej papriky. Podlejeme vodou a necháme dusiť. Keď je mäso mäkké pridáme 1 kg vrecúško kyslej
               kapusty a varíme do zmäknutia. Do kyslej smotany pridáme 1 PL múky a kapustu zahustíme.
               Necháme prevrieť. Ako príloha môže byť chlieb, zemiaky, alebo knedľa.

               Ak máme pikantnú klobásu môže sa v kapuste uvariť tiež. Ja si nechávam aj kosť z karmenádle
               /samozrejme, že aj s trochou mäsa/ a dám ju do kapusty vyvariť. Je to hlavne pre chuť.




               Pečené kurča na kyslej kapuste – Baked chicken in sourcraut

               Je rýchle a výborné jedlo.

               Pripravíme si zapekaciu misku, dno prekryjeme vrstvou kyslej kapusty /cca 4 cm/, na ňu položíme
               pripravené kúsky kurčaťa kožou navrch. Keď kurča solíme, mierne nadvihneme kožu /!neodtrhnúť!/
               a pod ňu vložíme malý kúsok masla. Zemiaky očistíme a celé poukladáme po obvode pekáča.
               Slaninku nakrájame na prúžky a obložíme každý kúsok kurčaťa. Pečieme zakryté pri teplote 180 st C
               dovtedy, kým nie sú kurča aj zemiaky mäkké. Ak sa nám zdá, že je kapusta suchá, podlejeme vodou.
               Dopekáme pri 200 st C odkryté.




               Zeleninový pekáč – Vegetable Roasting Pan

               Zapekaciu misku vytrieme maslom a naplníme nakrájanou zeleninou – červené, žlté a zelené papriky,
               paradajky, cibuľa, mrkva, karfiol, ružičkový kel, zemiaky a všetko, čo máme doma. Na povrch dáme
               niekoľko strúčikov neočisteného cesnaku. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, a postriekame
               olivovým olejom. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 170 st C cca 20 minút. Potom odkryjeme,
               posypeme strúhaným syrom, zvýšime teplotu na 200 st C a ešte dopekáme 5 – 7 minút.

               Toto jedlo je dobré aj ako hlavné jedlo, alebo príloha k mäsu, alebo rybe.





               Pečená plnená paprika – Roasted filled pepper

               Pekne veľké papriky rozkrojíme na dve polovice, odstránime jaderník a vypláchneme vodou.
               Nakrájame slaninu na malé kocky a dáme ju pražiť na panvicu. Pridáme cibuľu a pražíme dozlatova.
               Kuracie pečienky odblaníme, nakrájame na drobné rezančeky a pridáme do panvice. Huby
               predvaríme, opláchneme, nakrájame na drobné kúsky a obohatíme nimi panvicu. Zmes osolíme,
               okoreníme, pridáme bylinky, rascu, majoránku, bazalku. Premiešame a podusíme. Stíšime plameň.
               Rozbijeme dve vajíčka a necháme ich stuhnúť. Premiešame. Zmesou naplníme papriky, uložíme ich
               do maslom vymastenej Jenskej misy, plátky masla dáme na každú papriku a dáme do rúry piecť na
               180 st cca 20 minút zakryté. Potom papriky posypeme strúhaným syrom a dopekáme približne 5 - 10
               minút pri teplote 190 st C. Náplň do paprík môžeme obmieňať buď čistou zeleninou, alebo klasickou
               žemľovou plnkou. Ďalšia varianta je nahradiť pečienku hydinovým mäsom.




                                                           - 40 -
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47