Page 42 - Kucharka III.
P. 42
Segedínsky guláš – Segedin goulash
Cibuľu orestujeme na 3 PL bravčovej masti. 1 kg bravčového mäsa pokrájame na kocky a necháme
zatiahnuť na orestovanej cibuli. Osolíme, okoreníme podľa chuti a zafarbíme 1 PL červenej sladkej
mletej papriky. Podlejeme vodou a necháme dusiť. Keď je mäso mäkké pridáme 1 kg vrecúško kyslej
kapusty a varíme do zmäknutia. Do kyslej smotany pridáme 1 PL múky a kapustu zahustíme.
Necháme prevrieť. Ako príloha môže byť chlieb, zemiaky, alebo knedľa.
Ak máme pikantnú klobásu môže sa v kapuste uvariť tiež. Ja si nechávam aj kosť z karmenádle
/samozrejme, že aj s trochou mäsa/ a dám ju do kapusty vyvariť. Je to hlavne pre chuť.
Pečené kurča na kyslej kapuste – Baked chicken in sourcraut
Je rýchle a výborné jedlo.
Pripravíme si zapekaciu misku, dno prekryjeme vrstvou kyslej kapusty /cca 4 cm/, na ňu položíme
pripravené kúsky kurčaťa kožou navrch. Keď kurča solíme, mierne nadvihneme kožu /!neodtrhnúť!/
a pod ňu vložíme malý kúsok masla. Zemiaky očistíme a celé poukladáme po obvode pekáča.
Slaninku nakrájame na prúžky a obložíme každý kúsok kurčaťa. Pečieme zakryté pri teplote 180 st C
dovtedy, kým nie sú kurča aj zemiaky mäkké. Ak sa nám zdá, že je kapusta suchá, podlejeme vodou.
Dopekáme pri 200 st C odkryté.
Zeleninový pekáč – Vegetable Roasting Pan
Zapekaciu misku vytrieme maslom a naplníme nakrájanou zeleninou – červené, žlté a zelené papriky,
paradajky, cibuľa, mrkva, karfiol, ružičkový kel, zemiaky a všetko, čo máme doma. Na povrch dáme
niekoľko strúčikov neočisteného cesnaku. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, a postriekame
olivovým olejom. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 170 st C cca 20 minút. Potom odkryjeme,
posypeme strúhaným syrom, zvýšime teplotu na 200 st C a ešte dopekáme 5 – 7 minút.
Toto jedlo je dobré aj ako hlavné jedlo, alebo príloha k mäsu, alebo rybe.
Pečená plnená paprika – Roasted filled pepper
Pekne veľké papriky rozkrojíme na dve polovice, odstránime jaderník a vypláchneme vodou.
Nakrájame slaninu na malé kocky a dáme ju pražiť na panvicu. Pridáme cibuľu a pražíme dozlatova.
Kuracie pečienky odblaníme, nakrájame na drobné rezančeky a pridáme do panvice. Huby
predvaríme, opláchneme, nakrájame na drobné kúsky a obohatíme nimi panvicu. Zmes osolíme,
okoreníme, pridáme bylinky, rascu, majoránku, bazalku. Premiešame a podusíme. Stíšime plameň.
Rozbijeme dve vajíčka a necháme ich stuhnúť. Premiešame. Zmesou naplníme papriky, uložíme ich
do maslom vymastenej Jenskej misy, plátky masla dáme na každú papriku a dáme do rúry piecť na
180 st cca 20 minút zakryté. Potom papriky posypeme strúhaným syrom a dopekáme približne 5 - 10
minút pri teplote 190 st C. Náplň do paprík môžeme obmieňať buď čistou zeleninou, alebo klasickou
žemľovou plnkou. Ďalšia varianta je nahradiť pečienku hydinovým mäsom.
- 40 -