Page 45 - Kucharka III.
P. 45

Čaj o piatej – Afternoon tea

               Názov je prevzatý z Anglického stolovania a za mojej mladosti označoval mládežnícke podvečerné
               zábavy s tancom.

               Podstatou je zohnať si správny čaj. Musí to byť čierny sypaný čaj – Darjeeling, Dilmah, Lady Gray...
               umiestnený v sitku, kde sa prelieva pomaly prevarenou, ale nie vriacou vodou. Vytvorí sa krásna
               zlatohnedá tekutina s nádhernou vôňou, ktorú umocníme kockou kvalitnej horkej čokolády. Takto
               pripravujú čaj na Srí Lanke.







               100 ročný recept na domáci závin – An annual recipe for home made strudel


               Zoberieme si misku a nasypeme 5 a ½ H polohrubej múky. 1 kocku droždia a 1 PL kryštálového cukru
               zalejeme 1 H vlažného mlieka a urobíme kvások. Kvások pridáme do misy s múkou a s nakrájaným
               celým maslom /Herou/. Zamiesime cesto a necháme asi 30 minút kysnúť.


               Pokiaľ cesto vykysne pripravíme si plnku:

               Maková plnka: Z 1 H vody, 2 H kryštálového cukru uvaríme sirup, pridáme 2 H mletého maku, 1/2 H
               rumu a nastrúhame citrónovú kôru. Kto má rád, pridá hrozienka.

               Orechová plnka: 1 a ½ H vody s 2 H kryštálového cukru a kôry z 1 pomaranča uvaríme sirup
               a pridáme 2 H mletých orechov, premiešame a necháme vychladnúť.

               Cesto rozdelíme na 2 - 3 časti /podľa toho, aké veľké štrúdle chceme mať/. Rozvaľkáme asi na 5 mm
               a plnku rozotrieme rovnomerne po celej ploche. Zvinieme do závinu, konce uzavrieme, potrieme
               rozšľahaným vajcom niekoľkokrát a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 st C cca na 30 minút.




               Želatína na ovocný zákusok – Gelatine for fruit dessert

               Nemám úspech s kupovanou želatínou a už roky používam taký svojský recept.

               Cez sitko precedím 7-decovú fľašku doma zaváraných marhúľ. Šťavu nalejem do kastrólika
               a rozmiešam v nej 1 a pol balíčka Zlatého klasu a varím ako puding. Najprv je hmota skalená, ale
               akonáhle tuhne, tak je priezračnejšia. Na upečený korpus z obyčajného piškótového cesta natriem
               kyslejší lekvár a naukladám odkvapkané marhule. Studenou hmotou ovocie popolievam. Nechám 1-2
               hod postáť a môžem servírovať.

               Oficiálny recept je podobný - 100 ml hustého sirupu zmiešame so 400 ml vody a pridáme 1 balíček
               Zlatý klas. Varíme ako puding. Schladíme vo vode na izbovú teplotu a nalievame na ovocný zákusok.
               Necháme stuhnúť.











                                                           - 43 -
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50