Page 43 - Kucharka III.
P. 43

Niekedy chceme ako prílohu pripraviť niekoľko druhov zeleniny a snažíme sa, aby si zachovali farbu
               a celistvosť. Aby sme prípravu urýchlili a tak trošku aj zjednotili použijeme alobal. Pripravíme si
               rovnaké štvorce, do ktorých zabalíme každý druh zeleniny s kúskom masla. Posolíme. Poukladáme na
               plech, alebo zapekaciu misku, podlejeme vodou a dáme do rúry na 10 - 15 minút - podľa potreby
               /teraz ma napadlo, ako som v práci do chorobopisov písala 3 P - použiť p. p. P. – podľa potreby
               Palčovičová a všetci sa na tom zabávali./




               Živánska v pekáči – Živánska in pan


               Zaobstaráme si cca ½ kg krkovičky, 1/2 kg bravčového pliecka, 1/4 kg gazdovskej slaniny, 1 údenú
               klobásku /môže byť aj párok/, 3 väčšie papriky, 3 veľké cibule, 5 paradajok, 3 - 4 strúčiky cesnaku, 5
               veľkých zemiakov, soľ, koreniny, bobkový list, rascu, olivový olej, 2 poháre piva, červená paprika
               sladká, chilli papričky podľa chuti.

               Mäso pokrájame na kocky, cibuľu, paradajky, zemiaky a klobásu na kolieska, papriku a slaninu na
               širšie rezance. Plech, alebo zapekaciu misu, jemne pretrieme olejom a začneme ukladať. Na spodok
               dáme slaninu, prikryjeme cibuľou a vrstvíme ostatnými ingredienciami. Mierne osolíme, okoreníme,
               posypeme drvenou rascou, červenou paprikou, bazalkou, pridáme niekoľko bobkových lístkov,
               nasekaný cesnak a chilli papričky. Ľahko prelejeme olivovým olejom a dvoma pohármi piva /pivo
               môžu nahradiť aj dva poháre vína/. Zakryjeme alobalom a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
               Nastavíme si rúru na 170 st C a zakryté necháme piecť. Ak by bolo potrebné, podlejeme horúcou
               vodou. Cca po 45 minútach odkryjeme, uistíme sa, že sú mäso a zemiaky mäkké, zvýšime teplotu na
               190 st C a dopekáme ešte asi 10 minút. K živánke napriek zemiakom v nej, je výborný chlieb a niečo
               kyslé /uhorky, čalamáda, kapusta.../

               Takto si môžeme vyčariť záhradnú grilovačku v pohodlí domova aj za daždivého počasia. Raz na
               dovolenke sme to zažili naopak. Lialo ako z krhly a naša mama v pršiplášti na ohnisku varila guláš.
               My sme sedeli v autách a naprázdno prehĺtali sliny, lebo varenie trvalo veľmi dlho.







               Quick Rice Pudding – Rýchly ryžový puding

               3 oz rice, 1pint water, 2 oz sugar, 5 level tablespoons household milk /dry/, Few drops vanilla

               Wash rice, put into boiling water and cook till soft and the water has almost evaporated. Mix the
               milk, sugar and vanilla to a cream with a little water. Add to the rice. Cook for 2 - 3 minutes, and
               serve hot or cold.


















                                                           - 41 -
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48