Page 47 - Kucharka III.
P. 47

Čokoládový zákusok – Chocolate dessert

               Do 1 a ½ H bieleho jogurtu pridávame všetky prísady: 1 vanilkový cukor, 3/4 H kryštálový cukor, 1
               vajce, 1/2 H oleja, 2 PL kakaa, 1 H hladkej múky, 1 ČL sódy bikarbóny a 1 prášok do pečiva, štipku
               soli. Uvaríme si do ½ H silnej kávy a necháme ju vychladnúť. Všetky ingrediencie dobre zmiešame aj
               s vychladnutou kávou. Rúru si predhrejeme na 180 st C. Cesto nalejeme do plechu cca 23x23 cm,
               ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme cca 25 minút, ale je vhodné pichnúť špáratkom, ak
               sa cesto lepí naň, pečieme ďalej. Na upečený zákusok dáme čokoládovú polevu a ozdobíme
               čiapočkou šľahačky.

               Poleva: Roztopíme vo vodnom kúpeli 1 - 2 tabličky čokolády, pridáme 1 PL rumu, alebo obľúbeného
               nápoja a niekoľko PL smotany na šľahanie. Dobre rozmiešame, mierne vychladíme a zákusok
               polejeme.




               Švábovníky z Liptova – „Cockroachbadges“ from Liptov

               Tento recept je veľmi starý a veľmi dobrý. Aj u nás, v Blahovsko-Palčovičovskej rodine ich pekávame
               niekoľko generácií.

               Do misky preosejeme 4 a ½ H hrnčeka hladkej múky, v strede vyhĺbime jamku do ktorej dáme 1 ČL
               cukru, rozdrvíme 1/2 kocky droždia a zalejeme 1 plným hrnčekom vlažného mlieka, pridáme na okraj
               1 ČL soli a 1 PL bravčovej masti. Vypracujeme cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto
               rozdelíme na 16 guličiek a rozvaľkáme na placky cca 10 - 12 cm veľké a hrubé cca 1 cm. Do stredu
               dáme náplň, placky zabalíme a znova rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť.

               Náplň: 5 väčších zemiakov uvaríme v šupke, očistíme a postrúhame. Na slanine pokrájanej na kocky
               /množstvo podľa chuti/ opražíme 2 cibule, necháme vychladnúť. Do zemiakov vlejeme slaninu,
               cibuľu a skoro celé 2 balíčky bryndze /cca 400 g/. Osolíme a okoreníme.

               Švábovníky pečieme v rúre vyhriatej na 180 st cca 20 minút.

               Švábovníkové cesto sa môže použiť aj bez náplne a sú z neho výborné posúchy k studenému mlieku
               alebo teplému lipovému čaju.




               Čo majú radi Angličania? – What Do Englishmen like?

               Rozmýšľala som nad receptom, ktorý by bol typický pre Anglicko. Je to ťažké, lebo tu patria jedlá
               celého spojeného kráľovstva /UK/ a každá časť má niekoľko typických jedál. Škóti sa hrdia svojím
               Yorkshirským pudingom a obľúbenou pochúťkou Haggis, čo je pečený ovčí žalúdok naplnený mäsom
               a zeleninou. Wales je známy mimoriadne jemným jahňacím mäsom a zvlášť jahňacou polievkou Cawl
               a letným dezertom jahodami so smotanou. Anglický Plump puding a Vianočný puding je známy od
               stredoveku a Fish and chips dostanete v každej reštaurácii, pube, pouličnom stánku, alebo
               v obchodných domoch. Taktiež v štvorhviezdičkových reštauráciách hviezdi na jedálnom lístku.

               Pre Angličanov sú typické jedlá z úhorov, omáčky, pudingy, mäsové pirohy, párky so zemiakovou
               kašou. Aj sendviče majú pôvod na britských ostrovoch a za svoje považujú aj pomarančové džemy
               a sladké mafiny. Najznámejšie ich syry sú Cheddar a Stilton, ale to im nebráni si kupovať oveľa
               kvalitnejšie syry z Francúzska.

                                                           - 45 -
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52