Page 41 - Kucharka III.
P. 41

Cestoviny s parmezánovou omáčkou – Pasta with Parmesan sauce

               Na 1 PL olivového oleja opražíme 4 strúčiky pretlačeného cesnaku. Keď začne krásne rozvoniavať
               prilejeme 2 H hydinového vývaru /ak nemáme, tak použijeme vodu/, 1 ½ H mlieka, 2 PL masla a cca
               ½ balíka cestovín. Mne najviac chutia hrubé rezance. Všetko osolíme, okoreníme a necháme variť do
               zmäknutia cestovín. Pri varení sa tekutá časť zredukuje na omáčku. /Varíme asi 20 minút/. Ak by bola
               omáčka príliš tuhá, pridáme trošku mlieka. Do cestovín zamiešame ½ H nastrúhaného parmezánu a 2
               PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Vynikajúca večera.

               Cestoviny aj keď varíme aldente, sa veľmi často zlepia. Zabránime tomu tak, že po uvarení dáme do
               nich trochu masla /aspoň 2 PL/.







               Šunkoflek – cestoviny s údeným mäsom – Pasta with smoked meat

               Uvaríme 1 balíček cestovín – najlepšie sú široké fliačky – a dáme ich do misy. 1 väčšiu cibuľu
               nakrájame nadrobno a na 3 PL oleja orestujeme. Údené mäso pomelieme a spolu s cibuľou pridáme
               k uvareným cestovinám. Dobre premiešame. Okoreníme čiernym korením, ochutnáme a podľa
               potreby dosolíme. ! Údenina je niekedy moc slaná!!! Menší pliešok, alebo Jenskú misu vymažeme
               maslom a vysypeme strúhankou. Pripravenú masu rovnomerne rozotrieme po plechu. V hrnčeku si
               zmiešame smotanu s 2 celými vajíčkami a povrch masy prelejeme. Vložíme do vyhriatej rúry na 180
               st C. Pečieme cca 15 minút zakryté vrchnákom /alobalom/. Po odkrytí zvýšime teplotu na 200 st. C
               a necháme povrch schrumkovatieť. Nakrájame na širšie kocky a servírujeme s kyslou uhorkou,
               uhorkovým, alebo ľadovým šalátom.


               Pochúťka!







               Gratinované zemiaky /po našom Francúzske zemiaky/

               10 stredne veľkých neoškrabaných zemiakov a 3 vajcia uvaríme v osolenej vode. Necháme
               vychladnúť a ošúpeme ich. Očistenú cibuľu a 3 špekačky nakrájame na kolieska. Orestujeme na
               malom množstve oleja /masti/. Plech vymastíme maslom. Zemiaky osolíme, okoreníme a nakrájame
               na kolieska /hranolčeky/. Časťou pokryjeme dno, navrstvíme nakrájané vajíčka, cibuľu a špekáčiky.
               Ďalšia vrstva sú znova zemiaky a postup opakujeme. Posledná vrstva je zemiaková. Povrch prelejeme
               balíčkom smotany. Pečieme najprv zakryté cca 20 minút pri 180 st C, potom posypeme strúhaným
               syrom a necháme ešte piecť 8 - 10 minút, aby sa syr roztopil a zemiačky schrumkaveli. Tiež je vhodná
               kyslá príloha.

               Veľa gazdiniek toto jedlo pripravuje zo surových zemiakov. Vtedy treba počítať s dlhším pečením.











                                                           - 39 -
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46