Page 41 - Kucharka III.
P. 41
Cestoviny s parmezánovou omáčkou – Pasta with Parmesan sauce
Na 1 PL olivového oleja opražíme 4 strúčiky pretlačeného cesnaku. Keď začne krásne rozvoniavať
prilejeme 2 H hydinového vývaru /ak nemáme, tak použijeme vodu/, 1 ½ H mlieka, 2 PL masla a cca
½ balíka cestovín. Mne najviac chutia hrubé rezance. Všetko osolíme, okoreníme a necháme variť do
zmäknutia cestovín. Pri varení sa tekutá časť zredukuje na omáčku. /Varíme asi 20 minút/. Ak by bola
omáčka príliš tuhá, pridáme trošku mlieka. Do cestovín zamiešame ½ H nastrúhaného parmezánu a 2
PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Vynikajúca večera.
Cestoviny aj keď varíme aldente, sa veľmi často zlepia. Zabránime tomu tak, že po uvarení dáme do
nich trochu masla /aspoň 2 PL/.
Šunkoflek – cestoviny s údeným mäsom – Pasta with smoked meat
Uvaríme 1 balíček cestovín – najlepšie sú široké fliačky – a dáme ich do misy. 1 väčšiu cibuľu
nakrájame nadrobno a na 3 PL oleja orestujeme. Údené mäso pomelieme a spolu s cibuľou pridáme
k uvareným cestovinám. Dobre premiešame. Okoreníme čiernym korením, ochutnáme a podľa
potreby dosolíme. ! Údenina je niekedy moc slaná!!! Menší pliešok, alebo Jenskú misu vymažeme
maslom a vysypeme strúhankou. Pripravenú masu rovnomerne rozotrieme po plechu. V hrnčeku si
zmiešame smotanu s 2 celými vajíčkami a povrch masy prelejeme. Vložíme do vyhriatej rúry na 180
st C. Pečieme cca 15 minút zakryté vrchnákom /alobalom/. Po odkrytí zvýšime teplotu na 200 st. C
a necháme povrch schrumkovatieť. Nakrájame na širšie kocky a servírujeme s kyslou uhorkou,
uhorkovým, alebo ľadovým šalátom.
Pochúťka!
Gratinované zemiaky /po našom Francúzske zemiaky/
10 stredne veľkých neoškrabaných zemiakov a 3 vajcia uvaríme v osolenej vode. Necháme
vychladnúť a ošúpeme ich. Očistenú cibuľu a 3 špekačky nakrájame na kolieska. Orestujeme na
malom množstve oleja /masti/. Plech vymastíme maslom. Zemiaky osolíme, okoreníme a nakrájame
na kolieska /hranolčeky/. Časťou pokryjeme dno, navrstvíme nakrájané vajíčka, cibuľu a špekáčiky.
Ďalšia vrstva sú znova zemiaky a postup opakujeme. Posledná vrstva je zemiaková. Povrch prelejeme
balíčkom smotany. Pečieme najprv zakryté cca 20 minút pri 180 st C, potom posypeme strúhaným
syrom a necháme ešte piecť 8 - 10 minút, aby sa syr roztopil a zemiačky schrumkaveli. Tiež je vhodná
kyslá príloha.
Veľa gazdiniek toto jedlo pripravuje zo surových zemiakov. Vtedy treba počítať s dlhším pečením.
- 39 -