Page 48 - Kucharka III.
P. 48

Čo pijú Angličania? Tak ako Slováci – všetko, ale typický je sladký jablčný alkoholový nápoj CIDER,
               čierne a ťažké pivo Guinness, Whisky a nápoj kráľovny matky Gin s tonikom. Najznámejší nápoj stále
               zostáva čierny čaj s troškou mlieka.

               Každý rok na oslavu svojich narodenín kráľovná Alžbeta II pozýva množstvo vybraných ľudí
               z rôzneho prostredia /aj bezdomovcov/ do svojich záhrad na čaj a uhorkové sendviče. Dráždilo ma to,
               čo sú to za sendviče a tak som po nich pátrala:




               Uhorkový sendvič – Cucumber sandwich


               2 tuniakové konzervy zmiešame s maslom /cca ½ kocky/ s 1 taveným syrom, 1 cibuľou nakrájanou
               nadrobno, 2 PL horčice, 2 PL citrónovej šťavy, nakrájanou pažítkou, alebo petržlenovou vňaťou,
               osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame. Šalátovú uhorku dobre umyjeme, nešúpeme, len
               pomocou škrabky na zeleninu po celej dĺžke ťaháme tenké plátky až po jadierka. Zoberieme dva
               krajčeky toastového chlebíka, natrieme každý po jednej strane maslom a nakrájané plátky uhorky
               ukladáme vedľa seba na krajček, ktorý bude tvoriť vrchnú časť. Na druhý dáme poriadnu dávku
               nátierky a krajce spojíme, odrežeme kôrku a nožom rozdelíme na dva trojuholníky. A máme
               uhorkový sendvič.




               ZO SKÚSENOSTI – From Experience


               1, Všetku zeleninu varíme prikrytú, okrem špenátu, ktorý takto nestratí farbu. Uvarenej zelenine
               farbu zachováme, ak ju horúcu rýchlo prelejeme studenou vodou /napr. hrášok do šalátov a pod./

               2, Uvarená zelenina nesmie byť dlho v horúcej vode, lebo tak rýchlejšie stráca svoju hodnotu, hlavne
               vit. C.

               3, Ak chceme, aby nám vajíčka pri varení nepopraskali, dáme do vody niekoľko kvapiek octu. Aby sa
               nám ľahšie šúpali pridávame štipku soli a po uvarení ich prelejeme studenou vodou.

               4, Pri úprave húb musíme byť veľmi opatrní. NIKDY HUBY NEKUPUJEME NA TRHU, kde sú vystavené
               slnku, prachu a neznalosti predajcu. Huby pripravujeme čerstvé, sušené, alebo mrazené. Ak ich
               chceme použiť na druhý deň je nutné ich očistiť, pokrájať a dať do chladničky. Sušené, pred úpravou
               ešte necháme prejsť varom, vodu vylejeme a upravujeme do požadovaného pokrmu.

               5, Ak hubu nepoznáme, tak ju nekonzumujeme!

               6, Čerstvé vňate krájame tesne pred pridaním do pokrmov a to je až po dovarení.

               7, Mäso treba soliť až po opražení na tuku. Takto si udrží šťavu.


               8, Myslíme si, že je jedno, ako varíme párky, ale najlepšie párky uvaríme, ak ich dáme do studenej
               vody a počkáme až zovrie. Predídeme rozprasknutiu.

               9, Strukoviny sa rýchlejšie uvaria, ak ich solíme na konci varenia.

               10, pri varení zeleninových polievok najprv na cibuľke orestujme mrkvu, ktorá takto opražená pustí
               farbu a polievka získa zlatožltý nádych.


                                                           - 46 -
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53