Page 49 - Kucharka III.
P. 49

11, Ak pridáme pri varení do ryže 1 ČL citrónovej šťavy, tak sa nezlepí.

               12, Šľahačka i bielky na sneh sa dobre vyšľahajú po pridaní štipky soli. /ŠTIPKA znamená množstvo,
               ktoré sa zmestí pomedzi palec a ukazovák/.

               13, Ak máme viac syru, uložíme ho do vzduchotesnej nádoby s 2 kockami cukru. Podobne uložíme
               nadbytočné zákusky a koláče. Vydržia dlhšie v čerstvom stave a hlavne nesplesnejú.

               14, Zákusky sa dajú odložiť aj do mrazničky. Pred použitím ich cca 2 hodiny vytiahneme a necháme
               rozmraziť pri izbovej teplote. Kysnuté a piškótové sa môžu prihriať v mikrovlnke.


               15, Stane sa, že sa nám zrazí omáčka, niekto doporučuje pridať bielok, na ktorý sa hrudky naviažu
               /nemám s tým dobrú skúsenosť/, lepšie je pridať ľadovú kocku a dobre rozmiešať. Najosvedčenejšie
               mám omáčku precediť a ak je moc riedka, nanovo zahustiť. Skúšala som aj len ju rozmixovať tyčovým
               mixérom. Nestáva sa mi to často, tak neviem, čo je najvhodnejšie.

               16, Ak máme pocit, že mäso varíme alebo dusíme veľmi dlho a je stále tvrdé, pridáme ½ ČL sódy
               bikarbóny.


               17, Aby sa nám ryža nerozvarila pridáme do vriacej vody 1 PL citrónovej šťavy, alebo 2 PL mlieka.

               18, Ak pri pečení kurčaťa podlievame tmavým pivom dosiahneme zlatistý povrch a lepšiu chuť.

               19, Ak nechceme pri pečení kurča podlievať, jemne odtiahneme kožu, osolíme a na hrubo potrieme
               bylinkovým maslom /James Oliver/.

               20, Bylinkové maslo si pripravíme z masla, soli, korenia, majoránky, bazalky, oregana.

               21, Vyprážaný chlieb býva často nasiaknutý tukom. Ak tomu chceme zabrániť, pred pražením ho
               pofŕkame vlažnou vodou. A po pražení dáme na savý papier.

               22, Šľahačka nám zostane pevná a nadýchaná ak ju vyšľaháme s jedným bielkom. Bielko slúži miesto
               stužovača.

               23, V ceste hrozienka nespadnú naspodok ak ich predtým jemne poprášime múkou.


               24, Strúhanka opražená na masle dokáže nahradiť orechy v koláčoch.

               25, Niekedy sa stane, že cesto po upečení „spadne“. Zabránime tomu jednoduchým trikom – pred
               vložením do rúry niekoľkokrát jemne pekáčom buchneme o pracovnú dosku. Uvoľní sa prebytočný
               vzduch.





















                                                           - 47 -
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54