Page 53 - Kucharka III.
P. 53

Potravinová alergia a alergény – Foot allergy and Allergens

               Potravinovú alergiu definujeme ako abnormálnu imunologickú odpoveď na potravinové proteíny,
               nevhodné zložky potravy ako farbivá a rôzne konzervanty. Vzniká imunitnými procesmi. Niektoré
               potraviny napr. paradajky, ryby, špenát, pivo, víno, rôzne druhy mäsa a veľa iných, majú vysoký
               obsah biogénnych amínov ako je histamín, kadaverín, putrescín, ktoré spôsobujú podobné ako
               alergické príznaky väčšinou postihujúce tráviaci trakt. Nie je to alergia, ale potravinová intolerancia.
               Vzniká neimunitnými procesmi. Najčastejšie býva enzýmová – na kravské mlieko, farmakologická –
               pri dlhodobej liečbe protizápalovými liekmi, a pseudoalergia, ktorá má rovnaké príznaky ako alergia.
               Príznaky alergie: rôzne – nauzea, vracanie, hnačky, nadýmanie, diskomfort. Časté je začervenanie
               kože a svrbľavý drobný výsyp od 1 mm až do veľkosti 1 cm. Pri postihnutí dýchacích ciest je sťažené
               dýchanie, až zástava dýchania, ktorá môže končiť tragicky.








               Stručne môžeme hovoriť o ôsmich najčastejších alergénoch:

               1, na proteíny kravského mlieka

               2, na vajcia, často na kačacie

               3, pšeničné /lepok/

               4, sójové proteíny


               5, rýb, veľmi často konzervovaných

               6, kôrovcov a mäkkýšov

               7, arašidy

               8, orechy všetkých druhov – vlašské, pekanové, pistácie, para orechy, lieskové, kešu orechy. . . .







               Potravinová alergia môže byť vrodená, alebo získaná. Ak sa prvý výskyt objaví v detstve je nádej, že
               sa časom vytvoria protilátky a alergia zanikne. Pri prvých príznakoch alergie je treba navštíviť
               alergológa, ktorý urobí tzv. Prick test – na vnútornú stranu predlaktia sa dávajú kvapky rôznych
               alergénov a nechajú sa 20 min. pôsobiť. Pri odčítaní sa za pozitívne považujú rôzne veľké pupence.

               Ako prvá vec je vystríhať sa už známych jedál /alergénov/, použiť antihistaminiká a začať liečbu
               alergénmi vo zvyšujúcich sa dávkach i koncentrácii, aby sa vytvorili blokujúce protilátky, zlepšuje sa
               imunita a vytvára sa znášanlivosť na alergény Úspešná liečba trvá cca 5 rokov.

               Rozdiel: Alergia vzniká hneď po požití nevhodného alergénu. Intolerancia sa prejaví až po dlhšej
               dobe.








                                                           - 51 -
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58