Page 13 - Kucharka III.
P. 13

Rascová 5-minútovka – Soup for 5 minutes

               Na dno hrnca dáme 2 PL oleja, necháme ho pol minúty rozohriať a pridáme 2 PL hladkej /môže byť aj
               polohrubej/ múky. Premiešame a po ďalších 30 sekundách dolejeme cca 1 l vody. Osolíme 1 ČL soli,
               pridáme ½ ČL rasce a štipku majoránky. Privedieme do varu. Do hrnčeka rozbijeme 1 - 2 surové
               vajíčka, vidličkou ich roztrepeme. Keď polievka vrie, pomaly lejeme vajíčko a vidličkou ho tesne nad
               hladinou presekávame. Vajíčko okamžite stuhne a zostane krásne rozstrapkané. Práve uplynulo 4 a
               1/2 minúty a my máme pol minúty čas na nasekanie petržlenovej vňate, ktorou ozdobíme našu
               polievku.

               /Mimochodom, túto polievku robievali staré mamy po pôrode svojim dcéram, aby mali dostatok
               mliečka na kojenie/.




               Rascová polievka č. 2 – Soup with cumin No. 2

               Postup aj ingrediencie rovnaké, len po múke pridáme ešte 1 ČL mletej červenej papriky.




               Rascová polievka č. 3. – Soup with cumin No. 3


               V hrnci rozohrejeme 3 PL oleja. Na ňom do zlatova opražíme 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú na
               drobno, pridáme na kolieska nakrájaný párok, opražíme ho. Zahustíme 2 PL múky, 1 ČL mletej
               červenej papriky. 1 malá chilli dodá chuť. Keď je urobená zápražka dolejeme 1 l vody, osolíme 1 Čl
               soli, 1/2 ČL rasce, 1/2 ČL mletého korenia. Privedieme do varu a nasypeme za hrsť tenkých
               rezančekov. Povaríme cca 1 minútu a vlejeme 1 roztrepané vajíčko /Postup v č. 1/. Stačí už len po
               odstavení z ohňa posypať vňaťou z petržlenu, alebo pažítkou. V mojej rodine vynechávam párok,
               lebo prevaha členov má radšej túto polievku bez neho.




               Paradajková polievka /diétna/ – Tomato diet soup


               Otvoríme 250 gr krabičku paradajkového pretlaku, vylejeme do hrnca, doplníme cca 1 l vody,
               osolíme a ocukríme podľa svojej chuti, pridáme 1 bobkový list /bay leves/, 2 hrebíčky. Krátko
               povaríme a servírujeme v hrnčekoch.





               Klasická paradajková polievka – Classic tomato soup

               Do hrnca dáme 3 PL oleja, rozohrejeme ho a pridáme 1 PL hladkej múky. Rozmiešame na svetlú
               zápražku. Základ je krabička paradajkového pretlaku, dobre premiešame a vlejeme cca 1 l vody.
               Osolíme 1 ČL soli, ochutíme 2 hrebíčkami a 1 bobkovým lístkom a 2 PL kryštálového cukru.
               Privedieme k varu a krátko povaríme.

               Toastový chlieb vložíme do hriankovača. Hrianky nakrájame na kocky a servírujeme zvlášť. Každý si
               zoberie podľa chuti a zaleje polievkou. /Ja napr. neznášam rozmočenú hrianku a len tak prikusujem,
               miesto chleba/. Do klasickej polievky sa môžu pridávať rôzne závarky /ryža, cestoviny, tarhoňa a
               pod./ Veľmi chutné je už na tanieri si pridať nastrúhaný syr.

                                                           - 11 -
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18