Page 12 - Kucharka IV.
P. 12

Ak vám ostane zemiaková kaša zohrejete ju a pridáte k nej 3 - 4 PL hladkej múky a dobre
               do hladka miešate. Keď kaša tvorí na povrchu bublinky, prská, je hotová. Dáte na tanier a hojne
               posypete opraženou cibuľkou. Keďže to je prastaré jedlo, sú už aj rôzne obmeny, ako miesto
               múky pridať uvarené krúpy a posypať upraženou slaninkou a cibuľkou. Ak máme chuť na fučku
               a nemáme hotovú kašu, tak si ju pripravíme:


               Postup: Ošúpeme a pokrájame na kocky stredne veľké 3 - 4 zemiaky, zalejeme vodou tak,
               aby boli zakryté, vodu osolíme a uvaríme do mäkka. Ak sa nám zdá, že je vody veľa, trošku
               odlejeme. Zemiaky so zbytkom vody potlačíme a vymiešame s pridaním 2 PL masla a mlie-
               ka. Zvlášť uvaríme 1 dcl krupiek a spolu s 2PL hladkej múky pridáme do zemiakovej kaše.
               Miešame na platni dovtedy, až máme jednotnú masu. Opražíme na kocky nakrájanú slanin-
               ku, alebo cibuľu, nimi ozdobíme fučku, dáme kyslé mlieko a večera je na stole. V Čechách
               toto jedlo volajú „nastavovaná kaše“.

               Chcete mať krásnu a chrumkavú, správne opraženú cibuľu?



                    Opražiť cibuľu tak, aby bola krásne zlatá a hlavne chrumkavá, na to treba tzv. fortieľ. Cibuľu
               očistiť, pokrájať na oblúčiky, alebo kolieska, poprášiť hladkou múkou, sprudka opiecť za stáleho
               miešania na rozpálenom tuku, až nám zozlatovie. Pozor! Tuk je horúci a pracuje aj po odstavení
               zo sporáka. Cibuľu treba vybrať!
                    Mamina teta – Valči nény, bola zdrojom výborných a veľmi starých receptov. Upútal ma
               názov:

               Orechovník a makovník so zabáraného cesta:


                    Najprv som si musela sprístupniť výraz zabáraný a až keď som ho pochopila, pochopila som
               aj recept.
                        Ingrediencie:
                        Cesto: 500 g hladkej múky, 125 g masla, 200 ml mlieko, štipka soli, + Kvások:
                        50 ml mlieko, 1 ČL cukor, g droždie Plnka: mak /orechy/, maslo, cukor.


               Postup: Z múky a postrúhaného masla urobíme drobenku. Mlieko privedieme do varu a po-
               stupne ho zapracúvame do drobenky pomocou varechy /na ruku je príliš horúce/. /Zabarili
               sme drobenku/. Necháme ho mierne vychladnúť a doplníme kváskom pripraveným z mlieka,
               cukru a droždia. Miesime na hladké cesto. Necháme kysnúť prikryté utierkou 30 - 40 minút.
               Preložíme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí /alebo na 4, budú dlhé na dĺžku
               plechu/. Každú časť vyvaľkáme na tenko, potrieme dobre roztopeným maslom. Naň navrství-
               me hojne mak a cukor. Boky založíme a klasicky zvinieme. Ukladáme na plech po jeho šírke
               a to všetkých 6 vedľa seba. Potrieme vajcom a popicháme vidličkou. Pečieme v rúre vyhriatej
               na 180 st. C asi 35 minút. Moja skúsenosť hovorí, že tieto koláče sú vynikajúce, len majú o nie-
               čo tvrdšiu kôrku. Treba ich prekryť utierkou. Ak sa nezjedia hneď, vydržia dlho čerstvé...


               Poznáte výraz Pľundrové cesto?


                    V skratke sa dá povedať, že je to spojenie kysnutého cesta a cesta tukového, ktoré sa niekoľ-
               kokrát prekladá a hotové sa krásne lístkuje.

                                                          - 10 -
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17