Page 39 - Recepty starej mamy I.
P. 39

Osúch kysnutý = Urobiť kvások,(20 g
               kvasníc + 3 PL vlažného mlieka + troška cukru) dať do
               polohrubej múky, osoliť, vymiesiť, ak treba pridávame vlažné
               mlieko, necháme vykysnúť, tvoríme osúchy a pečieme. Môžeme
               urobiť variantu s pridaním zemiakov.


                Osúchy ukladáme natreté na seba.

                Vajcia nedávame, lebo by boli tvrdšie.
                Nie sú také dobré, keď ich pečieme na panvici.



                                            Osúchy s náplňou = sladká kapusta,
               jablká, kyslá kapusta. Najčastejšie pečieme s kyslou kapustou.
               Urobíme klasické kysnuté cesto(500 g polohrubej múky + 250g
               tuku + kvások + soľ, 2 celé vajcia, podľa potreby vlažné
               mlieko), necháme vykysnúť. Pripravíme na panvici olej,
               osmažíme slaninku nakrájanú na kocky, cibuľu a pridáme kyslú
               kapustu a podusíme. Uvarené zemiaky pretlačíme(popučíme),
               ochutíme vňaťami a zmiešame s obsahom panvice. Necháme
               vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na tenký plát. Vykrajujeme veľkou
               okrúhlou formičkou, na stred dáme dosť plnky a zabalíme tak,
               aby spojená časť bola položená na vymastený plech. Potrieme
               olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení znova pretrieme
               olejom a ukladáme na seba, vtedy sú mäkké a chrumkavé zároveň.
               Niekto osúchy vypráža, ale mne sa to zdá prehnané, hoci určite
               sú krehkejšie.

                                          Podlisniaky(zemiakové placky) = Počítame
               na l osobu 2 stredne veľké zemiaky). Zemiaky ošúpeme,
               nastrúhame na jemnom strúhadle, necháme chvíľu odstáť,
               prebytočnú vodu zlejeme a pridáme 2 PL hladkej múky, osolíme,
               okoreníme, pridáme majoránku, 2-3 strúčiky rozdrveného cesnaku
               a 1 vajce. Zmiešame a lyžicou tvarujeme na rozohriatej
               pomastenej panvici, alebo princess grile placky. Najlepšie
               podávať hneď, aby boli chrumkavé. To isté cesto môžeme
               roztiahnuť na pomastený plech a upiecť v rúre. Vtedy robíme
               zemiakovú babu.
               Pokiaľ sme nevedeli, čo je to mať diétu, tak sme si robili


                                      Kúrske placky = cesto rovnaké, len zemiaky
               strúhame na hrubšie rezance. Upečieme placky a za tepla ešte
               na panvici potrieme jednu stranu kyslou smotanou, v ktorej sme
               rozmiešali bryndzu alebo syr. A to nie je ešte všetko.
               Opražíme na drobno pokrájanú slaninku a dáme na vrch.
               Vynikajúce...

                                       Hanuljakovské podlisniaky na kapustnom liste =
               klasické cesto, ktoré sa však kladie na kapustný list a druhým
               sa zakryje. Najlepšie je piecť na pahrebe v peci. Dá sa piecť
               aj v rúre, ale nie je to ono. Kedysi po vojne naši chodili





                                                           34
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44