Page 39 - Recepty starej mamy I.
P. 39
Osúch kysnutý = Urobiť kvások,(20 g
kvasníc + 3 PL vlažného mlieka + troška cukru) dať do
polohrubej múky, osoliť, vymiesiť, ak treba pridávame vlažné
mlieko, necháme vykysnúť, tvoríme osúchy a pečieme. Môžeme
urobiť variantu s pridaním zemiakov.
Osúchy ukladáme natreté na seba.
Vajcia nedávame, lebo by boli tvrdšie.
Nie sú také dobré, keď ich pečieme na panvici.
Osúchy s náplňou = sladká kapusta,
jablká, kyslá kapusta. Najčastejšie pečieme s kyslou kapustou.
Urobíme klasické kysnuté cesto(500 g polohrubej múky + 250g
tuku + kvások + soľ, 2 celé vajcia, podľa potreby vlažné
mlieko), necháme vykysnúť. Pripravíme na panvici olej,
osmažíme slaninku nakrájanú na kocky, cibuľu a pridáme kyslú
kapustu a podusíme. Uvarené zemiaky pretlačíme(popučíme),
ochutíme vňaťami a zmiešame s obsahom panvice. Necháme
vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na tenký plát. Vykrajujeme veľkou
okrúhlou formičkou, na stred dáme dosť plnky a zabalíme tak,
aby spojená časť bola položená na vymastený plech. Potrieme
olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení znova pretrieme
olejom a ukladáme na seba, vtedy sú mäkké a chrumkavé zároveň.
Niekto osúchy vypráža, ale mne sa to zdá prehnané, hoci určite
sú krehkejšie.
Podlisniaky(zemiakové placky) = Počítame
na l osobu 2 stredne veľké zemiaky). Zemiaky ošúpeme,
nastrúhame na jemnom strúhadle, necháme chvíľu odstáť,
prebytočnú vodu zlejeme a pridáme 2 PL hladkej múky, osolíme,
okoreníme, pridáme majoránku, 2-3 strúčiky rozdrveného cesnaku
a 1 vajce. Zmiešame a lyžicou tvarujeme na rozohriatej
pomastenej panvici, alebo princess grile placky. Najlepšie
podávať hneď, aby boli chrumkavé. To isté cesto môžeme
roztiahnuť na pomastený plech a upiecť v rúre. Vtedy robíme
zemiakovú babu.
Pokiaľ sme nevedeli, čo je to mať diétu, tak sme si robili
Kúrske placky = cesto rovnaké, len zemiaky
strúhame na hrubšie rezance. Upečieme placky a za tepla ešte
na panvici potrieme jednu stranu kyslou smotanou, v ktorej sme
rozmiešali bryndzu alebo syr. A to nie je ešte všetko.
Opražíme na drobno pokrájanú slaninku a dáme na vrch.
Vynikajúce...
Hanuljakovské podlisniaky na kapustnom liste =
klasické cesto, ktoré sa však kladie na kapustný list a druhým
sa zakryje. Najlepšie je piecť na pahrebe v peci. Dá sa piecť
aj v rúre, ale nie je to ono. Kedysi po vojne naši chodili
34