Page 37 - Recepty starej mamy I.
P. 37

Figová saláma = 500 g fíg + 300 g
               orechov pomelieme. Pridáme 200 g prach. cukru, 1/2 dcl rumu
               a šťavu a kôru z jedného pomaranča. Zmiešame, tvarujeme na
               prach. cukre na salámu.

                                              Orechovník na lyžice = 6 žĺtok so 6PL
               prach. cukru a l PL vody vymiešame, postupne pridávame sneh zo
               6 bielkov a 6 PL mletých orechov zmiešaných s 3 PL hrubej múky
               a 1 práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a pomúčený
               plech a upečieme. Pripravíme plnku: 3 vajcia dobre vyšľaháme,
               pridáme 3 PL kryšt. cukru, 1 PL kakaa a uvaríme hustú kašu.
               130 g tuku miešame s 3 PL prach. cukru, ktorý pridáme
               k vychladnutej zmesi. Cesto na plechu rozrežeme na 3 rovnaké
               diely. Spodný natrieme džemom a 1)3 plnky, postup opakujeme a
               nakoniec zvyškom plnky natrieme celý koláč, posypeme mletými
               orechmi a ľubovoľne zdobíme.


                                              Strúhaný tvarožník = 400 g polohrubej
               múky + 200 g Hery + l prášok do pečiva + 1 1/2 PL kakaa +
               1 1/2 PL prach. cukru a 4 PL vody zmiešame na tuhé cesto
               a uložíme ho na 30 minút do chladničky. Pripravíme plnku:
               l kg tvarohu + 4 žĺtka, l PL maizeny, l balíček vanilkového
               cukru, trošku citrónovej kôry a 300 g prach. cukru spolu
               rozmiešame a postupne pridávame sneh zo 4 bielkov. Cesto
               rozdelíme na polovicu, dobre natrieme plech a polovicu cesta
               naň nastrúhame cez hrubé strúhadlo. Dáme plnku a prekryjeme
               nastrúhanou druhou polovicou cesta, pečieme cca 45 min.

                                               Syrové slimáčiky = z 300 g hrubej múky
               + 200 g hladkej múky + 250 g tuku + 60 g strúhaného údeného
               syra + 1 čajovej lyžičky soli a kvásku(100 ml mlieka, l kocka
               cukru a 20 g kvasníc) zamiesime cesto. Sformujeme ho do valca,
               rozdelíme ho na 6 dielov. Každý diel postupne rozvaľkáme na
               okrúhlu placku a rádlikom rozrežeme na l6 dielikov. Každý diel
               zvinieme od širšieho konca. Dáme na plech, potrieme vajcom
               a posypeme strúhaným syrom. Pečieme do ružova.
                                           Zemiakové rožteky so šunkovou náplňou
               250 g masla + 250 g múky + 250 g prepasírovaných varených
               zemiakov + 3 žĺtka a trocha soli zmiešame na tuhšie cesto,
               rozvaľkáme ho na 0,5 cm a nakrájame na obdĺžniky. Na drobno
               nasekáme šunku(200 g) a zmiešame s 25 PL hustej kyslej
               smotany. Zmes ukladáme na obdĺžniky a rolujeme ich na rožteky.
               Cca 2 hod necháme na plechu, potom potierame vajcom a v
               horúcej rúre upečieme, posypeme ešte horúce strúhaným syrom.

                                            Vyprážané zemiaky = V šupke uvarené veľké
               zemiaky studené pokrájame na hrubšie plátky, posolíme
               a obalíme v trojobale(múka, vajce, strúhanka) a vyprážame
               z oboch strán v horúcom oleji. Osušíme na papierovom obrúsku,
               aby neboli mastné. Môžu byť ako príloha, alebo samostatné
               jedlo.





                                                           32
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42