Page 37 - Recepty starej mamy I.
P. 37
Figová saláma = 500 g fíg + 300 g
orechov pomelieme. Pridáme 200 g prach. cukru, 1/2 dcl rumu
a šťavu a kôru z jedného pomaranča. Zmiešame, tvarujeme na
prach. cukre na salámu.
Orechovník na lyžice = 6 žĺtok so 6PL
prach. cukru a l PL vody vymiešame, postupne pridávame sneh zo
6 bielkov a 6 PL mletých orechov zmiešaných s 3 PL hrubej múky
a 1 práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a pomúčený
plech a upečieme. Pripravíme plnku: 3 vajcia dobre vyšľaháme,
pridáme 3 PL kryšt. cukru, 1 PL kakaa a uvaríme hustú kašu.
130 g tuku miešame s 3 PL prach. cukru, ktorý pridáme
k vychladnutej zmesi. Cesto na plechu rozrežeme na 3 rovnaké
diely. Spodný natrieme džemom a 1)3 plnky, postup opakujeme a
nakoniec zvyškom plnky natrieme celý koláč, posypeme mletými
orechmi a ľubovoľne zdobíme.
Strúhaný tvarožník = 400 g polohrubej
múky + 200 g Hery + l prášok do pečiva + 1 1/2 PL kakaa +
1 1/2 PL prach. cukru a 4 PL vody zmiešame na tuhé cesto
a uložíme ho na 30 minút do chladničky. Pripravíme plnku:
l kg tvarohu + 4 žĺtka, l PL maizeny, l balíček vanilkového
cukru, trošku citrónovej kôry a 300 g prach. cukru spolu
rozmiešame a postupne pridávame sneh zo 4 bielkov. Cesto
rozdelíme na polovicu, dobre natrieme plech a polovicu cesta
naň nastrúhame cez hrubé strúhadlo. Dáme plnku a prekryjeme
nastrúhanou druhou polovicou cesta, pečieme cca 45 min.
Syrové slimáčiky = z 300 g hrubej múky
+ 200 g hladkej múky + 250 g tuku + 60 g strúhaného údeného
syra + 1 čajovej lyžičky soli a kvásku(100 ml mlieka, l kocka
cukru a 20 g kvasníc) zamiesime cesto. Sformujeme ho do valca,
rozdelíme ho na 6 dielov. Každý diel postupne rozvaľkáme na
okrúhlu placku a rádlikom rozrežeme na l6 dielikov. Každý diel
zvinieme od širšieho konca. Dáme na plech, potrieme vajcom
a posypeme strúhaným syrom. Pečieme do ružova.
Zemiakové rožteky so šunkovou náplňou
250 g masla + 250 g múky + 250 g prepasírovaných varených
zemiakov + 3 žĺtka a trocha soli zmiešame na tuhšie cesto,
rozvaľkáme ho na 0,5 cm a nakrájame na obdĺžniky. Na drobno
nasekáme šunku(200 g) a zmiešame s 25 PL hustej kyslej
smotany. Zmes ukladáme na obdĺžniky a rolujeme ich na rožteky.
Cca 2 hod necháme na plechu, potom potierame vajcom a v
horúcej rúre upečieme, posypeme ešte horúce strúhaným syrom.
Vyprážané zemiaky = V šupke uvarené veľké
zemiaky studené pokrájame na hrubšie plátky, posolíme
a obalíme v trojobale(múka, vajce, strúhanka) a vyprážame
z oboch strán v horúcom oleji. Osušíme na papierovom obrúsku,
aby neboli mastné. Môžu byť ako príloha, alebo samostatné
jedlo.
32