Page 38 - Recepty starej mamy I.
P. 38

Šišky = 1 kg polohrubej múky nahrejeme,
               pridáme 40 g kvasníc rozdrobených v troške mlieka, citrónovú
               kôru, 4 žĺtky, 80 g cukru, 100 g masla, 2 PL rumu(alebo
               bieleho vína), trošku soli a mlieka toľko, aby sme mohli
               vypracovať vláčne cesto. Vypracované je vtedy, keď robí
               bublinky a nelepí sa na nádobu. Jemne povrch pomúčime a dáme
               na teplé miesto vykysnúť. Na pomúčenú dosku cesto vyklopíme,
               roztiahneme, alebo rozvaľkáme na hrúbku l 1/2 cm a vykrajujeme
               kolieska. Necháme podkysnúť. Pripravíme si vo väčšom hrnci
               olej a do horúceho vkladáme otočené vrchnou stranou dole.
               Necháme prikryté pokrievkou. Keď sčervenie na jednej strane
               pomocou ihlice šišky pootáčame a neprikryté pečieme z druhej
               strany. Správne upečená šiška má mať v strede biely pruh. Po
               vybratí ukladáme na misu vystlanú papierovým obrúskom, aby
               prebytočný olej do neho vsiakol a hneď pocukrujeme cez sitko.
               K  šiškám podávame dobrý  lekvár. Ak chceme plnené šišky, na
               vykrojené koliesko do stredu dáme tuhší lekvár, druhým
               kolieskom zakryjeme, postláčame okraje a znova formičkou
               vykrojíme. Vyprážame rovnako. Ja robím šišky malé, také
               jednohubky, zdajú sa mi gustioznejšie.

                                             Figový dezert = 500g fíg pomelieme,
               pridáme 200 g mletých orechov, 200 g prach. cukru, 1/2 dcl
               rumu, šťavu a kôru z 1 pomaranča a zmiešame. Tvarujeme malé
               valčeky, ktoré obaľujeme v čokoládovej poleve,(80 g čokolády +
               80g tuku) sušíme na mriežke a ľubovoľne zdobíme cukríkmi,
               mandľami a pod.




               Kedysi sa nevypekalo toľko druhov zákuskov, ale častejšie sa piekli osúchy, zemiaková baba,
               „podlisniaky” robené na peci, alebo na kapustnom liste. Keď sme bývali na notariáte, vedľa
               bývali Dávidíkovci. Boli veľmi chudobní, ale vedeli robiť perfektné osúchy na pahrebe, aspoň
               mne veľmi chutili. Teta Štefka(mamina staršia sestra) mi vždy pripomínala, ako mi brali
               z ruky ufúľaný, čierny osúch, ako som si ho nechcela dať,
                a plakala som  ,pokiaľ mi ho nenechali. Kto si pamätá tetu Štefku, tak vie, že ešte aj rožok
               ošúpala, lebo sa jej nezdal čistý, lebo ho niekto už držal v ruke...
                                            Terchovský osúch = polohrubá múka, na
               špic noža soľ, trošku sódy bikarbóny a toľko vody, aby sa dalo
               zamiesiť cesto. Nechá sa chvíľu postáť, vytvorí sa kruh vysoký
               l cm a dá sa na rozohriatu platňu, naša mama ho prekrývala
               obráteným hrncom, pokiaľ sa na jednej strane neupiekol. Druhá
               strana sa piekla neprikrytá. No a nakoniec sa osúch potrel
               maslom, alebo husacou masťou.

                                            Terchovský osúch 2 = uvarené, pretlačené
               zemiaky spojiť s múkou, soľou, rascou, cesto vyvaľkať na
               okrúhlu placku a piecť na platni, alebo aj na princess grile.
               Pomastiť.








                                                           33
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43