Page 38 - Recepty starej mamy I.
P. 38
Šišky = 1 kg polohrubej múky nahrejeme,
pridáme 40 g kvasníc rozdrobených v troške mlieka, citrónovú
kôru, 4 žĺtky, 80 g cukru, 100 g masla, 2 PL rumu(alebo
bieleho vína), trošku soli a mlieka toľko, aby sme mohli
vypracovať vláčne cesto. Vypracované je vtedy, keď robí
bublinky a nelepí sa na nádobu. Jemne povrch pomúčime a dáme
na teplé miesto vykysnúť. Na pomúčenú dosku cesto vyklopíme,
roztiahneme, alebo rozvaľkáme na hrúbku l 1/2 cm a vykrajujeme
kolieska. Necháme podkysnúť. Pripravíme si vo väčšom hrnci
olej a do horúceho vkladáme otočené vrchnou stranou dole.
Necháme prikryté pokrievkou. Keď sčervenie na jednej strane
pomocou ihlice šišky pootáčame a neprikryté pečieme z druhej
strany. Správne upečená šiška má mať v strede biely pruh. Po
vybratí ukladáme na misu vystlanú papierovým obrúskom, aby
prebytočný olej do neho vsiakol a hneď pocukrujeme cez sitko.
K šiškám podávame dobrý lekvár. Ak chceme plnené šišky, na
vykrojené koliesko do stredu dáme tuhší lekvár, druhým
kolieskom zakryjeme, postláčame okraje a znova formičkou
vykrojíme. Vyprážame rovnako. Ja robím šišky malé, také
jednohubky, zdajú sa mi gustioznejšie.
Figový dezert = 500g fíg pomelieme,
pridáme 200 g mletých orechov, 200 g prach. cukru, 1/2 dcl
rumu, šťavu a kôru z 1 pomaranča a zmiešame. Tvarujeme malé
valčeky, ktoré obaľujeme v čokoládovej poleve,(80 g čokolády +
80g tuku) sušíme na mriežke a ľubovoľne zdobíme cukríkmi,
mandľami a pod.
Kedysi sa nevypekalo toľko druhov zákuskov, ale častejšie sa piekli osúchy, zemiaková baba,
„podlisniaky” robené na peci, alebo na kapustnom liste. Keď sme bývali na notariáte, vedľa
bývali Dávidíkovci. Boli veľmi chudobní, ale vedeli robiť perfektné osúchy na pahrebe, aspoň
mne veľmi chutili. Teta Štefka(mamina staršia sestra) mi vždy pripomínala, ako mi brali
z ruky ufúľaný, čierny osúch, ako som si ho nechcela dať,
a plakala som ,pokiaľ mi ho nenechali. Kto si pamätá tetu Štefku, tak vie, že ešte aj rožok
ošúpala, lebo sa jej nezdal čistý, lebo ho niekto už držal v ruke...
Terchovský osúch = polohrubá múka, na
špic noža soľ, trošku sódy bikarbóny a toľko vody, aby sa dalo
zamiesiť cesto. Nechá sa chvíľu postáť, vytvorí sa kruh vysoký
l cm a dá sa na rozohriatu platňu, naša mama ho prekrývala
obráteným hrncom, pokiaľ sa na jednej strane neupiekol. Druhá
strana sa piekla neprikrytá. No a nakoniec sa osúch potrel
maslom, alebo husacou masťou.
Terchovský osúch 2 = uvarené, pretlačené
zemiaky spojiť s múkou, soľou, rascou, cesto vyvaľkať na
okrúhlu placku a piecť na platni, alebo aj na princess grile.
Pomastiť.
33