Page 34 - Recepty starej mamy I.
P. 34
spolu zmiesime, rozdelíme na 4 diely a dáme odpočívať do
chladu. Bochníčky rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekvárom(to
je originál), alebo podľa chuti iným, posypeme vlašskými na
hrubo posekanými orechmi a zrolujeme ako závin. Všetky 4 kusy
takto urobíme a pečieme na jednom plechu. Boky potrieme
olejom, aby sa nelepili a vrch natrieme vajcom. Po vychladnutí
ich môžeme zabaliť do alobalu, vydržia dlho čerstvé. Tiež je
hneď mäkký.
g) Medovník od Valči nény(Valči nény
bola švagriná nášho starého otca Jána Hancku, manželka jeho
brata Antona.) = 80 g kryšt. cukru upálime na hnedo a zalejeme
250 ml vody a pridáme 2 PL medu. Necháme vychladnúť. 2 žĺtka
so 180 g prach. cukru sa mieša do peny a pomaly sa prilieva
upálená hmota, pridáva sa 300 g hladkej múky, vanilkový cukor,
1/2 balíčka prášku do pečiva, l čaj lyžicu sódy bikarbóny
a naposledy sa pridá tuhý sneh z 2 bielok. Vyleje sa na plech
a pečie.
h) vylepšený medovník = urobíme
dupľovanú masu, pridáme 2 lyžice kakaa, len 1/2 lyžice sódy
bikarbóny a na špic noža prášku do pečiva. Upečený plníme
ľubovoľným krémom, Vyjdú z toho 2 dlhé rezy, ktoré sa polejú
kakaovou, alebo čokoládovou polevou.
i) Do dupľovanej masy sa pridajú
hrozienka namočené v rume, kôra z pomaranča, zavarená
lahôdková tekvica, posekané orechy a tuhý pokrájaný marhuľový
lekvár. Cesto má byť redšie, múky stačí tak 450 g. Upečieme na
plechu a navrch dáme čokoládovú polevu. Výborné!
Grilážky = 300 g kryšt. cukru upražíme
na karamel, pridáme 140 g masla, 1 kondenzované mlieko a 140 g
posekaných orechov. Premiešame a chvíľu povaríme. Pripravíme
tortové oblátky, natierame zmesou a ukladáme na seba toľko
vrstiev, aké vysoké chceme mať grilážky. Zaťažíme knihou.
Krájame na rôzne tvary, rohy môžeme namáčať v čokoláde, alebo
tekutou čokoládou zdobiť.
Bratislavské rožky = 560 g múky + 100g
masla + 100g bravč. masti + na špic noža soli(alebo 1 Hera)
+ 2 žĺtky + kvások urobený z 250 ml vlažného mlieka + 40 g
kvasníc + 6 kociek cukru sa zmiesi a „vytrepe” rukou dovtedy,
kým sa neodlepuje od rúk. Ak je príliš tuhé, môže sa pridať
trošku mlieka. Cesto rozdelíme na 3 kusy, každý kus zas na l2
malých kúskov(36). Každý kúsok sa vyvaľká do veľkosti ženskej
dlane, na stred sa dá PL makovej, alebo orechovej plnky
a roluje sa veľmi voľne do podoby podkovky, alebo rožka.
29