Page 34 - Recepty starej mamy I.
P. 34

spolu zmiesime, rozdelíme na 4 diely a dáme odpočívať do
               chladu. Bochníčky rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekvárom(to
               je originál), alebo podľa chuti iným, posypeme vlašskými na
               hrubo posekanými orechmi a zrolujeme ako závin. Všetky 4 kusy
               takto urobíme a pečieme na jednom plechu. Boky potrieme
               olejom, aby sa nelepili a vrch natrieme vajcom. Po vychladnutí
               ich môžeme zabaliť do alobalu, vydržia dlho čerstvé. Tiež je
               hneď mäkký.


                                                  g) Medovník od Valči nény(Valči nény
               bola švagriná nášho starého otca Jána Hancku, manželka jeho
               brata Antona.) = 80 g kryšt. cukru upálime na hnedo a zalejeme
               250 ml vody a pridáme 2 PL medu. Necháme vychladnúť. 2 žĺtka
               so 180 g  prach. cukru sa mieša do peny a pomaly sa prilieva
               upálená hmota, pridáva sa 300 g hladkej múky, vanilkový cukor,
               1/2 balíčka prášku do pečiva, l čaj lyžicu sódy bikarbóny
               a naposledy sa pridá tuhý sneh z 2 bielok. Vyleje sa na plech
               a pečie.

                                                  h) vylepšený medovník = urobíme
               dupľovanú masu, pridáme 2 lyžice kakaa, len 1/2 lyžice sódy
               bikarbóny a na špic noža prášku do pečiva. Upečený plníme
               ľubovoľným krémom, Vyjdú z toho 2 dlhé rezy, ktoré sa polejú
               kakaovou, alebo čokoládovou polevou.

                                                  i) Do dupľovanej masy sa pridajú
               hrozienka namočené v rume, kôra z pomaranča, zavarená
               lahôdková tekvica, posekané orechy a tuhý pokrájaný marhuľový
               lekvár. Cesto má byť redšie, múky stačí tak 450 g. Upečieme na
               plechu a navrch dáme čokoládovú polevu. Výborné!



                                                 Grilážky = 300 g kryšt. cukru upražíme
               na karamel, pridáme 140 g masla, 1 kondenzované mlieko a 140 g
               posekaných orechov. Premiešame a chvíľu povaríme. Pripravíme
               tortové oblátky, natierame zmesou a ukladáme na seba toľko
               vrstiev, aké vysoké chceme mať grilážky. Zaťažíme knihou.
               Krájame na rôzne tvary, rohy môžeme namáčať v čokoláde, alebo
               tekutou čokoládou zdobiť.



                                                  Bratislavské rožky = 560 g múky + 100g
               masla + 100g bravč. masti + na špic noža soli(alebo 1 Hera)
               + 2 žĺtky + kvások urobený z 250 ml vlažného mlieka + 40 g
               kvasníc + 6 kociek cukru sa zmiesi a „vytrepe” rukou dovtedy,
               kým sa neodlepuje od rúk. Ak je príliš tuhé, môže sa pridať
               trošku mlieka. Cesto rozdelíme na 3 kusy, každý kus zas na l2
               malých kúskov(36). Každý kúsok sa vyvaľká do veľkosti ženskej
               dlane, na stred sa dá PL makovej, alebo orechovej plnky
               a roluje sa veľmi voľne do podoby podkovky, alebo rožka.







                                                           29
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39