Page 36 - Recepty starej mamy I.
P. 36

Orechové pečivo so snehom = 200 g
               polohrubej múky + 140 g masla + 100 g cukru + 4 žĺtka + 1/2
               balíčka prášku do pečiva a trocha citrónovej kôry zmiešame na
               cesto, ktoré preložíme na plech a potrieme pikantným lekvárom.
               Zo 4 bielok urobíme tuhý sneh, do ktorého primiešame 200 g
               prach. cukru a 140 g pomletých vlašských orechov. Zmes
               rozotrieme na lekvár a dáme piecť. Krájame na štvorce.
               Vynikajúce!




                                           Vyskúšaný Štedrák = urobíme kvások z 3
               dcl vlažného mlieka + 20g kvasníc a trošky cukru a dáme ho do
               750g polohrubej múky + 120 g masla + 100 g cukru + 3 žĺtky +
               citrónová kôra, vanilkový cukor a trošku soli. Vypracujeme
               polotuhé cesto a necháme ho vykysnúť. Rozdelíme ho na 5 častí.
               Pripravíme si plnky:


               a) lekvárovú najlepšie slivkový lekvár s troškou citrónovej
               kôry
               b) orechovú = 180 g mletých orechov uvaríme s 80 g cukru,
               vanilkový cukor, citr. kôra v 2 dcl mlieka,
               c) makovú = 200 g mletého maku + 120 g cukru, vanilkový cukor
               uvaríme v 2 dcl mlieka a potom pridáme 10 g masla,
               d) tvarohovú = 300 g tvarohu + 80 g cukru + 8 g masla, 20 g
               hrozienok + 2 žĺtky + sneh z 2 bielok, vanilkový cukor
               a citrónová kôra sa rukou zmiesi

               Z piatich  dielov vyvaľkáme postupne pláty hrubé cca ako prst,
               ktoré ukladáme na plech a na každý dáme pripravenú inú plnku.
               Poslednú plnku neprekrývame plátom, ale z cesta robíme
               mriežky, ktoré potom potrieme vajcom, alebo maslom. Niektoré
               gazdinky dávajú štedrák do tortovej formy. Toto množstvo je na
               bežnú tort. formu veľa.
               Keď sme boli na Dolniakoch na svadbe Mirovi a Genke dostali sme ako výslužku obrovský
               svadobný koláč v priemere cca 50 cm, vysoký 60 cm. Plnky boli rovnaké ako má Štedrák, ale
               bol spletaný z valcov a nie plátov a bol pečený vo zvláštnej peci vonku a miesto formy použili
               veľký hrniec. Z kysnutého cesta boli na ňom aj ozdoby v podobe kvetov. Krásny, zvláštny
               a výborný.


               Na Veľkú noc splietam z troch koláčov(makový, orechový, tvarohový) veniec, kde po upečení
               vkladám kraslice.

               Najlepší orechový koláč som jedla od Pánkovej mamy Júlie Bitterovej, ktorá nám ho posielala
               vždy, keď ju bol Pánko navštíviť.


               Veľkonočného barančeka, alebo zajačika robíme vo forme podľa nálady, buď z piškótového,
               alebo z kysnutého cesta. Vlani sme upiekli dva tortové korpusy rôznej veľkosti a vykrojili sme
               krásneho zajačika s veľkou mašľou pod krkom a obrovskými ušami. Zdobili sme plasticky
               s farbeným marcipánom.







                                                           31
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41