Page 35 - Recepty starej mamy I.
P. 35

Kladie sa na pomastený plech, nechá sa podkysnúť, natrie sa
               vajcom a pečie sa v horúcej rúre.



                                              Škvarkové pagáčiky = Navážime 500 g
               hladkej múky. Urobíme kvások(l dcl mlieka + 40 g kvasníc
               + 2 kocky cukru). Pridáme ho do múky spolu s 2 žĺtkami(ak
               momentálne bielka nepoužijem inak, tak dám celé vajcia)
               a vymiesime polotuhé cesto. Necháme ho podkysnúť, roztiahneme
               ho na obdĺžnik a rozotrieme naň 500 g pomletých škvariek. Ak
               sú škvarky málo solené, pridáme soľ podľa chuti. Škvarky
               cestom prekryjeme, hovorí sa v tvare obálky. Necháme cesto
               kysnúť, znova rozvaľkáme a balíme. Opakujeme ešte dvakrát.
               Keď sú škvarky v ceste rovnomerne rozmiestnené, vyvaľkáme
               cesto na hrúbku cca 2 cm, opakom noža po celom ceste urobíme
               cik-cakovité zárezy a vykrajujeme drobné kolieska. Veľa
               gazdiniek už takéto pagáčiky dáva na plech, ale s mamou sme
               pagáčiky v oboch dlaniach šúľali a tým zvýšili o polovicu(mali
               hlavičku, užší krk a širšiu základnú). Na plechu pagáčiky
               potrieme vajcom a do dobre vyhriatej rúry dáme piecť. Takéto
               vysoké pagáčiky sa môžu nakloniť pri pečení, vtedy vidieť
               správne lístkovanie. Škvarkové pagáčiky niekedy robím tak, že
               škvarky miesim priamo s cestom, nechám podkysnúť a opakovane
               prekladám. Tiež dobré.





               Najväčším milovníkom škvarkových pagáčikov bol otec Tivadar, Pánko, p. kaplán Peter
               Danihel a hlavne Peťo so Števom, ktorí majú v obľube aj trošku tmavšie kusy. Prišlo mi na
               um, ako sme boli na prvom rodičovskom združení v Peťovej triede a ako ma privítala s.
               učiteľka so smiechom a pred všetkými rozprávala, ako ma môj syn chválil, aká som dobrá
               kuchárka, lebo viem piecť kurča na 3 spôsoby
               1) na bielo = na soli, 2) na červeno = keď je chrumkavé a 3) na čierno, keď ho nechám spáliť...
                                             Syrové štangličky = 300 g hladkej múky
               + 150 g masla + 100 g strúhaného syra, 1 žĺtok, trocha soli,
               2 PL hustej smotany + kvások z 2 PL mlieka, z 20g kvasníc
               a 1 kocky cukru vymiesime cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku
               prsta, potrieme bielkom a posypeme rascou, pokrájame na
               štangličky(veľkosť ľubovoľná) a pomocou noža prekladáme na
               plech a pomaly pečieme.

                                               Podobá sa štrúdle = 1/2 l grísovej múky
               + 1/2 l prachového cukru + 1/2 l krupice zmiešame a rozdelíme
               na 3 časti. Očistíme a postrúhame jablká a rozdelíme na 2
               časti. 100 g orechov pomelieme. Na plech nasypeme jeden diel
               zmesi, naň dáme polovicu jabĺk a posypeme polovicou orechov,
               prekryjeme druhou časťou a dáme znova jablká posypané orechmi.
               Poslednou časťou urobíme vrch, na ktorý poukladáme tenké
               plátky Hery(l a 1/2) jedno vedľa druhého po celom plechu.
               Upečieme, krájame na obdĺžniky.






                                                           30
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40