Page 35 - Recepty starej mamy I.
P. 35
Kladie sa na pomastený plech, nechá sa podkysnúť, natrie sa
vajcom a pečie sa v horúcej rúre.
Škvarkové pagáčiky = Navážime 500 g
hladkej múky. Urobíme kvások(l dcl mlieka + 40 g kvasníc
+ 2 kocky cukru). Pridáme ho do múky spolu s 2 žĺtkami(ak
momentálne bielka nepoužijem inak, tak dám celé vajcia)
a vymiesime polotuhé cesto. Necháme ho podkysnúť, roztiahneme
ho na obdĺžnik a rozotrieme naň 500 g pomletých škvariek. Ak
sú škvarky málo solené, pridáme soľ podľa chuti. Škvarky
cestom prekryjeme, hovorí sa v tvare obálky. Necháme cesto
kysnúť, znova rozvaľkáme a balíme. Opakujeme ešte dvakrát.
Keď sú škvarky v ceste rovnomerne rozmiestnené, vyvaľkáme
cesto na hrúbku cca 2 cm, opakom noža po celom ceste urobíme
cik-cakovité zárezy a vykrajujeme drobné kolieska. Veľa
gazdiniek už takéto pagáčiky dáva na plech, ale s mamou sme
pagáčiky v oboch dlaniach šúľali a tým zvýšili o polovicu(mali
hlavičku, užší krk a širšiu základnú). Na plechu pagáčiky
potrieme vajcom a do dobre vyhriatej rúry dáme piecť. Takéto
vysoké pagáčiky sa môžu nakloniť pri pečení, vtedy vidieť
správne lístkovanie. Škvarkové pagáčiky niekedy robím tak, že
škvarky miesim priamo s cestom, nechám podkysnúť a opakovane
prekladám. Tiež dobré.
Najväčším milovníkom škvarkových pagáčikov bol otec Tivadar, Pánko, p. kaplán Peter
Danihel a hlavne Peťo so Števom, ktorí majú v obľube aj trošku tmavšie kusy. Prišlo mi na
um, ako sme boli na prvom rodičovskom združení v Peťovej triede a ako ma privítala s.
učiteľka so smiechom a pred všetkými rozprávala, ako ma môj syn chválil, aká som dobrá
kuchárka, lebo viem piecť kurča na 3 spôsoby
1) na bielo = na soli, 2) na červeno = keď je chrumkavé a 3) na čierno, keď ho nechám spáliť...
Syrové štangličky = 300 g hladkej múky
+ 150 g masla + 100 g strúhaného syra, 1 žĺtok, trocha soli,
2 PL hustej smotany + kvások z 2 PL mlieka, z 20g kvasníc
a 1 kocky cukru vymiesime cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku
prsta, potrieme bielkom a posypeme rascou, pokrájame na
štangličky(veľkosť ľubovoľná) a pomocou noža prekladáme na
plech a pomaly pečieme.
Podobá sa štrúdle = 1/2 l grísovej múky
+ 1/2 l prachového cukru + 1/2 l krupice zmiešame a rozdelíme
na 3 časti. Očistíme a postrúhame jablká a rozdelíme na 2
časti. 100 g orechov pomelieme. Na plech nasypeme jeden diel
zmesi, naň dáme polovicu jabĺk a posypeme polovicou orechov,
prekryjeme druhou časťou a dáme znova jablká posypané orechmi.
Poslednou časťou urobíme vrch, na ktorý poukladáme tenké
plátky Hery(l a 1/2) jedno vedľa druhého po celom plechu.
Upečieme, krájame na obdĺžniky.
30