Page 37 - Kuchárka II.
P. 37

PLNKA NA MÄSÁ

                        1 väčšia cibuľa, 3 plátky slaninky, 6 rožkov, 200 g kuracích pečienok, 150 g húb,
                        4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, bazalka, majoránka, čerstvá vňať (petržleno-
                        vá, zelerová alebo pažítka/, olej, vlažná voda.

               Rožky pokrájame na kocky a zvlažíme vodou. Na väčšej panvici na troške oleja opražíme
               slaninku, pridáme cibuľu, potom pečienky a huby /sušené huby najprv prevaríme/. Okoreníme
               mletým čiernym korením, majoránkou a bazalkou. Mierne podlejeme vodou a dusíme do mäk-
               ka. Rožky zbavíme prebytočnej vody /netreba veľmi zmýkať/ a vložíme do panvice. Premieša-
               vame tak, aby rožková zmes chytila „chrumku”. Z dvoch vajec oddelíme bielok a  vyšľaháme
               sneh. Dve celé vajcia a dva žĺtky vylejeme na zmes a na miernom ohni necháme stuhnúť /ako
               na praženicu/. Osolíme, odstavíme z ohňa, pridáme pokrájanú vňať a opatrne vmiešame biel-
               kový sneh.

               Po vychladnutí plníme buď:
               1. vnútro kurčaťa
               2. plát mäsa potrieme plnkou a zvinieme na roládu
               3. opatrne nadvihneme kožu a pod ňu vtlačíme plnku. Má to výhodu, že pri porcovaní každý
                 dostane mäso i plnku, ktorá má pekný tvar a koža je pekne chrumkavá
               4. dáme do formy na srňací chrbát /formu vymastiť a vysypať strúhankou/, piecť, vyklopiť, po-
                 krájať a máme prílohu.
               5. pekáč vyložíme kúskami slaniny, na ne položíme plátky mäsa /bravčové, morčacie, kuracie,
                 zajačie atď./, ktoré prekryjeme ľubovoľne hrubou vrstvou plnky. Vrch posypeme jemne strú-
                 hankou a na ňu dáme buď malé kúsky masla alebo rezančeky slaninky. Studené krájame
                 na rôzne tvary a máme výborné predjedlo alebo teplé jedlo s prílohou ako hlavný chod.

               MALÁ RADA:
               – treba ochutnávať a podľa vlastnej chuti dodávať koreniny
               – pri vyberaní z panvice pridať aj tú prichytenú časť, dodá plnke zvláštny šmrnc
               – vyskúšajte aj moju variantu – použiť polovicu rožkov a druhú čierny chlieb. Iná chuť, iný
                 vzhľad
               – občas robím iba z hubiek alebo iba z pečienok, ale často nemám nič, tak pridám vajce a
                 koreniny
               – oriešky nepridávam, lebo je dosť alergikov na orechy. Rozdrvím ich na hrubšie kúsky a jem-
                 ne opražím. Kto môže, posype si svoju porciu.



               ČERVENÉ ZEMIAKY


                        2 cibule, 1 kg zemiakov, soľ, rasca, čierne mleté korenie, červená mletá papri-
                        ka, 3-4 plátky slaniny, 2 zelené papriky, trošku oleja, pažítka, 1 PL polohrubej
                        múky


               Zemiaky očistíme a nakrájame na štvrtky alebo na kolieska. Slaninu, cibuľu, zelenú papriku
               nakrájame na rezance. Na oleji opražíme slaninu a cibuľu, pridáme zemiaky a papriku. Oso-
               líme, okoreníme mletým  čiernym korením a rascou, poprášime múkou a červenou paprikou.
               Podlejeme vodou a necháme dusiť až sú zemiaky celkom mäkké. Hotové posypeme pažítkou.
               Podávame s volským okom a uhorkovým šalátom. Keď chceme mať pôstne jedlo, tak vyne-
               cháme slaninku.

                    Naše obľúbené, rýchle a chutné jedlo.
                                                          - 35 -
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42