Page 37 - Kuchárka II.
P. 37
PLNKA NA MÄSÁ
1 väčšia cibuľa, 3 plátky slaninky, 6 rožkov, 200 g kuracích pečienok, 150 g húb,
4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, bazalka, majoránka, čerstvá vňať (petržleno-
vá, zelerová alebo pažítka/, olej, vlažná voda.
Rožky pokrájame na kocky a zvlažíme vodou. Na väčšej panvici na troške oleja opražíme
slaninku, pridáme cibuľu, potom pečienky a huby /sušené huby najprv prevaríme/. Okoreníme
mletým čiernym korením, majoránkou a bazalkou. Mierne podlejeme vodou a dusíme do mäk-
ka. Rožky zbavíme prebytočnej vody /netreba veľmi zmýkať/ a vložíme do panvice. Premieša-
vame tak, aby rožková zmes chytila „chrumku”. Z dvoch vajec oddelíme bielok a vyšľaháme
sneh. Dve celé vajcia a dva žĺtky vylejeme na zmes a na miernom ohni necháme stuhnúť /ako
na praženicu/. Osolíme, odstavíme z ohňa, pridáme pokrájanú vňať a opatrne vmiešame biel-
kový sneh.
Po vychladnutí plníme buď:
1. vnútro kurčaťa
2. plát mäsa potrieme plnkou a zvinieme na roládu
3. opatrne nadvihneme kožu a pod ňu vtlačíme plnku. Má to výhodu, že pri porcovaní každý
dostane mäso i plnku, ktorá má pekný tvar a koža je pekne chrumkavá
4. dáme do formy na srňací chrbát /formu vymastiť a vysypať strúhankou/, piecť, vyklopiť, po-
krájať a máme prílohu.
5. pekáč vyložíme kúskami slaniny, na ne položíme plátky mäsa /bravčové, morčacie, kuracie,
zajačie atď./, ktoré prekryjeme ľubovoľne hrubou vrstvou plnky. Vrch posypeme jemne strú-
hankou a na ňu dáme buď malé kúsky masla alebo rezančeky slaninky. Studené krájame
na rôzne tvary a máme výborné predjedlo alebo teplé jedlo s prílohou ako hlavný chod.
MALÁ RADA:
– treba ochutnávať a podľa vlastnej chuti dodávať koreniny
– pri vyberaní z panvice pridať aj tú prichytenú časť, dodá plnke zvláštny šmrnc
– vyskúšajte aj moju variantu – použiť polovicu rožkov a druhú čierny chlieb. Iná chuť, iný
vzhľad
– občas robím iba z hubiek alebo iba z pečienok, ale často nemám nič, tak pridám vajce a
koreniny
– oriešky nepridávam, lebo je dosť alergikov na orechy. Rozdrvím ich na hrubšie kúsky a jem-
ne opražím. Kto môže, posype si svoju porciu.
ČERVENÉ ZEMIAKY
2 cibule, 1 kg zemiakov, soľ, rasca, čierne mleté korenie, červená mletá papri-
ka, 3-4 plátky slaniny, 2 zelené papriky, trošku oleja, pažítka, 1 PL polohrubej
múky
Zemiaky očistíme a nakrájame na štvrtky alebo na kolieska. Slaninu, cibuľu, zelenú papriku
nakrájame na rezance. Na oleji opražíme slaninu a cibuľu, pridáme zemiaky a papriku. Oso-
líme, okoreníme mletým čiernym korením a rascou, poprášime múkou a červenou paprikou.
Podlejeme vodou a necháme dusiť až sú zemiaky celkom mäkké. Hotové posypeme pažítkou.
Podávame s volským okom a uhorkovým šalátom. Keď chceme mať pôstne jedlo, tak vyne-
cháme slaninku.
Naše obľúbené, rýchle a chutné jedlo.
- 35 -