Page 34 - Kuchárka II.
P. 34
Všetky ingrediencie zmiešame, na pol hodiny odložíme na chladné miesto a môžeme marino-
vať.
HORČICOVÁ BIELA BARBECUE OMÁČKA
250 ml majonézy, 25 ml vínneho octu, 10 ml čierneho mletého korenia, 15 ml
horčice, 10 ml soli, 15 ml cukru, 2 strúčiky cesnaku, 20 ml chrenu na jemno
nastrúhaného.
Všetko zmiešať, dať do chladničky a marinovať.
BOURBONSKÁ OMÁČKA
Šťava z 1 citróna, 60 ml Worčestra, 60 ml Dijónskej horčice, 60 ml Bourbonu,
podľa vlastnej chuti mletého chilli, soli a korenia.
Postup je rovnaký – zmiešať, schladiť a možno marinovať.
Všetky tieto omáčky sa môžu použiť ako marináda, alebo ako príloha k mäsu.
RÝCHLA MARINÁDA na mäsá
30 ml olivového oleja, 1 ČL Piri-piri /tekuté africké korenie/, 2 - 3 strúčiky rozdr-
veného alebo sušeného cesnaku, štipku soli a čierneho korenia, ev. grilovacie-
ho korenia
Všetko zmiešať, pokrájané a jemne naklepané mäso omočiť v marináde z oboch strán a ukla-
dať vedľa seba. Marinovať niekoľko hodín v chlade.
ZÁKLADNÁ MARINÁDA
5 PL bieleho vína, 5 PL oleja, 1 veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1PL naseka-
ných zelených vňatí, soľ, mleté korenie.
Postup rovnaký - všetko zmiešať, nakrájané mäso vložiť, najlepšie na noc do chladničky.
CHILLI MARINÁDA
1 ČL mletého chilli korenia, 1 ČL červenej mletej papriky, 1 ČL mletej rasce, 3 PL
citrónovej šťavy, 1 PL mletého koriandru /nemusí byť/, 1 - 3 strúčiky drveného
cesnaku, soľ, pivo.
Posekáme, rozdrvíme, roztlačíme, premiešame, marinujeme.
Tieto marinády sa dajú použiť na všetky druhy mäsa. Pri príprave sa riadime poznatkom, že:
cca 150 ml MARINÁDY JE NA 500 g MÄSA.
Okrem všetkých druhov mäsa, klobások, párok, čevabčiči, fašírok, ražniči, sú výbor-
né grilované ryby a morské plody.
- 32 -