Page 34 - Kuchárka II.
P. 34

Všetky ingrediencie zmiešame, na pol hodiny odložíme na chladné miesto a môžeme marino-
               vať.


               HORČICOVÁ BIELA BARBECUE OMÁČKA


                        250 ml majonézy, 25 ml vínneho octu, 10 ml čierneho mletého korenia, 15 ml
                        horčice, 10 ml soli, 15 ml cukru, 2 strúčiky cesnaku, 20 ml chrenu na jemno
                        nastrúhaného.


               Všetko zmiešať, dať do chladničky a marinovať.



               BOURBONSKÁ OMÁČKA


                        Šťava z 1 citróna, 60 ml Worčestra, 60 ml Dijónskej horčice, 60 ml Bourbonu,
                        podľa vlastnej chuti mletého chilli, soli a korenia.

               Postup je rovnaký – zmiešať, schladiť a možno marinovať.
               Všetky tieto omáčky sa môžu použiť ako marináda, alebo ako príloha k mäsu.

               RÝCHLA MARINÁDA na mäsá


                        30 ml olivového oleja, 1 ČL Piri-piri /tekuté africké korenie/, 2 - 3 strúčiky rozdr-
                        veného alebo sušeného cesnaku, štipku soli a čierneho korenia, ev. grilovacie-
                        ho korenia

               Všetko zmiešať, pokrájané a jemne naklepané mäso omočiť v marináde z oboch strán a ukla-
               dať vedľa seba. Marinovať niekoľko hodín v chlade.


               ZÁKLADNÁ MARINÁDA

                        5 PL bieleho vína, 5 PL oleja, 1 veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1PL naseka-
                        ných zelených vňatí, soľ, mleté korenie.


               Postup rovnaký - všetko zmiešať, nakrájané mäso vložiť, najlepšie na noc do chladničky.



               CHILLI MARINÁDA


                        1 ČL mletého chilli korenia, 1 ČL červenej mletej papriky, 1 ČL mletej rasce, 3 PL
                        citrónovej šťavy, 1 PL mletého koriandru /nemusí byť/, 1 - 3 strúčiky drveného
                        cesnaku, soľ, pivo.


               Posekáme, rozdrvíme, roztlačíme, premiešame, marinujeme.

               Tieto marinády sa dajú použiť na všetky druhy mäsa. Pri príprave sa riadime poznatkom, že:
               cca 150 ml MARINÁDY JE NA 500 g MÄSA.



                    Okrem všetkých druhov mäsa, klobások, párok, čevabčiči, fašírok, ražniči, sú výbor-
               né grilované ryby a morské plody.
                                                          - 32 -
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39