Page 36 - Kuchárka II.
P. 36
PAPRIKA rozkrojiť na polovice a grilovať priamo na ražni do čierna. Potom vložiť do mikro-
tenového vrecka, kde sa sparí a potom sa ľahko čierna šupka odstráni.
OVOCIE z ovocia mi veľmi chutí grilovaný banán, jablká, slivky. Mám veľmi rada všetky
dostupné druhy ovocia vložené do alobalu, jemne posypané cukrom, ktorý skara-
melizuje a dá ovociu vynikajúcu chuť.
Mňam! Keď máme trošku čas, tak je dobré urobiť si svoje bagetky, alebo aspoň na
chrumkanie slané tyčinky.
BAGETY
1 kg polohrubej múky /sú dobré aj z chlebovej celozrnnej/, 1 dcl oleja, 1/2 l teplej
vody, 40 g droždia, 1 ČL cukru, soľ podľa chuti /1a ½ ČL/
Z teplej vody, droždia a cukru urobíme kvások, ktorý dáme do preosiatej múky s olejom a so-
ľou. Vypracujeme cesto /musí sa dobre odliepať od rúk a misy/. Zakryjeme utierkou a necháme
vykysnúť. Rozdelíme na 8 dielov ak chceme mať menšie bagety, na 4 diely ak väčšie, a vytva-
rujeme valec. Na plechu necháme ešte chvíľu kysnúť a pečieme pri 190° C cca 20 minút.
Ja ich niekedy zapletám do vrkočov, ako vianočku.
SLANÉ TYČINKY
400 g polohrubej múky, 200 g masla, 3 dcl bieleho jogurtu, soľ podľa chuti,
1 vajce na potretie, strúhaný syr, rasca /sezam, nemletý mak.../
Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, jogurt a soľ. Vypracujeme cesto. Dáme ho do
mikroténového vrecka /potravinárskej fólie/ a necháme v chladničke cca 20 minút. Potom ho
mierne pomúčime, rozvaľkáme na 5 mm, posypeme rascou a krájame rádlikom, alebo nožom
na šírku 1,5 cm. Jednotlivé pásiky preložíme na polovicu a jemným stlačením okrajov tvaruje-
me tyčinky. Dáme na plech, potrieme vajcom a posypeme rascou, soľou, syrom. Pečieme pri
190° C cca 15 minút. Sú chrumkavé a chutné.
Pri opekačkách, grilovačkách je to všetko vec solventnosti a nápadu hostiteľa, jeho
kreativity a skúseností. Všetko ugrilované treba vhodne dopĺňať surovou zeleninou a via-
cerými druhmi šalátov.
Tu v UK sa často grilujú mäsové guľky, mäsové i zeleninové fašírky, nie moc chutné
biele párky a klobásky, jahňacie rebierka, hydina, steaky zo všetkého druhu mäsa. Skôr
ako sa zapáli gril sa podáva hummus /pasta z cícera/, ku ktorému sú pripravené – na-
krájaná mrkva, listový zeler, alebo rôznofarebná paprika, ktorými sa hummus naberá z
mištičky. Nechýbajú zeleninové i ovocné šaláty a nakrájaná bageta. Dobré vínko a dobrá
nálada. A môžeme začať grilovať. Už sa teším na prvú jarnú grilovačku!
NA ŽELANIE
Nedávno som robila z vykosteného kurčaťa roládu s plnkou a všetkým nám mimo-
riadne chutilo. Hoci viem, že občas synovia preceňujú matkinu kuchyňu, zvlášť ak chcú
škádliť svoje ženičky, plním prianie svojho syna a pripisujem recept na plnku, ktorý mám
od našich predkov z maminej strany.
- 34 -