Page 36 - Kuchárka II.
P. 36

PAPRIKA   rozkrojiť na polovice a grilovať priamo na ražni do čierna. Potom vložiť do mikro-
                           tenového vrecka, kde sa sparí a potom sa ľahko čierna šupka odstráni.
               OVOCIE   z ovocia mi veľmi chutí grilovaný banán, jablká, slivky. Mám veľmi rada všetky
                           dostupné druhy ovocia vložené do alobalu, jemne posypané cukrom, ktorý skara-
                           melizuje a dá ovociu vynikajúcu chuť.

                     Mňam! Keď máme trošku čas, tak je dobré urobiť si svoje bagetky, alebo aspoň na
               chrumkanie slané tyčinky.


               BAGETY

                        1 kg polohrubej múky /sú dobré aj z chlebovej celozrnnej/, 1 dcl oleja, 1/2 l teplej
                        vody, 40 g droždia, 1 ČL cukru, soľ podľa chuti /1a ½ ČL/

               Z teplej vody, droždia a cukru urobíme kvások, ktorý dáme do preosiatej múky s olejom a so-
               ľou. Vypracujeme cesto /musí sa dobre odliepať od rúk a misy/. Zakryjeme utierkou a necháme
               vykysnúť. Rozdelíme na 8 dielov ak chceme mať menšie bagety, na 4 diely ak väčšie, a vytva-
               rujeme valec. Na plechu necháme ešte chvíľu kysnúť a pečieme pri 190° C cca 20 minút.


                    Ja ich niekedy zapletám do vrkočov, ako vianočku.

               SLANÉ TYČINKY


                        400 g polohrubej múky, 200 g masla, 3 dcl bieleho jogurtu, soľ podľa chuti,
                        1  vajce na potretie, strúhaný syr, rasca /sezam, nemletý mak.../

               Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, jogurt a soľ. Vypracujeme cesto. Dáme ho do
               mikroténového vrecka /potravinárskej fólie/ a necháme v chladničke cca 20 minút. Potom ho
               mierne pomúčime, rozvaľkáme na 5 mm, posypeme rascou a krájame rádlikom, alebo nožom
               na šírku 1,5 cm. Jednotlivé pásiky preložíme na polovicu a jemným stlačením okrajov tvaruje-
               me tyčinky. Dáme na plech, potrieme vajcom a posypeme rascou, soľou, syrom. Pečieme pri
               190° C cca 15 minút. Sú chrumkavé a chutné.


                    Pri opekačkách, grilovačkách je to všetko vec solventnosti a nápadu hostiteľa, jeho
               kreativity a skúseností. Všetko ugrilované treba vhodne dopĺňať surovou zeleninou a via-
               cerými druhmi šalátov.
                    Tu v UK sa často grilujú mäsové guľky, mäsové i zeleninové fašírky, nie moc chutné
               biele párky a klobásky, jahňacie rebierka, hydina, steaky zo všetkého druhu mäsa. Skôr
               ako sa zapáli gril sa podáva hummus /pasta z cícera/, ku ktorému sú pripravené – na-
               krájaná mrkva, listový zeler, alebo rôznofarebná paprika, ktorými sa hummus naberá z
               mištičky. Nechýbajú zeleninové i ovocné šaláty a nakrájaná bageta. Dobré vínko a dobrá
               nálada. A môžeme začať grilovať. Už sa teším na prvú jarnú grilovačku!



                                                    NA ŽELANIE


                    Nedávno som robila z vykosteného kurčaťa roládu s plnkou a všetkým nám mimo-
               riadne chutilo. Hoci viem, že občas synovia preceňujú matkinu kuchyňu, zvlášť ak chcú
               škádliť svoje ženičky, plním prianie svojho syna a pripisujem recept na plnku, ktorý mám
               od našich predkov z maminej strany.
                                                          - 34 -
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41