Page 35 - Kuchárka II.
P. 35
GRILOVANIE RÝB A MORSKÝCH PLODOV
RYBY sa zväčša grilujú vcelku, s hlavou, chvostom aj plutvami. Treba ich dobre očis-
tiť od šupín a vnútorností. Jemné zárezy po obidvoch bokoch rýb majú svoje opodstatne-
nie – ryby sa rýchlejšie ugrilujú a prevoňajú ohňom. Vynikajúce sú zabalené do vínnych
listov, ale dobré sú aj v alobale, alebo na grilovacom pekáči.
ZÁKLADNÁ MARINÁDA NA RYBY
1 citrón, soľ, korenie na ryby, nasekaná petržlenová vňať, pažítka, estragon,
bazalka, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL oleja, 2 PL bieleho vína.
Zmes nasekaných byliniek zmiešame s pretlačeným cesnakom, olejom a vínom. Očistené
ryby pokvapkáme zvonku i zvnútra citrónom a rovnako potrieme zmesou marinády. Necháme
aspoň hodinu odpočinúť a grilujeme. Počas grilovania ešte potierame marinádou. Grilujeme
cca 10 - 15 min. Podľa veľkosti ryby. Platí však stará pravda – ak sú oči ryby biele, sú pripra-
vené na konzumovanie.
RYBIE RAŽNIČI
600 g rybacieho filé, tymián, bobkový list, šampiňóny, cibuľa, olej, soľ, mleté
korenie na ryby, 1 citrón.
Ryby alebo filé nakrájame na kocky. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, pridáme ty-
mián a bobkový list. Necháme asi hodinu odležať. Potom jednotlivé kúsky zabalíme do plátkov
slaninky a napichujeme na špíz striedavo šampiňóny - kocky - cibuľu. Grilujeme do ružova a
na grile ich podľa potreby otáčame, aby boli chrumkavé zo všetkých strán.
KREVETY NA CHILLI A CESNAKU
400 g kreviet, 2 strúčiky cesnaku, 1 chilli paprička, petržlenová vňať, 2 PL oleja,
1 dcl bieleho vína, šťava z 1 citróna, 60 g masla, soľ, sladkokyslá hotová omáč-
ka /nemusí byť/.
Pripravené ingrediencie zmiešame. Polovicou masla natierame očistené krevety a vkladáme
ich do marinády. Necháme aspoň hodinu v chlade. Grilujeme na alobale a počas toho ešte
potierame maslom. Taktiež sú výborné ako ražniči.
Aby sa niektoré mäsá alebo zemiaky negrilovali dlho, je dobré si ich predvariť alebo
predpiecť. Napr. väčšie kúsky hydiny.
GRILOVANÁ ZELENINA A OVOCIE
ZEMIAKY očistiť, pokrájať na štvrtky, predvariť, pokvapkať olejom, osoliť a grilovať na aloba-
le, aby sa neprichytili na mriežku
PARADAJKY grilovať na alobale celé, alebo pokrájané na polovice. Pokvapkať olejom až po
ugrilovaní.
CIBUĽA nakrájať na hrubšie plátky a počas grilovania jemne potierať olejom
HUBY očistiť, osoliť, okoreniť a pokvapkať olivovým olejom
BAKLAŽÁN, CUKETA – nakrájať na hrubšie plátky, osoliť a nechať cca 20 minút odstáť, po-
tom vodu zliať a grilovať na alobale.
- 33 -