Page 35 - Kuchárka II.
P. 35

GRILOVANIE RÝB A MORSKÝCH PLODOV

                    RYBY sa zväčša grilujú vcelku, s hlavou, chvostom aj plutvami. Treba ich dobre očis-
               tiť od šupín a vnútorností. Jemné zárezy po obidvoch bokoch rýb majú svoje opodstatne-
               nie – ryby sa rýchlejšie ugrilujú a prevoňajú ohňom. Vynikajúce sú zabalené do vínnych
               listov, ale dobré sú aj v alobale, alebo na grilovacom pekáči.


               ZÁKLADNÁ MARINÁDA NA RYBY

                        1 citrón, soľ, korenie na ryby, nasekaná petržlenová vňať, pažítka, estragon,
                        bazalka, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL oleja, 2 PL bieleho vína.

               Zmes nasekaných  byliniek  zmiešame s pretlačeným cesnakom, olejom a vínom. Očistené
               ryby pokvapkáme zvonku i zvnútra citrónom a rovnako potrieme zmesou marinády. Necháme
               aspoň hodinu odpočinúť a grilujeme. Počas grilovania ešte potierame marinádou. Grilujeme
               cca 10 - 15 min. Podľa veľkosti ryby. Platí však stará pravda – ak sú oči ryby biele, sú pripra-
               vené na konzumovanie.

               RYBIE RAŽNIČI

                        600 g rybacieho filé, tymián, bobkový list, šampiňóny, cibuľa, olej, soľ, mleté
                        korenie na ryby, 1 citrón.

               Ryby alebo filé nakrájame na kocky. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, pridáme ty-
               mián a bobkový list. Necháme asi hodinu odležať. Potom jednotlivé kúsky zabalíme do plátkov
               slaninky a napichujeme na špíz striedavo šampiňóny - kocky - cibuľu. Grilujeme do ružova a
               na grile ich podľa potreby otáčame, aby boli chrumkavé zo všetkých strán.

               KREVETY NA CHILLI A CESNAKU


                        400 g kreviet, 2 strúčiky cesnaku, 1 chilli paprička, petržlenová vňať, 2 PL oleja,
                        1  dcl bieleho vína, šťava z 1 citróna, 60 g masla, soľ, sladkokyslá hotová omáč-
                        ka /nemusí byť/.


               Pripravené ingrediencie zmiešame. Polovicou masla natierame očistené krevety a  vkladáme
               ich do marinády. Necháme aspoň hodinu v chlade. Grilujeme na alobale a počas toho ešte
               potierame maslom. Taktiež sú výborné ako ražniči.
                    Aby sa niektoré mäsá alebo zemiaky negrilovali dlho, je dobré si ich predvariť alebo
               predpiecť. Napr. väčšie kúsky hydiny.



               GRILOVANÁ ZELENINA A OVOCIE


               ZEMIAKY  očistiť, pokrájať na štvrtky, predvariť, pokvapkať olejom, osoliť a grilovať na aloba-
                           le, aby sa neprichytili na mriežku
               PARADAJKY grilovať na alobale celé, alebo pokrájané na polovice. Pokvapkať olejom až po
                           ugrilovaní.
               CIBUĽA      nakrájať na hrubšie plátky a počas grilovania jemne potierať olejom
               HUBY        očistiť, osoliť, okoreniť a pokvapkať olivovým olejom
               BAKLAŽÁN, CUKETA – nakrájať na hrubšie plátky, osoliť a nechať cca 20 minút odstáť, po-
                           tom vodu zliať a grilovať na alobale.
                                                          - 33 -
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40