Page 32 - Kuchárka II.
P. 32
ČOKOLÁDOVÁ SALÁMA ALA J. O.
200 g horkej čokolády, 150 g masla, trochu javorového sirupu, /! je veľmi
sladký/, 4 - 5 rozlámaných keksov, pistácie, vlašské orechy, kandizované ovo-
cie, trošku kakaa.
Čokoládu, maslo a javorový sirup miešame nad parou do rozpustenia. Pridáme ostatné in-
grediencie, nalejeme do formy srňacieho chrbta a necháme v chladničke stuhnúť. Vrch jemne
posypeme kakaom. Krájame na tenké plátky.
PEČENÉ PERFEKTNÉ JAHŇACIE STEHNO J. O.
2 ½ kg jahňacieho stehna, 2 väčšie cibule, 2 mrkve, 2 x zeler, 1 celá hlavička
cesnaku, olivový olej, hrubšia morská soľ, na hrubo zomleté štvor alebo šesť
farebné korenie, sväzok čerstvého tymiánu, šalvie a rozmarínu.
Trúbu predhrejeme na 240° C. Pripravíme zeleninu: Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na
väčšie kúsky, cibule ošúpeme a každú rozkrojíme na tri väčšie kolieska, cesnak rozoberieme
na strúčiky, ktoré necháme v šupke. Všetko dáme do zapekacej misy, pridáme tymián, šalviu
a rozmarín, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Mäso nasolíme, zo všetkých strán
okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a krúživými pohybmi vtrieme do mäsa, ktoré položí-
me na zeleninu do zapekacej misy. Ľahko podlejeme a prikryjeme vrchnákom. Takto pečieme
pri teplote 200° C cca 1 hodinu, potom odkryjeme a dopekáme 30 min odkryté, až kým nie je
krásne chrumkavé a červené.
Netreba sa báť, že bude mäso cítiť ako baranina, lebo jahňacie mäso nemá loj a
hrubé blany a všetky ingrediencie vydávajú úplnú harmóniu vôní.
DVA TYPICKÉ ANGLICKÉ RECEPTY
YORKSHIRE PUDDING
4 väčšie čerstvé vajcia – obsah meraný odmerkou, koľko je obsah vajec, toľko
mlieka a rovnako hladkej múky, štipka soli, 2 PL masti alebo rastlinného oleja,
pekáč ako na muffiny
Vyšľaháme vajíčka s mliekom a štipkou soli. Primiešame múku a prešľaháme. Cesto je polote-
kuté. Zoberieme muffinový plech a do každej jamky dáme malú dávku masti, alebo rastlinného
oleja. Vložíme do vyhriatej rúry na 230° C, aby sa masť roztopila a zohriala. Plech vytiahneme
a do každej jamky nalejeme naberačkou cesto do výšky asi 1 ½ cm.
Teplotu stiahneme na 200°C a pečieme cca 15 min. Cesto napuchne a vytvára misky, keď sú
svetlohnedé, tak sú upečené.
YORKSHIRE PUDDING je teda vyrobený z cesta a podáva sa zvyčajne k pečenému
mäsu a omáčke /gravy/.
SHEPPERD´S PIE
300 g nadrobno nakrájaného jahňacieho mäsa, na drobno posekaná cibuľa, 250
ml jahňacej omáčky /lamb gravy/, 300 g zemiakov, 100 ml mlieka, soľ, korenie,
1/2 PL červenej papriky, 2 PL masla, 250 g strúhaného syra, huby, mrkva, hrá-
šok, 1 PL hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku
- 30 -