Page 32 - Kuchárka II.
P. 32

ČOKOLÁDOVÁ SALÁMA ALA J. O.

                        200  g  horkej  čokolády,  150  g  masla,  trochu  javorového  sirupu,  /!  je  veľmi
                        sladký/, 4 - 5 rozlámaných keksov, pistácie, vlašské orechy, kandizované ovo-
                        cie, trošku kakaa.


               Čokoládu, maslo a javorový sirup miešame nad parou do rozpustenia. Pridáme ostatné in-
               grediencie, nalejeme do formy srňacieho chrbta a necháme v chladničke stuhnúť. Vrch jemne
               posypeme kakaom. Krájame na tenké plátky.


               PEČENÉ PERFEKTNÉ JAHŇACIE STEHNO J. O.

                        2 ½ kg jahňacieho stehna, 2 väčšie cibule, 2 mrkve, 2 x zeler, 1 celá hlavička
                        cesnaku, olivový olej, hrubšia morská soľ, na hrubo zomleté štvor alebo šesť
                        farebné korenie, sväzok čerstvého tymiánu, šalvie a rozmarínu.

               Trúbu predhrejeme na 240° C. Pripravíme zeleninu: Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na
               väčšie kúsky, cibule ošúpeme a každú rozkrojíme na tri väčšie kolieska, cesnak rozoberieme
               na strúčiky, ktoré necháme v šupke. Všetko dáme do zapekacej misy, pridáme tymián, šalviu
               a rozmarín, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Mäso nasolíme, zo všetkých strán
               okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a krúživými pohybmi vtrieme do mäsa, ktoré položí-
               me na zeleninu do zapekacej misy. Ľahko podlejeme a prikryjeme vrchnákom. Takto pečieme
               pri teplote 200° C cca 1 hodinu, potom odkryjeme a dopekáme 30 min odkryté, až kým nie je
               krásne chrumkavé a červené.
                    Netreba sa báť, že bude mäso cítiť ako baranina, lebo jahňacie mäso nemá loj a
               hrubé blany a všetky ingrediencie vydávajú úplnú harmóniu vôní.


                                     DVA TYPICKÉ ANGLICKÉ RECEPTY

               YORKSHIRE PUDDING


                        4 väčšie čerstvé vajcia – obsah meraný odmerkou, koľko je obsah vajec, toľko
                        mlieka a rovnako hladkej múky, štipka soli, 2 PL masti alebo rastlinného oleja,
                        pekáč ako na muffiny

               Vyšľaháme vajíčka s mliekom a štipkou soli. Primiešame múku a prešľaháme. Cesto je polote-
               kuté. Zoberieme muffinový plech a do každej jamky dáme malú dávku masti, alebo rastlinného
               oleja. Vložíme do vyhriatej rúry na 230° C, aby sa masť roztopila a zohriala. Plech vytiahneme
               a do každej jamky nalejeme naberačkou cesto do výšky asi 1 ½ cm.
               Teplotu stiahneme na 200°C a pečieme cca 15 min. Cesto napuchne a vytvára misky, keď sú
               svetlohnedé, tak sú upečené.

                    YORKSHIRE PUDDING je teda vyrobený z cesta a podáva sa zvyčajne k pečenému
               mäsu a omáčke /gravy/.


               SHEPPERD´S PIE


                        300 g nadrobno nakrájaného jahňacieho mäsa, na drobno posekaná cibuľa, 250
                        ml jahňacej omáčky /lamb gravy/, 300 g zemiakov, 100 ml mlieka, soľ, korenie,
                        1/2 PL červenej papriky, 2 PL masla, 250 g strúhaného syra, huby, mrkva, hrá-
                        šok, 1 PL hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku
                                                          - 30 -
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37