Page 33 - Kuchárka II.
P. 33
Zemiaky očistíme, pokrájame, osolíme a uvaríme. Po scedení pridáme mlieko, maslo a časť
strúhaného syra. Vypracujeme kašu. Na panvici osmahneme mäso, posolíme, okoreníme,
opaprikujeme. Na druhej panvici na masle urestujeme na veľmi jemno nakrájanú cibuľu, pridá-
me nakrájané huby a 5 minút opekáme. Pripravenú mäsovú zmes vlejeme k cibuli a hubám,
poprášime múkou, okoreníme podľa chuti, polejeme jahňacou omáčkou a prisypeme na kocky
nakrájanú mrkvu a hrášok. Zmiešame a varíme spolu cca 10 min. Túto zmes vylejeme na
pekáč a rovnomerne rozložíme. Zemiakovú kašu so syrom rozotrieme na mäsovo-zeleninovú
zmes a znova posypeme strúhaným syrom. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote
180° C asi 40 minút. Povrch musí byť ružový.
Koláč je vynikajúci a môže byť aj trošku pikantnejší. Myslím si, že každá gazdiná naň
má svojský recept a pridáva do neho, čo práve doma má a podľa vlastnej chuti. Nesmie
však chýbať jahňacina a jahňacia omáčka. Zaujímavá je kombinácia so sladkými zemiak-
mi. Koláč často pripravujú aj zo zbytkov pečeného jahňacieho mäsa.
ZÁHRADNÁ GRILOVAČKA
Napadlo ma, že v dnešnej dobe sa temer celý rok stretávame na záhradných grilovač-
kách, či už u susedov, alebo stretnutia organizujeme sami pre rodinu a priateľov.
Kedysi dávno, v mojej mladosti a detstve sa chodievalo na prvého mája na prvé
opekanie slaninky v prírode. Urobil sa v blízkosti potoka ohník, pripravili sa dlhé liesko-
vé palice, na jednom konci zahrotené, slanina sa vejárovite nakrájala, v koži sa vyrezal
otvor, napichla sa na palicu a na malom ohni opekala. Keď začala kvapkať masť, podstrčil
sa krajec chleba, aby nič nevyšlo nazmar. Občas sa zohnali špekačky, ktoré sme zdobili
narezaním a tiež sa na palici opekali.
Samostatná kapitola boli ryby, ktoré sa museli najprv nachytať, zabiť, očistiť a buď
sa opekali rovnako ako slanina, alebo sa zabalili do lopúchov, alebo malinových listov a
piekli sa v pahrebe, do ktorej sa prihodilo aj niekoľko menších zemiakov. My, deti sme
si často na palici opekali jablká, ktoré krásne voňali a chuť sa zaujímavo spájala s chuťou
jablka a uhlia. Nepotrpeli sme si na záhradné sedenie, stačil pník, ploský kameň, alebo
drevená lavica. Guláš partie boli určené už na väčšie rodinné stretnutia. Tam už bolo
treba zabezpečiť kotlík, zmajstrovať stojan, zohnať baranie mäso a ostatné ingrediencie.
Čo je však rovnaké vtedy a teraz, vždy bolo treba zabezpečiť alkoholické i nealkoholické
nápoje a dobrú náladu.
Dnes sú už celé pravidlá na záhradnú grilovačku. Treba mať záhradné sedenie, vhod-
ný grill, uhlie či plynové bomby, dostatok riadu, skúsenosti, dokonca treba myslieť aj na
odháňanie komárov, ôs a múch citrusovými sviečkami, fakľami, alebo inými vymoženos-
ťami. Okrem počtu hostí je nutné vedieť aj ich odchylky, či nie sú vegetariáni, vegáni,
alebo nedajbože majú na nejaké jedlo alergie.
Najlepšie je zostaviť menu, deň dopredu nakúpiť správne množstvo potravín a pri-
praviť marinády.
GRILOVANIE MÄSA
MEDOVÁ KLASICKÁ BARBECUE OMÁČKA
235 ml kečup, 1 PL medu, 20 ml octu, na jemno nakrájaná cibuľa /alebo 15 ml in-
stantnej mletej cibule/, 25 ml Worčestrovej omáčky, 2 PL horčice, soľ, korenie,
drvený cesnak podľa vlastnej chuti.
- 31 -