Page 38 - Kuchárka II.
P. 38

CIBUĽOVÉ KOŠÍČKY

                        150 g ryžovej múčky /alebo hladkej múky/, 15 g kypriaceho prášku, soľ, mleté
                        biele a čierne korenie, 150 ml sódy /vody/, 100 ml smotany na varenie, špenát,
                        olej na vyprážanie, 2 stredne veľké cibule, 1 strúčik cesnaku

               Z ryžovej múčky, sódy, kypriaceho prášku, soli a korenia vymiešame cestíčko. Cibule rozkro-
               jíme, stred vyberieme a máme košíčky, ktoré namočíme v cestíčku a na horúcom oleji vypra-
               žíme do chrumkava. Listy špenátu pokrájame na drobno, podusíme so smotanou, osolíme,
               pridáme pretlačený cesnak, premiešame a ozdobne plníme vypražené košíčky.

                    Výborné! Pre gurmánov ku steakom, k dusenému i pečenému mäsu.


                    Mám dve šikovné nevestičky, ktoré ukuchtia všetko, ale sem-tam sa nájde niečo, čo
               vyžaduje dlhšiu prax. Jednou z nich je vykosťovanie kurčaťa.



                                        AKO JA VYKOSŤUJEM KURČA


                    Pripravím si stredne veľký, ostrý nôž. Najvhodnejší je vykosťovací. Vykosťovať začí-
               nam na prsnej kosti. Jemnými rezmi oddelím prsia z oboch strán až po chrbát. Z krídel
               odstránim dve tenšie časti.  Stehná z vnútornej strany narežem pozdĺž kosti. Cez kĺb spra-
               vím zárez, prstom uvoľním svaly a oddelím ich od kosti. Kĺby prerežem. Koniec stehna
               obkrúžim nožom a kosti vytiahnem.
                    Najhoršie sa oddeľuje chrbát – nadvihnem si kurča a opatrne jemnými pohybmi noža
               oddeľujem prakticky iba kožu s minimom mäsa. Vznikne nerovnomerný plát, najtenší v
               strede. Z pŕs, ktoré sú najsilnejšie, čiastku vodorovne zrežem a preložím do stredu na kožu
               z chrbta. Plát z vnútornej strany posolím, pokorením a celý natriem plnkou. Zatočím do
               rolády, okraje prichytím ihlami, alebo v celku previažem hrubšou bielou niťou. Osolím a
               okorením vrchnú časť rolády, dám na plech, mierne podlejem vodou a zakryté pečiem
               pri 190 st. C. V miske zmiešam olej, mletú červenú papriku, čierne korenie a pridám pár
               kvapiek medu. /Nemusí byť./ Počas pečenia niekoľkokrát povrch rolády potriem. Keď je
               roláda mäkká, dopekám odkryté až do zlatožltej farby.
                    !!! Ak je plnky viac, môže roláda počas pečenia prasknúť !!! Preto je dobré pred pe-
               čením pichnúť špicom noža do mäsa až po plnku.
                    Vykosťovala som kurčatá pred plánovanou dovolenkou, kde sme si varili, aby sme
               ušetrili financie na iné aktivity. Vykostený plát som rozložený zabalila do fólie a do aloba-
               lu. V mrazničke som ich zmrazila niekoľko položených na seba. Bolo to tak výhodné do
               prenosnej chladničky a potom pomerne malého mraziaceho pultu na prenajatej chatke.
                    Kosti nevyhadzujeme, ale vyvaríme spolu s koreňovou zeleninou na výbornú poliev-
               ku alebo vývar použiteľný k príprave omáčok.




               MALÝ TESTÍK:

               1. Prečo sa nemá soliť cesto na domáce rezance?
                        Soľ zadržuje vodu a cesto by sa horšie sušilo. Preto musíme soliť vodu, v ktorej re-
                        zance varíme.
               2. Na akú nákazu je náchylná hydina a tým aj jej mäso?
                        Na nákazu baktériami salmonelózy.
                                                          - 36 -
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43