Page 13 - Kuchárka II.
P. 13

Cesto rozvaľkáme na plát cca 50x30 cm a krájame pásy široké 15 cm a tie zas na trojuholníky.
               Môžeme plniť nutelou, tuhým lekvárom..., alebo nechať iba prázdne. Trojuholníky od širšej
               strany stáčame ku špičke a môžeme zahnúť do tvaru rožka. Poukladáme ich buď na vymaste-
               ný plech, dostatočne ďaleko od seba, aby sa nezlepili, alebo na papier na pečenie, ktorý tiež
               jemne potrieme olejom. Znova použijeme vlhkú utierku a necháme poslednýkrát kysnúť. Rúru
               zohrejeme na 200 st a croissanty pečieme cca 12 minút.
                    Sú výborné ešte teplé. Vhodné ku káve, alebo aj ako pohostenie k vínu. Ale myslím
               si, že na tú zdĺhavú prácu sa človek odhodlá tak raz do roka a radšej si croissanty kúpi v
               pekárni. Najlepšie som jedla vo Francúzsku a boli vynikajúce, aj keď neboli teplé.
                    A aby som vás takouto dlhou prípravou neznechutila, napadol ma jeden recept od
               Jamie Olivera, na rýchly zákusok.
                    Bola som na jeho vystúpení a veľmi sa mi páčil /aj Jamie aj recept./


               RÝCHLY ZÁKUSOK


                     Kúpiť zmrzlinu v tégliku. V mixéri rozdrviť 100 g kávových zŕn na drobno /nie na
               múčku!/ 100 g lieskových orechov a 100 g horkej čokolády v mixéri tiež rozdrvíme.
               Všetky tri komponenty v miske zmiešame. Naberačkou vyberáme zmrzlinu v tvare guľky
               a obaľujeme v pripravenej zmesi. Dáme do mrazničky a podávame studené, ozdobené
               mätovými lístočkami.


               ŠALÁT OD JAMIE OLIVERA


                        10 lístkov bazalky, 5 strúčikov cesnaku, 1/2 dcl panenského olivového oleja,
                        soľ, šťava z 1 citróna, paradajky, mätové lístky


               Bazalku,  cesnak,  olivový  olej,  soľ  a  citrónovú  šťavu  rozmixovať.  Paradajky  –  malé,  veľké,
               červené, zelené, žlté – pokrájať na rovnaké kúsky. Na misu naliať mixovanú zmes a na ňu
               poukladať paradajky /on ich bleskovo nahádzal/. Pokvapkať olivovým olejom a hojne ozdobiť
               mätovými lístkami.


                    Moja najstaršia vnučka Veronika začala chodiť do strednej školy a raz za dva týždne
               sa s pani učiteľkou venujú vareniu a pečeniu. /Je to v rámci akcie „Zdravé stravovanie“,
               ktoré začal pred niekoľkými rokmi J.O/. Svoje výtvory nosia domov a ponúkajú príbuz-
               ným a v školskom autobuse kamarátom.
                    Prvé čím nás prekvapila bol


               CESTOVINOVÝ ŠALÁT


                        250 gr cestovín /vrtuliek/, hrach, kukurica, mexická červená, ostrá fazuľa, rôzno-
                        farebné papriky, paradajky, uhorky, syr Mozzarella v guličkách, tvrdý strúhaný
                        syr, /ja mám rada aj slaný balkánsky syr pokrájaný na kocky/, šunka, majonéza,
                        chilli paprička, bazalka na ozdobenie, soľ, farebné korenie, čierne olivy, šťava
                        z 1 citróna

               Uvariť cestoviny aldente. Premyť, odkvapkať od vody, dať do misy spolu s jednotlivými prísa-
               dami, ktoré sú pripravené nakrájaním na približne rovnaké kúsky. Hrach, fazuľa, kukurica boli
               z konzervy. Všetko jemne premiešať spolu s majonézou. Na zlepšenie chuti je dobré pridať
               aj niekoľko lyžíc šťavy z olív a citrónovú šťavu. Chilli a koreniny podľa chuti. Ozdobiť lístkami
               bazalky. Nechať postáť v chladničke aspoň 30 min.
                                                          - 11 -
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18