Page 13 - Kuchárka II.
P. 13
Cesto rozvaľkáme na plát cca 50x30 cm a krájame pásy široké 15 cm a tie zas na trojuholníky.
Môžeme plniť nutelou, tuhým lekvárom..., alebo nechať iba prázdne. Trojuholníky od širšej
strany stáčame ku špičke a môžeme zahnúť do tvaru rožka. Poukladáme ich buď na vymaste-
ný plech, dostatočne ďaleko od seba, aby sa nezlepili, alebo na papier na pečenie, ktorý tiež
jemne potrieme olejom. Znova použijeme vlhkú utierku a necháme poslednýkrát kysnúť. Rúru
zohrejeme na 200 st a croissanty pečieme cca 12 minút.
Sú výborné ešte teplé. Vhodné ku káve, alebo aj ako pohostenie k vínu. Ale myslím
si, že na tú zdĺhavú prácu sa človek odhodlá tak raz do roka a radšej si croissanty kúpi v
pekárni. Najlepšie som jedla vo Francúzsku a boli vynikajúce, aj keď neboli teplé.
A aby som vás takouto dlhou prípravou neznechutila, napadol ma jeden recept od
Jamie Olivera, na rýchly zákusok.
Bola som na jeho vystúpení a veľmi sa mi páčil /aj Jamie aj recept./
RÝCHLY ZÁKUSOK
Kúpiť zmrzlinu v tégliku. V mixéri rozdrviť 100 g kávových zŕn na drobno /nie na
múčku!/ 100 g lieskových orechov a 100 g horkej čokolády v mixéri tiež rozdrvíme.
Všetky tri komponenty v miske zmiešame. Naberačkou vyberáme zmrzlinu v tvare guľky
a obaľujeme v pripravenej zmesi. Dáme do mrazničky a podávame studené, ozdobené
mätovými lístočkami.
ŠALÁT OD JAMIE OLIVERA
10 lístkov bazalky, 5 strúčikov cesnaku, 1/2 dcl panenského olivového oleja,
soľ, šťava z 1 citróna, paradajky, mätové lístky
Bazalku, cesnak, olivový olej, soľ a citrónovú šťavu rozmixovať. Paradajky – malé, veľké,
červené, zelené, žlté – pokrájať na rovnaké kúsky. Na misu naliať mixovanú zmes a na ňu
poukladať paradajky /on ich bleskovo nahádzal/. Pokvapkať olivovým olejom a hojne ozdobiť
mätovými lístkami.
Moja najstaršia vnučka Veronika začala chodiť do strednej školy a raz za dva týždne
sa s pani učiteľkou venujú vareniu a pečeniu. /Je to v rámci akcie „Zdravé stravovanie“,
ktoré začal pred niekoľkými rokmi J.O/. Svoje výtvory nosia domov a ponúkajú príbuz-
ným a v školskom autobuse kamarátom.
Prvé čím nás prekvapila bol
CESTOVINOVÝ ŠALÁT
250 gr cestovín /vrtuliek/, hrach, kukurica, mexická červená, ostrá fazuľa, rôzno-
farebné papriky, paradajky, uhorky, syr Mozzarella v guličkách, tvrdý strúhaný
syr, /ja mám rada aj slaný balkánsky syr pokrájaný na kocky/, šunka, majonéza,
chilli paprička, bazalka na ozdobenie, soľ, farebné korenie, čierne olivy, šťava
z 1 citróna
Uvariť cestoviny aldente. Premyť, odkvapkať od vody, dať do misy spolu s jednotlivými prísa-
dami, ktoré sú pripravené nakrájaním na približne rovnaké kúsky. Hrach, fazuľa, kukurica boli
z konzervy. Všetko jemne premiešať spolu s majonézou. Na zlepšenie chuti je dobré pridať
aj niekoľko lyžíc šťavy z olív a citrónovú šťavu. Chilli a koreniny podľa chuti. Ozdobiť lístkami
bazalky. Nechať postáť v chladničke aspoň 30 min.
- 11 -