Page 40 - Kucharka III.
P. 40

Snehovo-syrové vyprážané guľky – Whipped Eggs Whites´ cheese fried balls

               Tieto guľky môžu byť chutnou vložkou do polievok – najlepšie do cibuľovej, alebo cesnakovej, ale aj
               výborným pohostením na párty. Treba ich jesť čerstvé, lebo syr rýchlo tvrdne. V polievke to nevadí,
               lebo tekutina ich zvláčni.

               Z dvoch vaječných bielkov ušľaháme tuhý sneh. Nakrájame 4 - 5 plných PL tvrdého syra, ktorý jemne
               zamiešame do snehu. Osolíme, okoreníme podľa chuti. Tvoríme malé kôpky, ktoré pováľame
               v strúhanke a vyprážame na oleji z dvoch strán. Kôpky sa nafúknu do guličky a vyprážajú sa veľmi
               rýchlo – niekoľko sekúnd.

               Ak chceme guľky ako pohostenie, môžeme pridať na drobno pokrájanú šunku, viac koreníme a guľky
               robíme väčšie. Dávku ingrediencií zdvojnásobíme.




               Jedlá EINTOPF – Food stew

               Môj ocko vždy hovoril, že najchutnejšie jedlá sú EINTOPF - jedlá z jedného hrnca – alebo, čo špajza
               dala. Tieto jedlá sa najčastejšie varili v chudobných rodinách a hlavne počas vojny. Zväčša to boli
               veľmi sýte polievky, ktoré nahrádzali hlavné jedlo. Typickým predstaviteľom bol guláš, do ktorého
               okrem hocijakého druhu mäsa, sa dávali všetky koreňové zeleniny a hlavne množstvo cibule, zemiakov
               a rôznych korenín. Snáď najlepšie a najzaujímavejšie guláše ochutnáme v Nemecku, ale ani Maďari
               a Slováci sa nedajú zahanbiť.




               Kotlíkový guláš – Skillet Goulash


               Kotlíkový guláš varený priamo na ohnisku v záhrade, alebo na chate je nezabudnuteľným jedlom už
               pre pohodovú atmosféru, dobrú spoločnosť a celý rituál prípravy a varenia. V prvom rade je treba
               nanosiť drevo, rozložiť ohnisko, pripraviť ingrediencie a môžeme začať.

               Do kotlíka visiaceho nad ohniskom dáme 3 - 4 PL bravčovej masti /oleja/. 5 veľkých cibúľ nakrájaných
               na drobno na nej orestujeme. Hovädzie mäso /1 kg/ nakrájané na kocky dobre zmiešame
               s orestovanou cibuľou a necháme zatiahnuť /povrch mäsa musí byť bledý/. Posolíme, pokoreníme
               a posypeme 3 PL červenej sladkej papriky a 1 PL štipľavej papriky. Zelenú a červenú papriku s jednou
               chilli papričkou pokrájame na rezance a pridáme k mäsu. Zalejeme vodou tak, aby mäso bolo zakryté
               cca 3 - 4 cm vrstvou. Necháme variť asi hodinu. Mäso je už mäkšie a môžeme pridať nakrájané
               bravčové mäso, ktoré sa varí rýchlejšie a bude mäkké zároveň s hovädzím. Varíme ďalšiu hodinu
               a pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Pred ukončením varenia pridáme 2 - 3 PL majoránky a ak je
               nablízku smrečok, tak aj malú zelenú vetvičku. Necháme trochu vychladnúť, ochutnáme a podľa
               potreby dochutíme.

               Ak máme radi hustejší guláš, časť zemiakov pridáme hneď ku hovädziemu mäsu, aby sa celkom
               rozvarili a tým guláš zahustia. Ak sme to zabudli, pomôžeme si tak, že niekoľko dobre uvarených
               zemiakov rozpučíme vareškou.

               Kotlíkový guláš nie je na rýchle internátne varenie, ale určite oživí nejakú študentskú párty pri oslave
               dobre vykonanej skúšky.




                                                           - 38 -
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45