Page 14 - Kucharka III.
P. 14

Mrkvová polievka – Carrot soup

               Očistíme 5 - 6 väčších mrkiev a pokrájame na kolieska. Do hrnca dáme 1 ½ PL masla, rozohrejeme ho
               a na ňom krátko mrkvu a 1 očistený stredne veľký zemiak orestujeme, osolíme 1 ČL soli . Podlejeme
               troškou vody a varíme do zmäknutia zeleniny. Zmes zmixujeme ponorným mixérom do hladka.
               Dolejeme 1 l vody a prevaríme. Na koniec polievku zjemníme kúskom masla, alebo 2 PL bieleho
               jogurtu, alebo smotany na varenie.

               Môžeme podávať iba ako čistý krém, alebo z 2 vajíčok, soli a 2 PL múky urobíme cestíčko a na panvici
               jemne potretej maslom upečieme svítok. Opekáme z obidvoch strán a hotové krájame na rezance,
               alebo štvorce. Dáme na taniere a zalejeme polievkou.




















               Pórkový krém – Leek cream

               Pór rozkrojíme na dve časti. Každú časť pozdĺžne prerežeme a dokonale umyjeme pod tečúcou
               vodou. Očistený nakrájame na 2 cm pásiky. V hrnci roztopíme 3 PL masla, nakrájaný pór a 1 väčší
               zemiak pokrájaný na kocky trošku opražíme, prilejeme asi 2 dcl vody, ktorú osolíme 1 ČL soli.
               Necháme podusiť až do zmäknutia. Pomixujeme celkom do hladka, doplníme asi 1 l vody a prevaríme
               za častého miešania.

               Nastrúhame tvrdý syr, ktorým polievku ochutíme až na tanieri. 1 PL smotany krém ozdobíme v tvare
               slimáčika, pridáme mätový lístok a môžeme sa hostiť.




               Klasická zeleninová polievka – Classic vegetable soup


               Koreňovú zeleninu – mrkvu, kaleráb, zeler a petržlen – očistíme a nakrájame na rezance. Stredne
               veľkú cibuľu nakrájame na drobné kocky a dáme do hrnca na 3 PL rozohriateho oleja. Opražíme do
               zlatista. Pridáme pripravenú koreňovú zeleninu, nakrájanú papriku, zelený hrášok, rozkrojenú
               paradajku a na menšie kocky nakrájané zemiaky. Dobre premiešame a ochucujeme – 1 ČL soli,
               štipkou šesťfarebného korenia, majoránkou, a rascou. Zalejeme cca 1 l vody. Ja mám rada a
               pridávam parútku ligurčeka, zelera, petržlenu a medvedieho cesnaku. Dodá nielen tekutine v
               polievke, ale aj zelenine zaujímavú chuť. Ak si myslíme, že je polievka chudobná, pred koncom
               zavaríme za hrsť drobných cestoviniek, alebo urobíme z 1 vajíčka, 1 PL masla a 2 PL detskej krupice
               drobné nokerlíčky, ktoré hádžeme čajovou lyžičkou do vriacej polievky. Necháme 2 - 3 minúty
               povariť a polievku prekryjeme pokrievkou. Nezahusťujeme zápražkou. Ak by ste nasilu chceli
               hustejšiu, tak do vriacej polievky jemne vsypte za PL detskej krupice. Napriek vyvareným bylinkám
               nezabudnime na čerstvo nakrájané vňate z petržlenu, zeleru, alebo pažítky.


                                                           - 12 -
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19