Page 34 - Kucharka IV.
P. 34

Kandizovaná pomarančová kôra – pre nás pomarančové cukríky:


                        Ingrediencie: Kôra zo 4 pomarančov, 1 ČL soli, 450 g kryštálového cukru, 1 hor-
                        ká čokoláda, alebo hrsť kryštálového cukru na obaľovanie.


               Postup: Pomaranče dobre umyjeme, olúpeme kôru na 5 - 6 častí, ktoré pokrájame na
               asi 5 mm prúžky. Dáme do misky a zalejeme osolenou vodou. Na 250 ml vody dáme 1 ČL
               soli. Necháme 24 hodín vylúhovať. Potom vodu zlejeme, prepláchneme studenou vodou a va-
               ríme 20 minút. Vodu zlejeme a znova varíme v ½ l vody s 450 g cukru 45 minút. Vyberieme
               a necháme vyschnúť na mriežke. Ak nechceme obaľovať v čokoláde, tak takéto ešte mokré
               vyváľame v hrubom kryštálovom cukre a necháme vyschnúť. Kto má rád, tak vyschnuté obalí
               v rozpustenej horkej čokoláde, dosuší na mriežke. A cukríky sú hotové. Ich ďalšie použitie -
               nakrájané pridávať do cesta na Biskupský chlebíček, do piškótových výrobkov a pod.


                    Naše dve Barborky – veľká i malá – majú veľmi radi snehové pusinky, môžu byť kokosové
               alebo orechové, alebo iba snehovo cukrové, zlepené kakaovou alebo kávovou plnkou. Keď mi
               zostanú nejaké bielka, tak im ich s radosťou robím. Pôvodný recept bol na nejakých 11 bielok,
               ale také množstvo som nikdy nerobila, tak dávam k dobru na 5 bielok /aj z toho sa narobí veľa/.


               Snehové pečivo:


                        Ingrediencie: 5 bielkov, 350 g kryštálového cukru, malá štipka soli
                        Na zlepovanie krém: 5 žĺtok + 1 vajce, 285 g maslo, 2 PL kryštálový cukor, 2 PL
                        instantnej kávy /alebo 2 PL kakaa./


               Postup: Bielka s cukrom šľaháme nad parou dovtedy, kým nám nevznikne hustá, lesklá hmota
               / ! nesmie sa na stenách zrážať a sypať ! /. Necháme ju vychladnúť a vložíme ju do cukrárske-
               ho vrecka, alebo do mikroténového vrecúška, na ktorom odstrihneme jeden roh a vrstvíme na
               plech tyčinky, pusinky, kolieska atď. Dáme do rúry vyhriatej na 90 - 100 st. C a sušíme 60 - 70
               minút. Priznám sa, že sa mi občas nechce použiť vrecko a tak robím pusinky malou lyžičkou
               a myslím, že sú vždy pekné. Ak chcem kokosové pusinky, tak do snehovej hmoty primiešam
               zľahka cca 100 g strúhaného kokosu.
               Kým sa náš výtvor suší v rúre a chceme robiť lepené snehové pečivo, urobíme si krém. Žĺtka,
               vajce a cukor vymiešame nad parou do peny, necháme vychladnúť. Maslo dobre rozmiešame
               a po lyžičkách pridávame do žĺtkovej masy. Ako posledné pridáme kávu /kakao/, ochutnáme
               a môžeme vychladnuté usušené kúsky pospájať.



               Krémový pochúťkový koláčik:


                        Ingrediencie: Korpus: 4 vajcia, 1 H kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 1 vanilkový
                        cukor, 1 PDP
                        Na preliatie: 1 H mlieka + 2 PL silnej kávy
                        Krém: 1, biela čokoláda + 1 šľahačková smotana
                                   2, mliečna čokoláda + 1 šľahačková smotana
                                   3, horká čokoláda + 1 šľahačková smotana

                                                          - 32 -
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39