Page 34 - Kucharka IV.
P. 34
Kandizovaná pomarančová kôra – pre nás pomarančové cukríky:
Ingrediencie: Kôra zo 4 pomarančov, 1 ČL soli, 450 g kryštálového cukru, 1 hor-
ká čokoláda, alebo hrsť kryštálového cukru na obaľovanie.
Postup: Pomaranče dobre umyjeme, olúpeme kôru na 5 - 6 častí, ktoré pokrájame na
asi 5 mm prúžky. Dáme do misky a zalejeme osolenou vodou. Na 250 ml vody dáme 1 ČL
soli. Necháme 24 hodín vylúhovať. Potom vodu zlejeme, prepláchneme studenou vodou a va-
ríme 20 minút. Vodu zlejeme a znova varíme v ½ l vody s 450 g cukru 45 minút. Vyberieme
a necháme vyschnúť na mriežke. Ak nechceme obaľovať v čokoláde, tak takéto ešte mokré
vyváľame v hrubom kryštálovom cukre a necháme vyschnúť. Kto má rád, tak vyschnuté obalí
v rozpustenej horkej čokoláde, dosuší na mriežke. A cukríky sú hotové. Ich ďalšie použitie -
nakrájané pridávať do cesta na Biskupský chlebíček, do piškótových výrobkov a pod.
Naše dve Barborky – veľká i malá – majú veľmi radi snehové pusinky, môžu byť kokosové
alebo orechové, alebo iba snehovo cukrové, zlepené kakaovou alebo kávovou plnkou. Keď mi
zostanú nejaké bielka, tak im ich s radosťou robím. Pôvodný recept bol na nejakých 11 bielok,
ale také množstvo som nikdy nerobila, tak dávam k dobru na 5 bielok /aj z toho sa narobí veľa/.
Snehové pečivo:
Ingrediencie: 5 bielkov, 350 g kryštálového cukru, malá štipka soli
Na zlepovanie krém: 5 žĺtok + 1 vajce, 285 g maslo, 2 PL kryštálový cukor, 2 PL
instantnej kávy /alebo 2 PL kakaa./
Postup: Bielka s cukrom šľaháme nad parou dovtedy, kým nám nevznikne hustá, lesklá hmota
/ ! nesmie sa na stenách zrážať a sypať ! /. Necháme ju vychladnúť a vložíme ju do cukrárske-
ho vrecka, alebo do mikroténového vrecúška, na ktorom odstrihneme jeden roh a vrstvíme na
plech tyčinky, pusinky, kolieska atď. Dáme do rúry vyhriatej na 90 - 100 st. C a sušíme 60 - 70
minút. Priznám sa, že sa mi občas nechce použiť vrecko a tak robím pusinky malou lyžičkou
a myslím, že sú vždy pekné. Ak chcem kokosové pusinky, tak do snehovej hmoty primiešam
zľahka cca 100 g strúhaného kokosu.
Kým sa náš výtvor suší v rúre a chceme robiť lepené snehové pečivo, urobíme si krém. Žĺtka,
vajce a cukor vymiešame nad parou do peny, necháme vychladnúť. Maslo dobre rozmiešame
a po lyžičkách pridávame do žĺtkovej masy. Ako posledné pridáme kávu /kakao/, ochutnáme
a môžeme vychladnuté usušené kúsky pospájať.
Krémový pochúťkový koláčik:
Ingrediencie: Korpus: 4 vajcia, 1 H kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 1 vanilkový
cukor, 1 PDP
Na preliatie: 1 H mlieka + 2 PL silnej kávy
Krém: 1, biela čokoláda + 1 šľahačková smotana
2, mliečna čokoláda + 1 šľahačková smotana
3, horká čokoláda + 1 šľahačková smotana
- 32 -