Page 13 - Kucharka IV.
P. 13
Ingrediencie na tukové /maslové cesto/:
100 g hladkej múky, 250 g zmäknutého masla
Na kysnuté cesto: 400 g hladkej múky, 125 ml vlažného mlieka, 40 g kryštálové-
ho cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 20 g droždia, na špic noža soľ
Plnky: Orechová, maková, pudingová, džem, tvaroh...
Postup: Najprv si pripravíme tukové cesto. Do mäkšieho masla zapracujeme múku a vytvoríme
hladké cesto, zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky. Z vlažného mlieka, cukru a droždia
necháme vykysnúť kvások. Ostatné ingrediencie zmiešame a do nich vlejeme kvások. Vypra-
cujeme pružné cesto a prikryté utierkou necháme kysnúť. Tukové cesto vyvaľkáme na stredne
veľký štvorec, z kysnutého cesta vytvoríme rovnaký štvorec. Dáme ich na seba, kysnutý je
na spodku. Okraje preklopíme cez seba, prevaľkáme a znova preklopíme ako listovú obálku.
Necháme podkysnúť. Znova prevaľkáme na hrúbku cca 5 mm. Nakrájame na rovnaké štvor-
ce a plníme. Makovú plnku dáme do jedného rohu, do protiľahlého dáme orechovú. Prázdne
rohy cez seba preklopíme. Ak máme uvarený hustý puding, dáme ho do stredu a okraje ľahko
spojíme v strede. Takéto „pľundrovníčky“ potrieme vajcom, poukladáme na plech na papier na
pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C cca 20 - 25 minút. Upečené môžeme cez sitko
posypať cukrom. Toto cesto sa dá výborne tvarovať, takže z neho môžeme tvoriť rôzne tvary
a plniť najrozličnejšími plnkami. Je výborné!
Pri slávnostnejších príležitostiach zvykla mama robievať perfektné mäsové predjedlo, ozdo-
bené vajcom a poliate majonézou.
Mäsové predjedlo:
Ingrediencie: 750 g bravčového mäsa, 750 g hovädzieho, cibuľa, čierne korenie,
soľ, olej. 8 - 10 vajec, 200 g šunky, 2 kyslé uhorky, červená, žltá a zelená papri-
ka, majonéza, horčica, na ozdobu kaviár.
Postup: Každé mäso si pripravíme zvlášť a nakrájame na drobnejšie kocky. Na urestovanej
cibuli opražíme najprv hovädzie mäso na prudkom ohni, podlejeme a necháme dusiť do po-
lomäkka. Pridáme bravčové a osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
Výpek si odlejeme a mäso zmixujeme. Ak je potrebné, po troche prilejeme z výpeku. Kým
mäso chladne pripravíme si ostatné prísady. Dáme uvariť na tvrdo vajíčka. Šunku, papriky,
uhorky a dve vajcia nakrájame na drobno. Všetko opatrne primiešame do mäsa a pridáme
3 PL horčice, od oka trošku majonézy, aby zmes bola dobre tvarovateľná. Ochutnáme a podľa
chuti pridáme, čo potrebujeme. Upravujeme do dlhého valca na podlhovastú misu, /porcie sa
krájajú nožom./ Na vrch poukladáme reznou plochou polovičky vajec a prelejeme majonézou.
Na každé vajce dáme trošku čierneho kaviáru a červenej papriky. Ak chceme každému hos-
ťovi servírovať zvlášť na tanier, vytvoríme zo zmesi vajcovitý útvar, /primeraný jednej porcii/
na vrch položíme polovicu vajca, prelejeme majonézou a ozdobíme. Chutí k tomu na plátky
nakrájaná žemľa, alebo chlieb. Predjedlo je veľmi sýte a veľmi dobré.
Ďalšia naša slávnostná špecialita je „Ruský punč“.
Každý si pri počutí tohto názvu predstaví teplý alkoholický nápoj, ale s nápojom to nemá nič
spoločné. Je to výborný dezert, obľúbený dámami, deťmi a nepohrdnú ním ani páni.
- 11 -