Page 13 - Kucharka IV.
P. 13

Ingrediencie na tukové /maslové cesto/:
                        100 g hladkej múky, 250 g zmäknutého masla
                        Na kysnuté cesto: 400 g hladkej múky, 125 ml vlažného mlieka, 40 g kryštálové-
                        ho cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 20 g droždia, na špic noža soľ
                        Plnky: Orechová, maková, pudingová, džem, tvaroh...


               Postup: Najprv si pripravíme tukové cesto. Do mäkšieho masla zapracujeme múku a vytvoríme
               hladké cesto, zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky. Z vlažného mlieka, cukru a droždia
               necháme vykysnúť kvások. Ostatné ingrediencie zmiešame a do nich vlejeme kvások. Vypra-
               cujeme pružné cesto a prikryté utierkou necháme kysnúť. Tukové cesto vyvaľkáme na stredne
               veľký štvorec, z kysnutého cesta vytvoríme rovnaký štvorec. Dáme ich na seba, kysnutý je
               na spodku. Okraje preklopíme cez seba, prevaľkáme a znova preklopíme ako listovú obálku.
               Necháme podkysnúť. Znova prevaľkáme na hrúbku cca 5 mm. Nakrájame na rovnaké štvor-
               ce a plníme. Makovú plnku dáme do jedného rohu, do protiľahlého dáme orechovú. Prázdne
               rohy cez seba preklopíme. Ak máme uvarený hustý puding, dáme ho do stredu a okraje ľahko
               spojíme v strede. Takéto „pľundrovníčky“ potrieme vajcom, poukladáme na plech na papier na
               pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C cca 20 - 25 minút. Upečené môžeme cez sitko
               posypať cukrom. Toto cesto sa dá výborne tvarovať, takže z neho môžeme tvoriť rôzne tvary
               a plniť najrozličnejšími plnkami. Je výborné!


                    Pri slávnostnejších príležitostiach zvykla mama robievať perfektné mäsové predjedlo, ozdo-
               bené vajcom a poliate majonézou.

               Mäsové predjedlo:



                        Ingrediencie: 750 g bravčového mäsa, 750 g hovädzieho, cibuľa, čierne korenie,
                        soľ, olej. 8 - 10 vajec, 200 g šunky, 2 kyslé uhorky, červená, žltá a zelená papri-
                        ka, majonéza, horčica, na ozdobu kaviár.


               Postup: Každé mäso si pripravíme zvlášť a nakrájame na drobnejšie kocky. Na urestovanej
               cibuli opražíme najprv hovädzie mäso na prudkom ohni, podlejeme a necháme dusiť do po-
               lomäkka. Pridáme bravčové a osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
               Výpek si odlejeme a mäso zmixujeme. Ak je potrebné, po troche prilejeme z výpeku. Kým
               mäso chladne pripravíme si ostatné prísady. Dáme uvariť na tvrdo vajíčka. Šunku, papriky,
               uhorky a dve vajcia nakrájame na drobno. Všetko opatrne primiešame do mäsa a pridáme
               3 PL horčice, od oka trošku majonézy, aby zmes bola dobre tvarovateľná. Ochutnáme a podľa
               chuti pridáme, čo potrebujeme. Upravujeme do dlhého valca na podlhovastú misu, /porcie sa
               krájajú nožom./ Na vrch poukladáme reznou plochou polovičky vajec a prelejeme majonézou.
               Na každé vajce dáme trošku čierneho kaviáru a červenej papriky. Ak chceme každému hos-
               ťovi servírovať zvlášť na tanier, vytvoríme zo zmesi vajcovitý útvar, /primeraný jednej porcii/
               na vrch položíme polovicu vajca, prelejeme majonézou a ozdobíme. Chutí k tomu na plátky
               nakrájaná žemľa, alebo chlieb. Predjedlo je veľmi sýte a veľmi dobré.


                    Ďalšia naša slávnostná špecialita je „Ruský punč“.
                    Každý si pri počutí tohto názvu predstaví teplý alkoholický nápoj, ale s nápojom to nemá nič
               spoločné. Je to výborný dezert, obľúbený dámami, deťmi a nepohrdnú ním ani páni.
                                                          - 11 -
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18