Page 10 - Recepty starej mamy I.
P. 10
Bravčovo-hovädzia paštéta = 250g bravčového pliecka
a 250g hovädzieho mäsa udusíme na cibuľke ochutené soľou
a korením do mäkka. Vychladnuté pomelieme, alebo pomixujeme
aj so šťavou z dusenia. Nakrájame 150g šunky, 3 stredne veľké
kyslé uhorky, 2 na tvrdo uvarené vajcia. Všetko krájame na
veľmi drobné kúsky, zmiešame s mäsom, pridáme 2 PL horčice
a ak treba prisolíme. Vzniknutú masu tvarujeme vcelku ako
stredne veľkú knedľu, alebo jednotlivé guľky. Navrch
naukladáme polovičky natvrdo uvarených vajíčok a polejeme
majonézou. Stará mama zdobila vajíčka kôpkami kaviáru.
Je to veľmi sýte jedlo, vhodné aj ako samostatné pohostenie.
Kuracie prsia s plnkou = kuracie prsia naklepeme na
hrúbku cca 1 cm, osolíme, okoreníme a poukladáme na plech,
ktorý sme vyložili plátkami slaninky. Urobíme plnku: nakrájame
6 rožkov na kolieska, zalejeme vlažnou vodou, na oleji
opražíme rezančeky slaniny a drobno nakrájanú cibuľu. Necháme
prejsť varom sušené huby(môžu byť aj čerstvé, alebo
z mrazničky). Prevarenie húb je hlavne preto, aby boli mäkké.
Pridáme ich na panvicu a dusíme. Nakrájané rožky scedíme
z vody a dáme na panvicu. Necháme ich pripražiť a až potom
pridáme 3 surové vajcia, soľ a korenie. Keď vajcia „sadnú”
hmotu premiešame, odstavíme a ochutnáme. Plnka má zaujímavú
chuť, keď sa k nakrájaným rožkom pridá niekoľko krajčekov
nakrájaného čierneho chleba. Taktiež miesto húb je možné
použiť pečienky, najlepšie z hydiny(treba dlhšie restovať).
Vhodné je do plnky pridať na drobno nakrájanú petržlenovú,
zelerovú vňať, alebo pažítku. Hotovú plnku dáme na rozložené
prsička, na ňu rozložíme drobnejšie plátky slaninky a najprv
zakryté(cca 15 min) a potom odkryté dopečieme. Krájať ostrým
nožom na rôzne tvary. Môže sa podávať studené i teplé,
s chlebom i bez chleba, vždy je to dobré a sýte, žiada si však
niečo kyslé na dotvorenie chuti.
Pečené hurky, jelítka a klobásky = musia mať
veľkosť najviac 10 cm, do chrumkava upečené, s kyslou
kapustou, alebo kvasenými uhorkami.
Plnka ako srňací chrbát = postup rovnaký ako hore.
Keď máme pridať vajcia, oddelíme žĺtka od bielok, žĺtka dáme
do panvice a z bielok ušľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme do
vychladnutej zmesi. Formu na srňací chrbát vymažeme
maslom(Herou),vysypeme strúhankou a do 3/4 naplníme plnkovou
zmesou. Upečieme v rúre, vyklopíme a necháme vychladnúť.
Krájame na plátky a dotvoríme zeleninovou oblohou. Pred
ozdobením sa môže prihriať v mikrovlnke. Je dobré aj studené.
Teplé predjedlo sa podáva po polievke.
5