Page 10 - Recepty starej mamy I.
P. 10

Bravčovo-hovädzia paštéta = 250g bravčového pliecka
               a 250g hovädzieho mäsa udusíme na cibuľke ochutené soľou
               a korením do mäkka. Vychladnuté pomelieme, alebo pomixujeme
               aj so šťavou z dusenia. Nakrájame 150g šunky, 3 stredne veľké
               kyslé uhorky, 2 na tvrdo uvarené vajcia. Všetko krájame na
               veľmi drobné kúsky, zmiešame s mäsom, pridáme 2 PL horčice
               a ak treba prisolíme. Vzniknutú masu tvarujeme vcelku ako
               stredne veľkú knedľu, alebo jednotlivé guľky. Navrch
               naukladáme polovičky natvrdo uvarených vajíčok a polejeme
               majonézou. Stará mama zdobila vajíčka kôpkami kaviáru.

               Je to veľmi sýte jedlo, vhodné aj ako samostatné pohostenie.
                        Kuracie prsia s plnkou = kuracie prsia naklepeme na
               hrúbku cca 1 cm, osolíme, okoreníme a poukladáme na plech,
               ktorý sme vyložili plátkami slaninky. Urobíme plnku: nakrájame
               6 rožkov na kolieska, zalejeme vlažnou vodou, na oleji
               opražíme rezančeky slaniny a drobno nakrájanú cibuľu. Necháme
               prejsť varom sušené huby(môžu byť aj čerstvé, alebo
               z mrazničky). Prevarenie húb je hlavne preto, aby boli mäkké.
               Pridáme ich na panvicu a dusíme. Nakrájané rožky scedíme
               z vody a dáme na panvicu. Necháme ich pripražiť a až potom
               pridáme 3 surové vajcia, soľ a korenie. Keď vajcia „sadnú”
               hmotu premiešame, odstavíme a ochutnáme. Plnka má zaujímavú
               chuť, keď sa k nakrájaným rožkom pridá niekoľko krajčekov
               nakrájaného čierneho chleba. Taktiež miesto húb je možné
               použiť pečienky, najlepšie z hydiny(treba dlhšie restovať).
               Vhodné je do plnky pridať na drobno nakrájanú petržlenovú,
               zelerovú vňať, alebo pažítku. Hotovú plnku dáme na rozložené
               prsička, na ňu rozložíme drobnejšie plátky slaninky a najprv
               zakryté(cca 15 min) a potom odkryté dopečieme. Krájať ostrým
               nožom na rôzne tvary. Môže sa podávať studené i teplé,
               s chlebom i bez chleba, vždy je to dobré a sýte, žiada si však
               niečo kyslé na dotvorenie chuti.


                               Pečené hurky, jelítka a klobásky = musia mať
               veľkosť najviac 10 cm, do chrumkava upečené, s kyslou
               kapustou, alebo kvasenými uhorkami.



                               Plnka ako srňací chrbát = postup rovnaký ako hore.
               Keď máme pridať vajcia, oddelíme žĺtka od bielok, žĺtka dáme
               do panvice a z bielok ušľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme do
               vychladnutej zmesi. Formu na srňací chrbát vymažeme
               maslom(Herou),vysypeme strúhankou a do 3/4 naplníme plnkovou
               zmesou. Upečieme v rúre, vyklopíme a necháme vychladnúť.
               Krájame na plátky a dotvoríme zeleninovou oblohou. Pred
               ozdobením sa môže prihriať v mikrovlnke. Je dobré aj studené.



                Teplé predjedlo sa podáva po polievke.



                                                               5
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15