Page 12 - Recepty starej mamy I.
P. 12
POLIEVKY:
„ Polievka drží paholka,” vždy hovorí Pánko a má pravdu, lebo polievka navnadí chuťové
bunky, zohreje žalúdok a zasýti. V zásade, pred sýtym hlavným jedlom podávame menej
výdatnú, redšiu polievku, pred menej sýtym zas výdatnú a hustú. Výživnosť(biologickú
hodnotu) zvyšujeme smotanou, maslom, kvasnicami, sušenými hubami, mliekom, vajcom,
vňaťami. Zahusťujeme zápražkou, zátrepkou, vločkami, strukovinami, mäsom, závarkami.
Toto všetko mama používala, pokiaľ Pánko s Alom neochoreli na pankreatitídu a u nás sa
začalo „plano variť“. Miesto klasickej zápražky (olej, alebo masť s hladkou múkou) sa
oprážala na sucho hrubá múka a zalievala vodou, alebo sa pred skončením varenia detská
krupica cca 2 PL vsypávala do vriacej polievky. Zátrepka (smotana s hladkou múkou) bola
nahradená riedeným mliekom a hl. múkou. Jediná výhoda bola, že nikto z nás nemal zvýšený
cholesterol(aj napriek našim kyprým tvarom).
Polievky biele, krémové :
Polievka z bielej fazuľky = bielu fazuľu namočíme na
niekoľko hodín do studenej vody. Vodu nevylievame, ale pridáme
do nej soľ, bobkový list a ak máme údené rebierka, alebo aspoň
kožu zo slaniny. Varíme, pokiaľ nie je fazuľa temer mäkká.
Potom pridáme na rezance nakrájanú mrkvu, zemiaky v tvare
kocky, štipku majoránky. Keď je všetko mäkké, zahustíme
zátrepkou(l a 1/2 dcl mlieka s 2 PL hladkej múky a 2 PL
teplého vývaru, ten je dobre pridať, aby sa studený zátrepok
v horúcom vývare nezrazil a neurobili sa hrčky). Necháme
prejsť varom, odstavíme a dochutíme citrónom, alebo octom.
Podobne varíme fazuľu ako prívarok, zmena je vo výbere fazule,
ktorá má byť strakatá, tmavá a hlavne veľká. Zátrepok sa robí
hustejší.
Polievka zeleninová krémová = očistenú koreňovú
zeleninu pokrájame, ošúpeme 1 stredne veľký zemiak, rozkrojíme
papriku, paradajku, ružičky karfiolu(všetku zeleninu, čo máme)
a na cibuľke urestujeme s miernym podlievaním vodou.
Vychladnutú zeleninu pomixujeme doplníme vodou, ochutíme
vegetou, zelenými vňaťami a podávame s nasucho opraženými
rožkami, alebo chlebom. Veľmi dobré je nastrúhať syr a každú
porciu ním ozdobiť.
Mrkvová polievka = na masle udusíme očistenú,
pokrájanú, mierne posolenú mrkvu, pomixujeme, doplníme vodou,
alebo vývarom(zeleninový, kosťový, masový), privedieme do
varu. Podávame s opraženými rožkami, alebo vaječným
svítkom(vajce rozhabarkujeme, posolíme a vylejeme na pomastenú
7