Page 12 - Recepty starej mamy I.
P. 12

POLIEVKY:



               „ Polievka drží paholka,” vždy hovorí Pánko a má pravdu, lebo polievka navnadí chuťové
               bunky, zohreje žalúdok a zasýti. V zásade, pred sýtym hlavným jedlom podávame menej
               výdatnú, redšiu polievku, pred menej sýtym zas výdatnú a hustú. Výživnosť(biologickú
               hodnotu) zvyšujeme smotanou, maslom, kvasnicami, sušenými hubami, mliekom, vajcom,
               vňaťami. Zahusťujeme  zápražkou, zátrepkou, vločkami, strukovinami, mäsom, závarkami.
               Toto všetko mama používala, pokiaľ Pánko s Alom neochoreli na pankreatitídu a u nás sa
               začalo „plano variť“. Miesto klasickej zápražky (olej, alebo masť s hladkou múkou) sa
               oprážala na sucho hrubá múka a zalievala vodou, alebo sa pred skončením varenia detská
               krupica cca 2 PL vsypávala do vriacej polievky. Zátrepka (smotana s hladkou múkou) bola
               nahradená riedeným mliekom a hl. múkou. Jediná výhoda bola, že nikto z nás nemal zvýšený
               cholesterol(aj napriek našim kyprým tvarom).





               Polievky biele, krémové :



                             Polievka z bielej fazuľky = bielu fazuľu namočíme na
               niekoľko hodín do studenej vody. Vodu nevylievame, ale pridáme
               do nej soľ, bobkový list a ak máme údené rebierka, alebo aspoň
               kožu zo slaniny. Varíme, pokiaľ nie je fazuľa temer mäkká.
               Potom pridáme na rezance nakrájanú mrkvu, zemiaky v tvare
               kocky, štipku majoránky. Keď je všetko mäkké, zahustíme
               zátrepkou(l a 1/2 dcl mlieka s 2 PL hladkej múky a 2 PL
               teplého vývaru, ten je dobre pridať, aby sa studený zátrepok
               v horúcom vývare nezrazil a neurobili sa hrčky). Necháme
               prejsť varom, odstavíme a dochutíme citrónom, alebo octom.

               Podobne varíme fazuľu ako prívarok, zmena je vo výbere fazule,
               ktorá má byť strakatá, tmavá a hlavne veľká. Zátrepok sa robí
               hustejší.



                               Polievka zeleninová krémová = očistenú koreňovú
               zeleninu pokrájame, ošúpeme 1 stredne veľký zemiak, rozkrojíme
               papriku, paradajku, ružičky karfiolu(všetku zeleninu, čo máme)
               a na cibuľke urestujeme s miernym podlievaním vodou.
               Vychladnutú zeleninu pomixujeme doplníme vodou, ochutíme
               vegetou, zelenými vňaťami a podávame s nasucho opraženými
               rožkami, alebo chlebom. Veľmi dobré je nastrúhať syr a každú
               porciu ním ozdobiť.

                               Mrkvová polievka = na masle udusíme očistenú,
               pokrájanú, mierne posolenú mrkvu, pomixujeme, doplníme vodou,
               alebo vývarom(zeleninový, kosťový, masový), privedieme do
               varu. Podávame s opraženými rožkami, alebo vaječným
               svítkom(vajce rozhabarkujeme, posolíme a vylejeme na pomastenú




                                                               7
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17