Page 15 - Recepty starej mamy I.
P. 15

Pásy dáme na seba a ostrým nožom krájame na jemné, čo
               najtenšie rezance. Necháme vyschnúť.


               Preborníkom v jemnom krájaní  bola mama Otinka, ktorá nás všetkých zásobovala
               rezančekmi.
                               Celoseinske rezance =(to je zas moja špecialita)
               2 vajcia dobre rozšľaháme, pridáme cca 250 ml mlieka a 150 g
               polohrubej múky) niekedy treba múku ešte pridať), na špic noža
               soľ, trošku majoránky, mletého korenia, sušenej zelerovej aj
               petržlenovej vňate. Dobre rozmiešame a na panvici robíme tenké
               palacinky opražené z oboch strán. Studené potom zrolujeme
               a ostrým nožom krájame na rezančeky. Dávame na taniere
               a zalievame horúcou polievkou(sýte a dobré).



               Podobný postup je aj na Fridatové rezance, ktoré však krájame
               na 5 krát 3 cm široké rezance a vypražíme ich v stuženom tuku,
               alebo oleji do zlata. Necháme odkvapkať na papierovom
               obrúsku(menej zdravé, ale chutné).


                               Grísové halušky = l vajce, 1 PL oleja, 1 PL masla,
               l50g detskej krupice, 100g strúhanky, štipka soli, majoránky,
               mletého čierneho korenia spolu vidličkou zmiešame, zmes má byť
               polotuhá. Rozdelíme ju na dva pásy a vidličkou odštipujeme
               halušky, ktoré zavárame do vriacej polievky(karfiolová,
               zeleninová atď..). Varíme 5 minút. Jednu vyberieme
               a rozkrojíme, ak v strede vidno tmavšiu časť, varíme ďalej.
               Tieto halušky nerobíme pomocou dvoch lyžíc, lebo by boli tuhé,
               majú byť „strapaté a trošku väčšie”. Ak chceme, aby boli moc
               nadýchané a ľahké, do cesta pridáme štipku sódy bikarbóny.
               Varia sa omnoho kratšie(nie sú o moc lepšie).






               Myslím si, že tento recept je mamin výmysel ,
                lebo v žiadnej kuchárskej knihe som ho nenašla.
                Podobne robila aj



                              Pečienkové knedličky z kuracích pečienok =
               5 kuracích pečienok na tanieri roztlačila vidličkou na
               beztvarú hmotu. Pridala 1 vajce, 1PL masla, l 1/2 PL oleja,
               150 g krupice, 100g strúhanky, štipku soli, majoránky, mletého
               korenia. Zmiešala a hádzala priamo do vriacej mäsovej
               polievky. Keď zahusťujeme pečienkovými knedličkami, polievka
               môže byť redšia, napr. len kosťová, a aj tak bude výživná
               a výborná.








                                                           10
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20