Page 15 - Recepty starej mamy I.
P. 15
Pásy dáme na seba a ostrým nožom krájame na jemné, čo
najtenšie rezance. Necháme vyschnúť.
Preborníkom v jemnom krájaní bola mama Otinka, ktorá nás všetkých zásobovala
rezančekmi.
Celoseinske rezance =(to je zas moja špecialita)
2 vajcia dobre rozšľaháme, pridáme cca 250 ml mlieka a 150 g
polohrubej múky) niekedy treba múku ešte pridať), na špic noža
soľ, trošku majoránky, mletého korenia, sušenej zelerovej aj
petržlenovej vňate. Dobre rozmiešame a na panvici robíme tenké
palacinky opražené z oboch strán. Studené potom zrolujeme
a ostrým nožom krájame na rezančeky. Dávame na taniere
a zalievame horúcou polievkou(sýte a dobré).
Podobný postup je aj na Fridatové rezance, ktoré však krájame
na 5 krát 3 cm široké rezance a vypražíme ich v stuženom tuku,
alebo oleji do zlata. Necháme odkvapkať na papierovom
obrúsku(menej zdravé, ale chutné).
Grísové halušky = l vajce, 1 PL oleja, 1 PL masla,
l50g detskej krupice, 100g strúhanky, štipka soli, majoránky,
mletého čierneho korenia spolu vidličkou zmiešame, zmes má byť
polotuhá. Rozdelíme ju na dva pásy a vidličkou odštipujeme
halušky, ktoré zavárame do vriacej polievky(karfiolová,
zeleninová atď..). Varíme 5 minút. Jednu vyberieme
a rozkrojíme, ak v strede vidno tmavšiu časť, varíme ďalej.
Tieto halušky nerobíme pomocou dvoch lyžíc, lebo by boli tuhé,
majú byť „strapaté a trošku väčšie”. Ak chceme, aby boli moc
nadýchané a ľahké, do cesta pridáme štipku sódy bikarbóny.
Varia sa omnoho kratšie(nie sú o moc lepšie).
Myslím si, že tento recept je mamin výmysel ,
lebo v žiadnej kuchárskej knihe som ho nenašla.
Podobne robila aj
Pečienkové knedličky z kuracích pečienok =
5 kuracích pečienok na tanieri roztlačila vidličkou na
beztvarú hmotu. Pridala 1 vajce, 1PL masla, l 1/2 PL oleja,
150 g krupice, 100g strúhanky, štipku soli, majoránky, mletého
korenia. Zmiešala a hádzala priamo do vriacej mäsovej
polievky. Keď zahusťujeme pečienkovými knedličkami, polievka
môže byť redšia, napr. len kosťová, a aj tak bude výživná
a výborná.
10