Page 14 - Recepty starej mamy I.
P. 14
Spomínam si, že deti kapustnicu neobľubovali. Výnimkou bola „malá“ Zuzka, ktorá tak papala
s chuťou, že mala od nej okolie úst a líčka červené, vyštípané...
Hnedé polievky :
Patria tu všetky mäsové a zeleninové polievky.
Základ všetkých je dobré mäso(hovädzie je najlepší ramsteak,
alebo rebierka, nie sú vhodné suché a čisté mäsá, lebo je
polievka chudá, nemá „očká”) a kosti.
Na prípravu pre 6=8 osôb stačia 2 chrbty z kurčaťa, pol
sliepky, krídlo z morky, drobky z 2 ks hydiny a pod. Pri
príprave týchto polievok miesto soli používam Podravku
a dochucujem všetkými zelenými vňaťami, pre dospelých aj
troškou sušených mletých feferoniek. Dávam pomerne veľa
koreňovej zeleniny, papriku, cibuľu, cesnak a akú mám zeleninu
doma. Do drobkových a zeleninových polievok zeleninu krájam na
kolieska, alebo rezance, do mäsových rozkrajujem po dĺžke na
štvrtky. Z návštev u dolniackych Palčovičov som si odniesla
spomienku na krájanie zeleniny do mäsovej polievky na stĺpiky,
dlhé cca 5cm a nerozkrojené. Zelenina s mäsom sa podávali na
osobitnom tanieri.
Mäsové polievky vždy treba servírovať horúce, lebo často nimi zalievame studené
závarky(rezance a rôzne cestoviny).
Cestoviny vždy varíme osobitne a dobre prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili.
Tesne pred podávaním ich ešte polejem l Pl horúcej polievky. Cestoviny, ktoré sa varia
priamo v polievke, vývar zakaľujú.
ŠPAGETY nie je potrebné preplachovať, stačí ich len scediť!
Prílohy (závarky) do polievok: Pri príprave cestovín do polievok je najlepšie cesto bez
vody, len z múky a vajca. Takéto cesto sa lepšie vaľká na tenko, nelepí sa a rýchlejšie schne.
Birmovka v Žiline
Domáce rezance: Na 1 vajce dávame 80 až 100g
polohrubej, alebo hladkej múky. Cesto nesolíme, lebo soľ
prijíma vodu a cesto sa lepí. Solíme však vodu, v ktorej
cestoviny vyvárame.
Cesto dobre premiesime, na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľký
obdĺžnik, pokrájame na asi 10 cm pásy a necháme preschnúť.
9