Page 14 - Recepty starej mamy I.
P. 14

Spomínam si, že deti kapustnicu neobľubovali. Výnimkou bola „malá“ Zuzka, ktorá tak papala
               s chuťou, že mala od nej okolie úst a líčka červené, vyštípané...
               Hnedé polievky :
                             Patria tu všetky mäsové a zeleninové polievky.
               Základ všetkých je dobré mäso(hovädzie je najlepší ramsteak,
               alebo rebierka, nie sú vhodné suché a čisté mäsá, lebo je
               polievka chudá, nemá „očká”) a kosti.
               Na prípravu pre 6=8 osôb stačia 2 chrbty z kurčaťa, pol
               sliepky, krídlo z morky, drobky z 2 ks hydiny a pod. Pri
               príprave týchto polievok miesto soli používam Podravku
               a dochucujem všetkými zelenými vňaťami, pre dospelých aj
               troškou sušených mletých feferoniek. Dávam pomerne veľa
               koreňovej zeleniny, papriku, cibuľu, cesnak a akú mám zeleninu
               doma. Do drobkových a zeleninových polievok zeleninu krájam na
               kolieska, alebo rezance, do mäsových  rozkrajujem po dĺžke na
               štvrtky. Z návštev u dolniackych Palčovičov som si odniesla
               spomienku na krájanie zeleniny do mäsovej polievky na stĺpiky,
               dlhé cca 5cm a nerozkrojené. Zelenina s mäsom sa podávali na
               osobitnom tanieri.


                Mäsové polievky vždy treba servírovať horúce, lebo často nimi zalievame studené
               závarky(rezance a rôzne cestoviny).

                Cestoviny vždy varíme osobitne a dobre prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili.
               Tesne pred podávaním ich ešte polejem l Pl horúcej polievky. Cestoviny, ktoré sa varia
               priamo v polievke, vývar zakaľujú.
                ŠPAGETY nie je potrebné preplachovať, stačí ich len scediť!

                Prílohy (závarky) do polievok:  Pri príprave cestovín do polievok je najlepšie cesto bez
               vody, len z múky a vajca. Takéto cesto sa lepšie vaľká na tenko, nelepí sa a rýchlejšie schne.






















                                                  Birmovka v Žiline
                               Domáce rezance: Na 1 vajce dávame 80 až 100g
               polohrubej, alebo hladkej múky. Cesto nesolíme, lebo soľ
               prijíma vodu a cesto sa lepí. Solíme však vodu, v ktorej
               cestoviny vyvárame.
               Cesto dobre premiesime, na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľký
               obdĺžnik, pokrájame na asi 10 cm pásy a necháme preschnúť.






                                                               9
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19