Page 13 - Recepty starej mamy I.
P. 13

panvicu, opražíme z obidvoch strán, môžeme pokrájať, alebo
               dávať vcelku).
                               Bryndzová polievka = Demikát = 200g bryndze
               rozšľaháme v 500 ml mlieka. Urobíme halušky, alebo hrubšie
               rezance vyvaríme v osolenej vode. Halušky(rezance) ocedíme,
               odvar cca 500 ml prilejeme do mlieka s bryndzou, za stáleho
               miešania privedieme do varu a len krátko povaríme. Do polievky
               vrátime halušky(rezance), maslom zjemníme, dochutíme soľou
               a vňaťou, najlepšia petržlenová. Ja mám rada miesto halušiek
               zemiaky nakrájané na kocky.


               Mama mala veľmi rada podobnú polievku. Keď sa varili klasické halušky, nechávali sme jej
               odvar aj s troškou halušiek, pridala si mlieko a osolila ho. Mala to veľmi rada a jedla
               s obrovskou chuťou.






















                                                 V Terchovej na rybačke

                               Kapustnica vianočná = kapustnica  aj s trochou
               kyslej kapusty, so sušenými hubami a celými ošúpanými
               zemiakmi)stredne veľké, množstvo podľa počtu osôb) varíme cca
               1 a 1/2 hod. Mama mierne zahusťovala buď zápražkou, alebo
               zátrepkou, ja robím len číru. V Terchovej dávali na zahustenie
               hrubé rezance, halušky, alebo rozprúďovali vajcia. Taktiež so
               sušenými hubami pridávali sušené slivky. U nás sa neosvedčili.


                             Kapustnica silvestrovská = kapustnica, sušené hríby,
               bravčové mäso s kosťou, kyslá kapusta sa nechá variť cca 3
               hodiny(kým nie je mäso mäkké), pred uvarením pridáme údené
               klobásy a prevaríme. Môžeme, ale nemusíme zahustiť. Mäso
               a klobásu pokrájame a vrátime ho naspäť do polievky, alebo
               servírujeme osobitne s chlebom. Zemiaky môžeme variť spolu
               s mäsom nakrájané na menšie kúsky, alebo zvlášť uvaríme
               pokrájané na väčšie kocky. Barborka má k tejto kapustnici rada
               zemiakové pyré.


                              Kapustnica zabíjačková má zas celkom inú chuť, hoci
               sa varí rovnako, ale je mastnejšia pre rôznorodé mäso, ktoré
               sa v nej varí.






                                                               8
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18