Page 13 - Recepty starej mamy I.
P. 13
panvicu, opražíme z obidvoch strán, môžeme pokrájať, alebo
dávať vcelku).
Bryndzová polievka = Demikát = 200g bryndze
rozšľaháme v 500 ml mlieka. Urobíme halušky, alebo hrubšie
rezance vyvaríme v osolenej vode. Halušky(rezance) ocedíme,
odvar cca 500 ml prilejeme do mlieka s bryndzou, za stáleho
miešania privedieme do varu a len krátko povaríme. Do polievky
vrátime halušky(rezance), maslom zjemníme, dochutíme soľou
a vňaťou, najlepšia petržlenová. Ja mám rada miesto halušiek
zemiaky nakrájané na kocky.
Mama mala veľmi rada podobnú polievku. Keď sa varili klasické halušky, nechávali sme jej
odvar aj s troškou halušiek, pridala si mlieko a osolila ho. Mala to veľmi rada a jedla
s obrovskou chuťou.
V Terchovej na rybačke
Kapustnica vianočná = kapustnica aj s trochou
kyslej kapusty, so sušenými hubami a celými ošúpanými
zemiakmi)stredne veľké, množstvo podľa počtu osôb) varíme cca
1 a 1/2 hod. Mama mierne zahusťovala buď zápražkou, alebo
zátrepkou, ja robím len číru. V Terchovej dávali na zahustenie
hrubé rezance, halušky, alebo rozprúďovali vajcia. Taktiež so
sušenými hubami pridávali sušené slivky. U nás sa neosvedčili.
Kapustnica silvestrovská = kapustnica, sušené hríby,
bravčové mäso s kosťou, kyslá kapusta sa nechá variť cca 3
hodiny(kým nie je mäso mäkké), pred uvarením pridáme údené
klobásy a prevaríme. Môžeme, ale nemusíme zahustiť. Mäso
a klobásu pokrájame a vrátime ho naspäť do polievky, alebo
servírujeme osobitne s chlebom. Zemiaky môžeme variť spolu
s mäsom nakrájané na menšie kúsky, alebo zvlášť uvaríme
pokrájané na väčšie kocky. Barborka má k tejto kapustnici rada
zemiakové pyré.
Kapustnica zabíjačková má zas celkom inú chuť, hoci
sa varí rovnako, ale je mastnejšia pre rôznorodé mäso, ktoré
sa v nej varí.
8