Page 9 - Recepty starej mamy I.
P. 9

Keď sa moji rodičia brali, otcovi bratia, Lolo, Vilmoš, Ferko, urobili na pergamene
               krásny dekrét,
                v ktorom pasovali mamu za manželku, gazdinku a budúcu matku, ktorej patrí do ruky
               vareška. Okraje dekrétu boli pokreslené farebnými obrázkami hrncov, tanierov, panvíc,
               krčiažkov a varešiek. List bol podľa starých dokumentov zrolovaný, opatrený pečaťou
               a vložený do tuhej trubičky. Odoslaný bol poštou. Mama vždy spomínala, akú z neho mala
               radosť a ako jej kamarátky závideli. Škoda, že  počas vojny „zobral skazu“.







               PREDJEDLO :




                      Studené:

                             Klasický studený tanier = šunka, saláma, syry, na
               tvrdo uvarené vajcia a obloha(paprika, paradajka, uhorka..)
               Hovorí sa: Čo dom dal, úprava záleží na fantázii.


                             Šunková rolka plnená chrenom, alebo chrenovou
               penou(nastrúhaný chren zmiešaný s tuho ušľahanou šľahačkou),
               l)2 na tvrdo uvareného vajíčka ozdobeného čiapočkou kečupu.

                            Husacia pečienka nakrájaná na tenké plátky(4 až 5
               plátkov na osobu) s troškou husacej masti, mierne osoliť.


                          K studeným predjedlám sa podávajú banketky, oválky
               z bagety, na trojuholníčky nakrájaný čierny chlieb...


                           Studené predjedlá servírujeme po prípitku a pred
               polievkou. Za čias našej mamy sa podávali na malých, plytkých
               tanieroch. T.č. je móda veľký tanier pokvapkaný dressingom,
               kečupom, horčicou a v strede decentne malé predjedlo, ktoré
               nemá zasýtiť, ale potešiť oko a navnadiť chute.



                      Teplé :

                             Restované kuracie pečienky(3 až 4 na osobu).
               Na oleji opražíme cibuľku, pridáme pečienky, okoreníme,
               opaprikujeme a dusíme niekoľko minút na miernom ohni.
               Podlejeme troškou vody. Pred dokončením pridáme majorán,
               osolíme a zjemníme chuť 1 PL horčice. Môže, ale nemusí sa
               zahustiť v 1/2 dcl vody 1/2 PL hladkej múky.





                Pečienku vždy solíme až pred dokončením, lebo by bola tvrdá.




                                                               4
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14