Page 9 - Recepty starej mamy I.
P. 9
Keď sa moji rodičia brali, otcovi bratia, Lolo, Vilmoš, Ferko, urobili na pergamene
krásny dekrét,
v ktorom pasovali mamu za manželku, gazdinku a budúcu matku, ktorej patrí do ruky
vareška. Okraje dekrétu boli pokreslené farebnými obrázkami hrncov, tanierov, panvíc,
krčiažkov a varešiek. List bol podľa starých dokumentov zrolovaný, opatrený pečaťou
a vložený do tuhej trubičky. Odoslaný bol poštou. Mama vždy spomínala, akú z neho mala
radosť a ako jej kamarátky závideli. Škoda, že počas vojny „zobral skazu“.
PREDJEDLO :
Studené:
Klasický studený tanier = šunka, saláma, syry, na
tvrdo uvarené vajcia a obloha(paprika, paradajka, uhorka..)
Hovorí sa: Čo dom dal, úprava záleží na fantázii.
Šunková rolka plnená chrenom, alebo chrenovou
penou(nastrúhaný chren zmiešaný s tuho ušľahanou šľahačkou),
l)2 na tvrdo uvareného vajíčka ozdobeného čiapočkou kečupu.
Husacia pečienka nakrájaná na tenké plátky(4 až 5
plátkov na osobu) s troškou husacej masti, mierne osoliť.
K studeným predjedlám sa podávajú banketky, oválky
z bagety, na trojuholníčky nakrájaný čierny chlieb...
Studené predjedlá servírujeme po prípitku a pred
polievkou. Za čias našej mamy sa podávali na malých, plytkých
tanieroch. T.č. je móda veľký tanier pokvapkaný dressingom,
kečupom, horčicou a v strede decentne malé predjedlo, ktoré
nemá zasýtiť, ale potešiť oko a navnadiť chute.
Teplé :
Restované kuracie pečienky(3 až 4 na osobu).
Na oleji opražíme cibuľku, pridáme pečienky, okoreníme,
opaprikujeme a dusíme niekoľko minút na miernom ohni.
Podlejeme troškou vody. Pred dokončením pridáme majorán,
osolíme a zjemníme chuť 1 PL horčice. Môže, ale nemusí sa
zahustiť v 1/2 dcl vody 1/2 PL hladkej múky.
Pečienku vždy solíme až pred dokončením, lebo by bola tvrdá.
4