Page 11 - Recepty starej mamy I.
P. 11

POMAZÁNKY :
                              Birhund(podľa Dominiky šmirkas) = 200g bryndze
               zmiešame so 150 g masla(Rama, Veto..) s čajovou lyžičkou
               červenej mletej papriky, štipkou rasce, s jednou stredne
               veľkou nadrobno nakrájanou cibuľou a pažítkou. Dobre
               vypracujeme, aby neboli hrudky. Výborné natrieť na tmavý
               chlieb. Bryndza sa dá nahradiť tvarohom, ktorý však treba
               trošku prisoliť(vhodné pre deti).

                             Sardinková pomazánka = 1 krabička sardiniek v oleji,
               1 krabička sardiniek v oleji s feferónkou, 150g masla, l PL
               horčice, trocha mletého korenia, 2 natvrdo uvarené vajcia,
               1 stredne veľká cibuľa, 2 kyslé uhorky nakrájať nadrobno,
               premiešať(chutnejšie je keď sa nemieša až do peny, kúsky
               sardiniek dávajú inú chuť) a pokvapkať citrónom. Natierať na
               tmavý chlieb, rožky, bagety... Keď podávame hosťom, môžeme
               striekať cez cukrárske vrecko vlnovky.


                            Vajíčková pomazánka = 6 vajec uvaríme natvrdo, studené
               rozrežeme na polovice, bielka odložíme, žĺtka v miske
               roztlačíme vidličkou a zmiešame so 100g krémového syra, 2 PL
               majonézy, 2PL horčice, troškou soli a mletého korenia. Môžeme
               natierať na chlieb a bohato ozdobiť pokrájanou pažítkou, alebo
               petržlenovou vňaťou. Táto pomazánka sa dá použiť ako náplň  do
               polovičiek bielkov, ako plnka do paradajok, ev. paprík
               a použiť ako predkrm.

                            Mrkvová nátierka s vajíčkami = 200g tvarohu s 80g
               masla s nakrájanou pažítkou a troškou soli dohladka vymiešame.
               200g surovej mrkvy nastrúhame, 2 natvrdo uvarené vajcia
               posekáme na kúsky a zmiešame s tvarohom. Je to zdravé a dobré.

                           Medovo maslová nátierka = 2 PL medu zmiešame s 100 g
               masla a natrieme na čierny chlieb. Rýchle, zdravé, vynikajúce
               a netečie po rukách ako chlieb s maslom pokvapkaný medom.

               Naša mama pomazánky dávala
               iba na raňajky, desiatu, alebo olovrant
               pre nás.  Ja používam pomazánky
               aj pre hostí a má to vždy úspech.
















                                                           Raňajky pri kostole po I. sv. prijímaní.




                                                               6
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16