Page 11 - Recepty starej mamy I.
P. 11
POMAZÁNKY :
Birhund(podľa Dominiky šmirkas) = 200g bryndze
zmiešame so 150 g masla(Rama, Veto..) s čajovou lyžičkou
červenej mletej papriky, štipkou rasce, s jednou stredne
veľkou nadrobno nakrájanou cibuľou a pažítkou. Dobre
vypracujeme, aby neboli hrudky. Výborné natrieť na tmavý
chlieb. Bryndza sa dá nahradiť tvarohom, ktorý však treba
trošku prisoliť(vhodné pre deti).
Sardinková pomazánka = 1 krabička sardiniek v oleji,
1 krabička sardiniek v oleji s feferónkou, 150g masla, l PL
horčice, trocha mletého korenia, 2 natvrdo uvarené vajcia,
1 stredne veľká cibuľa, 2 kyslé uhorky nakrájať nadrobno,
premiešať(chutnejšie je keď sa nemieša až do peny, kúsky
sardiniek dávajú inú chuť) a pokvapkať citrónom. Natierať na
tmavý chlieb, rožky, bagety... Keď podávame hosťom, môžeme
striekať cez cukrárske vrecko vlnovky.
Vajíčková pomazánka = 6 vajec uvaríme natvrdo, studené
rozrežeme na polovice, bielka odložíme, žĺtka v miske
roztlačíme vidličkou a zmiešame so 100g krémového syra, 2 PL
majonézy, 2PL horčice, troškou soli a mletého korenia. Môžeme
natierať na chlieb a bohato ozdobiť pokrájanou pažítkou, alebo
petržlenovou vňaťou. Táto pomazánka sa dá použiť ako náplň do
polovičiek bielkov, ako plnka do paradajok, ev. paprík
a použiť ako predkrm.
Mrkvová nátierka s vajíčkami = 200g tvarohu s 80g
masla s nakrájanou pažítkou a troškou soli dohladka vymiešame.
200g surovej mrkvy nastrúhame, 2 natvrdo uvarené vajcia
posekáme na kúsky a zmiešame s tvarohom. Je to zdravé a dobré.
Medovo maslová nátierka = 2 PL medu zmiešame s 100 g
masla a natrieme na čierny chlieb. Rýchle, zdravé, vynikajúce
a netečie po rukách ako chlieb s maslom pokvapkaný medom.
Naša mama pomazánky dávala
iba na raňajky, desiatu, alebo olovrant
pre nás. Ja používam pomazánky
aj pre hostí a má to vždy úspech.
Raňajky pri kostole po I. sv. prijímaní.
6