Page 17 - Recepty starej mamy I.
P. 17

Naša mama si ešte potrpela na jedlá, ktoré sa pripravovali aj niekoľko dní a boli veľmi
               prácne.
                Jedno z nich je


                            Na divoko = sviečková = či sa už robí z diviny,
               alebo z hovädzieho mäsa postup je rovnaký. Dôležitú úlohu pri
               príprave tohto pokrmu má tzv. zrenie, odležanie mäsa v chlade.
               K správnemu zreniu napomáha morenie = pácovanie. Pác sa
               pripraví z koreňovej zeleniny, cibule, bobkového listu,
               korenia celého bieleho, čierneho i nového, niekoľkých bobúľ
               sušenej borovičky, oleja, červeného vína a trošky piva a cca
               1 PL octu. Pác je vhodné dať do oválnej vyššej nádoby.
               Množstvo pácu urobíme podľa množstva mäsa, aby bolo zaliate
               aspoň do polovice. Počas dňa sa mäso niekoľkokrát otočí.
               Uložené do chladu sa môže pácovať 3 až 8 dní a potom sa
               spracúva rýchlejšie a je chutnejšie. Mäso môžeme pácovať buď
               vcelku, alebo ho nakrájame na plátky. Ak pácujeme aspoň 2 dni,
               tak sa mäso solí až pred prípravou. Pri kratšej príprave
               nasolíme hneď.
                           Napácované mäso dáme do hrnca aj s pácom, v ktorom
               ho dusíme až je mäkké. Mäso vyberieme, vývar so zeleninou
               zmixujeme(hustota záleží na množstve zeleniny). Zmes vrátime
               do hrnca, na panvici si urobíme z 3 PL kryštálového cukru
               hnedý karamel, zalejeme ho 3 PL vody a rozpustíme. Pridáme do
               zmesi. Premiešame a dochutíme 1 PL kari korenia. Pripravíme si
               1 dcl šľahačkovej smotany(ja používam kyslú smotanu, alebo iba
               mlieko) a 2 PL kukuričnej, alebo zemiakovej škrobovej múčky.
               Dobre rozmiešame a za stáleho miešania prilievame do omáčky.
               Necháme prevrieť a odstavíme. Táto omáčka veľmi rada prihorí,
               aj keď je kvalitný hrniec treba stále miešať. Platí to aj pri
               prihrievaní.


               Mama zeleninu nemixovala, ale už do pácu ju dávala nastrúhanú na drobné rezančeky, ktoré
               sa v podstate pri varení úplne stratili. Efekt je rovnaký.


               Ako príloha sú výborné kysnuté knedle, makaróny, kolienka.
               Nezabudnúť na domáce brusnice!




                                 Zemiakové knedle = 1000 g v šupke uvarených
               zemiakov zomelieme, pridáme l vajce, 200 g krupice, 200 g
               hrubej múky, 1/2 PL soli a vymiešame tuhé cesto. Rozdelíme na
               rovnaké diely a rozvaľkáme šišky dlhé 20 cm s priemerom 5 cm.
               Varíme vo vriacej, osolenej vode cca 20 - 25 min.




                           Chlpaté knedličky = 1500 g očistených surových
               zemiakov nastrúhame, prebytočnú vodu zlejeme, pridáme 1 vajce,
               soľ,
               500 g hrubej múky a vypracujeme cesto. PL vykrajujeme hrubé
               „halušky” a zavárame do vriacej osolenej vody. Varíme cca 10





                                                           12
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22