Page 17 - Recepty starej mamy I.
P. 17
Naša mama si ešte potrpela na jedlá, ktoré sa pripravovali aj niekoľko dní a boli veľmi
prácne.
Jedno z nich je
Na divoko = sviečková = či sa už robí z diviny,
alebo z hovädzieho mäsa postup je rovnaký. Dôležitú úlohu pri
príprave tohto pokrmu má tzv. zrenie, odležanie mäsa v chlade.
K správnemu zreniu napomáha morenie = pácovanie. Pác sa
pripraví z koreňovej zeleniny, cibule, bobkového listu,
korenia celého bieleho, čierneho i nového, niekoľkých bobúľ
sušenej borovičky, oleja, červeného vína a trošky piva a cca
1 PL octu. Pác je vhodné dať do oválnej vyššej nádoby.
Množstvo pácu urobíme podľa množstva mäsa, aby bolo zaliate
aspoň do polovice. Počas dňa sa mäso niekoľkokrát otočí.
Uložené do chladu sa môže pácovať 3 až 8 dní a potom sa
spracúva rýchlejšie a je chutnejšie. Mäso môžeme pácovať buď
vcelku, alebo ho nakrájame na plátky. Ak pácujeme aspoň 2 dni,
tak sa mäso solí až pred prípravou. Pri kratšej príprave
nasolíme hneď.
Napácované mäso dáme do hrnca aj s pácom, v ktorom
ho dusíme až je mäkké. Mäso vyberieme, vývar so zeleninou
zmixujeme(hustota záleží na množstve zeleniny). Zmes vrátime
do hrnca, na panvici si urobíme z 3 PL kryštálového cukru
hnedý karamel, zalejeme ho 3 PL vody a rozpustíme. Pridáme do
zmesi. Premiešame a dochutíme 1 PL kari korenia. Pripravíme si
1 dcl šľahačkovej smotany(ja používam kyslú smotanu, alebo iba
mlieko) a 2 PL kukuričnej, alebo zemiakovej škrobovej múčky.
Dobre rozmiešame a za stáleho miešania prilievame do omáčky.
Necháme prevrieť a odstavíme. Táto omáčka veľmi rada prihorí,
aj keď je kvalitný hrniec treba stále miešať. Platí to aj pri
prihrievaní.
Mama zeleninu nemixovala, ale už do pácu ju dávala nastrúhanú na drobné rezančeky, ktoré
sa v podstate pri varení úplne stratili. Efekt je rovnaký.
Ako príloha sú výborné kysnuté knedle, makaróny, kolienka.
Nezabudnúť na domáce brusnice!
Zemiakové knedle = 1000 g v šupke uvarených
zemiakov zomelieme, pridáme l vajce, 200 g krupice, 200 g
hrubej múky, 1/2 PL soli a vymiešame tuhé cesto. Rozdelíme na
rovnaké diely a rozvaľkáme šišky dlhé 20 cm s priemerom 5 cm.
Varíme vo vriacej, osolenej vode cca 20 - 25 min.
Chlpaté knedličky = 1500 g očistených surových
zemiakov nastrúhame, prebytočnú vodu zlejeme, pridáme 1 vajce,
soľ,
500 g hrubej múky a vypracujeme cesto. PL vykrajujeme hrubé
„halušky” a zavárame do vriacej osolenej vody. Varíme cca 10
12