Page 18 - Recepty starej mamy I.
P. 18
až 15 min. Vyberieme, odkvapkáme, omastíme a máme prílohu
k mäsu ako vyšitú.
Segedínsky guľáš =(mamina špecialita). Na oleji sa spení
1 veľká na drobno pokrájaná cibuľa, 500 gr na kocky pokrájané
bravčové mäso, osolíme, mierne okoreníme a pridáme 1/2 PL
sladkej červenej papriky a trošku sušenej feferónky. Mäso
udusíme temer do mäkka, pridáme kyslú kapustu a keď je mäkká
zahustíme 1 1/2dcl kyslej smotany s 2 PL hladkej múky. Necháme
prevrieť. Pred odstavením v hotovom guláši ešte rozmiešame
plnú PL horčice. Netreba podávať príliš horúce, lebo sa nedá
dobre vychutnať. Je výborný, či sa podáva s kysnutou knedľou,
zemiakmi, alebo iba s chlebom. Mama často ešte počas varenia
pridávala domácu údenú klobásu, nie však mnoho, aby neprekryla
chuť. Ak je kapusta veľmi kyslá, tak zahustíme šľahačkovou
smotanou.
Keď som bola študentka v Olomouci a v piatok som prichádzala domov, vždy ma čakal(okrem
môjho Ala) segedínsky guláš, ktorý bol každým prihrievaním lepší. V tom čase p. kaplán
Michalička hovorieval: naša Marika je iba segedinák, jahody, šľahačku a čokoládu.
Žemľové knedle = 760 g hrubej múky s 1 práškom do
pečiva. Pridáme soľ, 1 žĺtok, 1/2 l mlieka a zmiešame na
cesto. 250 g žemlí pokrájame na kocôčky a primiešame do cesta.
Z misy preložíme na pomúčenú dosku a tvarujeme šišky cca 20 cm
dlhé, s priemerom 5 cm. Varíme v osolenej vode 20 - 25 min.
Počas varenia varechou ich jemne odlepíme od dna nádoby, aby
sa neprilepili. Tieto knedle hneď krájame. Mama ich krájala
cvernou.
Kysnuté knedle = z malého množstva vlažného mlieka
a 20 g kvasníc urobíme kvások, ktorý vlejeme do 500 g hrubej
múky, pridáme 1 žĺtok, soľ a vlažné mlieko podľa potreby, aby
sa nám dalo zmiesiť cesto. Do cesta vsypeme 180 g na kocky
nakrájaných žemlí. Premiešame a necháme vykysnúť. Rozdelíme,
tvarujeme a varíme v osolenej vode 20 - 25 min.
Po vybratí knedľu prepichneme vidličkou, aby vyšla para a krájame.
Kysnutú knedľu môžeme robiť aj bez žemlí.
Počas varenia treba knedľu obracať, aby sa rovnomerne uvarila.
13