Page 18 - Recepty starej mamy I.
P. 18

až 15 min. Vyberieme, odkvapkáme, omastíme a máme prílohu
               k mäsu ako vyšitú.
                              Segedínsky guľáš =(mamina špecialita). Na oleji sa spení
               1 veľká na drobno pokrájaná cibuľa, 500 gr na kocky pokrájané
               bravčové mäso, osolíme, mierne okoreníme a pridáme 1/2 PL
               sladkej červenej papriky a trošku sušenej feferónky. Mäso
               udusíme temer do mäkka, pridáme kyslú kapustu a keď je mäkká
               zahustíme 1 1/2dcl kyslej smotany s 2 PL hladkej múky. Necháme
               prevrieť. Pred odstavením v hotovom guláši ešte rozmiešame
               plnú PL horčice. Netreba podávať príliš horúce, lebo sa nedá
               dobre vychutnať. Je výborný, či sa podáva s kysnutou knedľou,
               zemiakmi, alebo iba s chlebom. Mama často ešte počas varenia
               pridávala domácu údenú klobásu, nie však mnoho, aby neprekryla
               chuť. Ak je kapusta veľmi kyslá, tak zahustíme šľahačkovou
               smotanou.

               Keď som bola študentka v Olomouci a v piatok som prichádzala domov, vždy ma čakal(okrem
               môjho Ala) segedínsky guláš, ktorý bol každým prihrievaním lepší. V tom čase p. kaplán
               Michalička hovorieval: naša Marika je iba segedinák, jahody, šľahačku a čokoládu.

                               Žemľové knedle = 760 g hrubej múky s 1 práškom do
               pečiva. Pridáme soľ, 1 žĺtok, 1/2 l mlieka a zmiešame na
               cesto. 250 g žemlí pokrájame na kocôčky a primiešame do cesta.
               Z misy preložíme na pomúčenú dosku a tvarujeme šišky cca 20 cm
               dlhé, s priemerom 5 cm. Varíme v osolenej vode 20 - 25 min.
               Počas varenia varechou ich jemne odlepíme od dna nádoby, aby
               sa neprilepili. Tieto knedle hneď krájame. Mama ich krájala
               cvernou.

                             Kysnuté knedle = z malého množstva vlažného mlieka
               a 20 g kvasníc urobíme kvások, ktorý vlejeme do 500 g hrubej
               múky, pridáme 1 žĺtok, soľ a vlažné mlieko podľa potreby, aby
               sa nám dalo zmiesiť cesto. Do cesta vsypeme 180 g na kocky
               nakrájaných žemlí. Premiešame a necháme vykysnúť. Rozdelíme,
               tvarujeme a varíme v osolenej vode 20 - 25 min.




                Po vybratí knedľu prepichneme vidličkou, aby vyšla para a krájame.
                   Kysnutú knedľu môžeme robiť aj bez žemlí.
                Počas varenia treba knedľu obracať, aby sa rovnomerne uvarila.























                                                           13
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23