Page 33 - Recepty starej mamy I.
P. 33
Ja som pokračovala v tradícii a mojim deťom som najčastejšie
z medovníkov robila na Mikuláša čertov a Mikulášov a dávala
som im ich do čižiem v okne. Keď sme sa nad ránom s otcom
zobudili na „hihňanie” v detskej izbe a šli sme tam, mali
z mojich pracne vyrobených medovníkov už len torzá. Do školy
som im na vianočné posedenia robievala medovníkové vianočné
stromčeky s medovníkovými ozdobami a darčekmi pod ním.
Stromček bol veľký na celý plech. Raz sa mi nevydaril
a narýchlo som upiekla piškótové cesto, vykrojila som stromček
z neho, ozdobila, dala malé sviečočky na tortu a zo zbytkov
boli darčeky rôzneho tvaru. Osvedčilo sa.
c) medovník vcelku = 300 g polohrubej
múky + 50g medu + 150 g prach. Cukru + 2 vajcia a trochu sódy
bikarbóny zmiesiť, dať na plech, upečené rozkrojiť, potrieť
lekvárom a spojiť.
d) medovník z kyslého mlieka
3 hrnčeky polohrubej múky,3 hrnčeky kyslého mlieka, 2 hrnčeky
kryšt. cukru, 1 hrnček oleja, 1 PL kakaa, 1 prášok do pečiva,
1 prášok do perníka, 100g pomletých orechov, 50 g pokrájaných
orechov, 50 g hrozienok, 1 celé vajce v miske zmiešame
a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečené buď
polejeme čokoládovou polevou, alebo rozkrojíme, jednu časť
natrieme lekvárom a druhou prikryjeme a polejeme polevou,
alebo vrch natrieme pikantným lekvárom a posypeme mletými
orechmi(kokosom). Rýchly a dobrý!
e) pardubický perník = 200 g prach.
cukru, 50 g masla, 3 vajcia, trošku nastrúhanej citrónovej aj
pomarančovej kôry, l čajovú lyžičku mletej škorice a 3-4
rozdrvené klinčeky miešame do peny(keď varechou tak 20 minút,
strojovo 2-3 min.) 100 g kryšt. cukru upálime na karamel, keď
je tmavý a tekutý zalejeme ho 250 ml vody a rozvaríme. 600 g
chlebovej múky, čaj. lyžička sódy bikarbóny, 2 PL medu,
vypracovaná zmes a vlažný upálený cukor dobre zmiesime na
cesto, ktoré ešte dopracujeme na pomúčenej doske. Rozvaľkáme
ho na hrúbku l cm, väčšou okrúhlou formičkou vykrajujeme,
potrieme vajcom a upečieme. Tieto medovníčky majú „nevýhodu”,
že sú hneď mäkké a okamžite sa zjedia. Ostatné medovníky treba
piecť pred Vianocami aspoň 3 týždne, aby zmäkli.
f) Plnený medovník z Važca = 600g
hladkej múky, 100 g masla(Hera), 4 celé vajcia, 250 g prach.
cukru, 4 PL rozpusteného medu, l čajová lyžica sódy bikarbóny,
l čaj. lyžičku mletej škorice,(hrebíček nemusí byť) = všetko
28