Page 33 - Recepty starej mamy I.
P. 33

Ja som pokračovala v tradícii a mojim deťom som najčastejšie
               z medovníkov robila na Mikuláša čertov a Mikulášov a dávala
               som im ich do čižiem v okne. Keď sme sa nad ránom s otcom
               zobudili na „hihňanie” v detskej izbe a šli sme tam, mali
               z mojich pracne vyrobených medovníkov už len torzá. Do školy
               som im na vianočné posedenia robievala medovníkové vianočné
               stromčeky s medovníkovými ozdobami a darčekmi pod ním.
               Stromček bol veľký na celý plech. Raz sa mi nevydaril
               a narýchlo som upiekla piškótové cesto, vykrojila som stromček
               z neho, ozdobila, dala malé sviečočky na tortu a zo zbytkov
               boli darčeky rôzneho tvaru. Osvedčilo sa.



                                                c) medovník vcelku = 300 g polohrubej
               múky + 50g medu + 150 g prach. Cukru + 2 vajcia a trochu sódy
               bikarbóny zmiesiť, dať na plech, upečené rozkrojiť, potrieť
               lekvárom a spojiť.



                                                d) medovník z kyslého mlieka
               3 hrnčeky polohrubej múky,3 hrnčeky kyslého mlieka, 2 hrnčeky
               kryšt. cukru, 1 hrnček oleja, 1 PL kakaa, 1 prášok do pečiva,
               1 prášok do perníka, 100g pomletých orechov, 50 g pokrájaných
               orechov, 50 g hrozienok, 1 celé vajce v miske zmiešame
               a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečené buď
               polejeme čokoládovou polevou, alebo rozkrojíme, jednu časť
               natrieme lekvárom a druhou prikryjeme a polejeme polevou,
               alebo vrch natrieme pikantným lekvárom a posypeme mletými
               orechmi(kokosom). Rýchly a dobrý!





                                                  e) pardubický perník = 200 g prach.
               cukru, 50 g masla, 3 vajcia, trošku nastrúhanej citrónovej aj
               pomarančovej kôry, l čajovú lyžičku mletej škorice a 3-4
               rozdrvené klinčeky miešame do peny(keď varechou tak 20 minút,
               strojovo 2-3 min.) 100 g kryšt. cukru upálime na karamel, keď
               je tmavý a tekutý zalejeme ho 250 ml vody a rozvaríme. 600 g
               chlebovej múky, čaj. lyžička sódy bikarbóny, 2 PL medu,
               vypracovaná zmes a vlažný upálený cukor dobre zmiesime na
               cesto, ktoré ešte dopracujeme na pomúčenej doske. Rozvaľkáme
               ho na hrúbku l cm, väčšou okrúhlou formičkou vykrajujeme,
               potrieme vajcom a upečieme. Tieto medovníčky majú „nevýhodu”,
               že sú hneď mäkké a okamžite sa zjedia. Ostatné medovníky treba
               piecť pred Vianocami aspoň 3 týždne, aby zmäkli.



                                                  f) Plnený medovník z Važca = 600g
               hladkej múky, 100 g masla(Hera), 4 celé vajcia, 250 g prach.
               cukru, 4 PL rozpusteného medu, l čajová lyžica sódy bikarbóny,
               l čaj. lyžičku mletej škorice,(hrebíček nemusí byť) = všetko





                                                           28
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38