Page 15 - Kuchárka II.
P. 15
Urobíme kvások, zmiešame s ostatnými zložkami. Necháme chvíľu podkysnúť, lejeme na pan-
vicu s rozohriatym olejom /pri dobrej panvici aj na sucho/ a opekáme z oboch strán do zlatista.
Potrieme lekvárom a dve a dve zlepujeme. Môžeme miesto lekvárom zlepovať hocičím iným
napr. tvarohovou plnkou.....
DOLKY II.
600 g polohrubej múky, 7 dcl vlažného mlieka, 3 vajcia, 50 g cukru, 3/4 kocky
droždia, štipka soli
vlažné mlieko + všetky ostatné ingrediencie s rozdrobeným droždím vymiešame miešačom a ne-
cháme vo väčšej nádobe kysnúť 30 min. Cesto zväčší svoj objem asi 3x. Opekáme z oboch strán.
DOLKY PEČENÉ
600 g polohrubej múky, 1/2 ČL soli, 60 g Hery, 60 g cukru, 1 vajce, 30 g droždia,
250 ml vlažného mlieka, citrónová kôra
Urobíme kvások. Pridáme k múke, v ktorej sú už všetky ostatné prísady. Je vhodné mať Heru
roztopenú. Spracujeme cesto a necháme asi 1 hodinu kysnúť. Cesto rozvaľkáme na 1 cm a
vykrajujeme kolieska, ktoré dávame na plech tak, aby sa nedotýkali. Na 10 min zakryjeme
utierkou a potom dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 st. Pečieme do zlatista. Vrch ozdobíme
lekvárom, škoricou, cukrom, nutelou, šľahačkou – no, proste fantázii sa medze nekladú.
V našej rodine bola prevaha mužov, ale napriek tomu mali radi sladké veci a ja jediná
žena /po maminej smrti/ som sladké nikdy nezbožňovala a radšej som mala kus mäsa,
alebo niečo slané.
DOLKY SLANÉ
250 ml pochúťkovej smotany, 10 PL polohrubej múky, 2 celé vajíčka, soľ podľa
chuti, 150 g nakrájanej šunky, 5 PL strúhaného syra.
Všetko spolu zmiešame a vyprážame z oboch strán. Dolky môžeme podávať s dusenou alebo
čerstvou zeleninou, alebo len tak samotné. Vhodné pre diabetikov !
DOLKY ZO ZEMIAKOV
500 g zemiakov, 20 g droždia, 150 ml mlieka, 1 vajíčko, 400 g polohrubej múky,
trošku cukru /na kvások/, soľ, čierne mleté korenie, majoránku na ochutenie.
Zemiaky na jemno nastrúhame /ja si ich pokrájam na drobno a zmixujem, aby som nemusela
strúhať/ , dáme do misy s múkou, kváskom a ostatnými prísadami. Zmiešame a vypracujeme
polotuhé cesto /ak sa nám zdá príliš tuhé, pridáme trochu vody, a naopak, ak je riedke za-
hustíme múkou./ Asi 1 hodinu ho necháme na teplom mieste kysnúť. Na pomúčenej doske
vyvaľkáme na 2 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame vo väčšom množstve oleja z
oboch strán. Pripravíme si papierové obrúsky na ktoré ich kladieme, aby vsiakli prebytočný
tuk. Posypeme ešte teplé strúhaným syrom a podávame samotné, s kyslou kapustou alebo
zeleninou.
- 13 -