Page 15 - Kuchárka II.
P. 15

Urobíme kvások, zmiešame s ostatnými zložkami. Necháme chvíľu podkysnúť, lejeme na pan-
               vicu s rozohriatym olejom /pri dobrej panvici aj na sucho/ a opekáme z oboch strán do zlatista.
               Potrieme lekvárom a dve a dve zlepujeme. Môžeme miesto lekvárom zlepovať hocičím iným
               napr. tvarohovou plnkou.....



               DOLKY II.


                        600 g polohrubej múky, 7 dcl vlažného mlieka, 3 vajcia, 50 g cukru, 3/4 kocky
                        droždia, štipka soli
               vlažné mlieko + všetky ostatné ingrediencie s rozdrobeným droždím vymiešame miešačom a ne-
               cháme vo väčšej nádobe kysnúť 30 min. Cesto zväčší svoj objem asi 3x. Opekáme z oboch strán.



               DOLKY PEČENÉ


                        600 g polohrubej múky, 1/2 ČL soli, 60 g Hery, 60 g cukru, 1 vajce, 30 g droždia,
                        250 ml vlažného mlieka, citrónová kôra

               Urobíme kvások. Pridáme k múke, v ktorej sú už všetky ostatné prísady. Je vhodné mať Heru
               roztopenú. Spracujeme cesto a necháme asi 1 hodinu kysnúť. Cesto rozvaľkáme na 1 cm a
               vykrajujeme kolieska, ktoré dávame na plech tak, aby sa nedotýkali. Na 10 min zakryjeme
               utierkou a potom dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 st. Pečieme do zlatista. Vrch ozdobíme
               lekvárom, škoricou, cukrom, nutelou, šľahačkou – no, proste fantázii sa medze nekladú.


                    V našej rodine bola prevaha mužov, ale napriek tomu mali radi sladké veci a ja jediná
               žena /po maminej smrti/ som sladké nikdy nezbožňovala a radšej som mala kus mäsa,
               alebo niečo slané.


               DOLKY SLANÉ


                        250 ml pochúťkovej smotany, 10 PL polohrubej múky, 2 celé vajíčka, soľ podľa
                        chuti, 150 g nakrájanej šunky, 5 PL strúhaného syra.


               Všetko spolu zmiešame a vyprážame z oboch strán. Dolky môžeme podávať s dusenou alebo
               čerstvou zeleninou, alebo len tak samotné. Vhodné pre diabetikov !



               DOLKY ZO ZEMIAKOV


                        500 g zemiakov, 20 g droždia, 150 ml mlieka, 1 vajíčko, 400 g polohrubej múky,
                        trošku cukru /na kvások/, soľ, čierne mleté korenie, majoránku na ochutenie.

               Zemiaky na jemno nastrúhame /ja si ich pokrájam na drobno a zmixujem, aby som nemusela
               strúhať/ , dáme do misy s múkou, kváskom a ostatnými prísadami. Zmiešame a vypracujeme
               polotuhé cesto /ak sa nám zdá príliš tuhé, pridáme trochu vody, a naopak, ak je riedke za-
               hustíme múkou./ Asi 1 hodinu ho necháme na teplom mieste kysnúť. Na pomúčenej doske
               vyvaľkáme na 2 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame vo väčšom množstve oleja z
               oboch strán. Pripravíme si papierové obrúsky na ktoré ich kladieme, aby vsiakli prebytočný
               tuk. Posypeme ešte teplé strúhaným syrom a podávame samotné, s kyslou kapustou alebo
               zeleninou.
                                                          - 13 -
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20