Page 14 - Kuchárka II.
P. 14

Priznávam, že ho bolo toľko, že sme ho konzumovali ešte na druhý deň a všetkým
               nám veľmi chutil. Je to sýta pochúťka a stačí samotný ako obed, alebo večera.

               JABLČNÍK OD VERONIKY - APPLE CRUMBLE


                        Ingredients: 50 g butter or margarine, 100 g plain fluor, 50 g oats, 25 g sugar,
                        2  eating apples, 50 g sultanas
                        Equipment: scales, filter, dish, spoon, knife, Jena bowl, sheet, gloves
               The procedure:
               1. Preheat the oven to 190° C or gas mark 5°
               2. Rub the butter or margarine into the fluor until it looks like breadcrumbs.
               3. Stir in the oats and sugar and make sure they´re well mixed in.
               4. Cut the apples into quarters and remove the core. Slice thinly.
               5. Arrange the apples slices in the oven- proof dish, and then add the sultanas.
               6. Sprinkle the crumble topping over the apple slices.
               7. Bake for 25 - 30 minutes, until the apple is soft and the crumble is golden.
               Serve with piping hot custard.


                     Zdá sa mi, že je recept dosť zrozumiteľný a preto ho ponechávam tak, ako mi ho
               venovala moja vnučka. Môžem ubezpečiť, že koláč bol výborný, len sa ťažko vyberal
               z  plechu. Na také množstvo jabĺčok /boli veľmi veľké a plech bol pomerne malý/ nie je
               tej múky veľa.

               APPLE CRUMBLE – JABLČNÍK /voľný preklad/

                        50 g masla, alebo margarínu, 100 g hladkej múky, 50 g ovsených vločiek, 25 g
                        cukru, 2 jablká, 50 g hrozienok

               Vybavenie: váhy, sitko, misa, lyžica, nôž, jenská misa, malý okrúhly plech, rukavice
               Postup:
               1. predohriať rúru na 190°C
               2. trieť maslo s múkou dovtedy, kým nemajú vzhľad strúhanky. Zmes vsypať do pripraveného
                 plechu
               3. ovsené vločky zmiešať s cukrom
               4. jablká nakrájať na štvrtky, odstrániť jadrovník a nakrájať na tenké plátky
               5. k jablkám pridať hrozienka a poukladať ozdobne na plech. Posypať zmesou vločiek a cukru
               6. piecť 25-30 minút, dotiaľ, kým koláč nie je zlatistý. Môže sa podávať s pudingom, alebo
                 vaječným krémom.



                             NIEKTO MÁ RÁD  HOLKY – INÝ ZASA DOLKY


                     Receptov na dolky je veľmi veľa, tak sa budem snažiť vybrať rýchle na prípravu
               a  dobré na chuť a to sladké pre jazýčky našich vnukov a slané aj pre pánov tvorstva,
               alebo nás chudákov diabetikov.

               DOLKY I.

                        200 gr krupicovej a 200 gr hladkej múky, 1 PL cukru, 2 žĺtky, z dvoch bielkov
                        ušľahaný sneh, 5 dcl vlažného mlieka, 1/3 kocky droždia, štipka soli

                                                          - 12 -
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19