Page 14 - Kuchárka II.
P. 14
Priznávam, že ho bolo toľko, že sme ho konzumovali ešte na druhý deň a všetkým
nám veľmi chutil. Je to sýta pochúťka a stačí samotný ako obed, alebo večera.
JABLČNÍK OD VERONIKY - APPLE CRUMBLE
Ingredients: 50 g butter or margarine, 100 g plain fluor, 50 g oats, 25 g sugar,
2 eating apples, 50 g sultanas
Equipment: scales, filter, dish, spoon, knife, Jena bowl, sheet, gloves
The procedure:
1. Preheat the oven to 190° C or gas mark 5°
2. Rub the butter or margarine into the fluor until it looks like breadcrumbs.
3. Stir in the oats and sugar and make sure they´re well mixed in.
4. Cut the apples into quarters and remove the core. Slice thinly.
5. Arrange the apples slices in the oven- proof dish, and then add the sultanas.
6. Sprinkle the crumble topping over the apple slices.
7. Bake for 25 - 30 minutes, until the apple is soft and the crumble is golden.
Serve with piping hot custard.
Zdá sa mi, že je recept dosť zrozumiteľný a preto ho ponechávam tak, ako mi ho
venovala moja vnučka. Môžem ubezpečiť, že koláč bol výborný, len sa ťažko vyberal
z plechu. Na také množstvo jabĺčok /boli veľmi veľké a plech bol pomerne malý/ nie je
tej múky veľa.
APPLE CRUMBLE – JABLČNÍK /voľný preklad/
50 g masla, alebo margarínu, 100 g hladkej múky, 50 g ovsených vločiek, 25 g
cukru, 2 jablká, 50 g hrozienok
Vybavenie: váhy, sitko, misa, lyžica, nôž, jenská misa, malý okrúhly plech, rukavice
Postup:
1. predohriať rúru na 190°C
2. trieť maslo s múkou dovtedy, kým nemajú vzhľad strúhanky. Zmes vsypať do pripraveného
plechu
3. ovsené vločky zmiešať s cukrom
4. jablká nakrájať na štvrtky, odstrániť jadrovník a nakrájať na tenké plátky
5. k jablkám pridať hrozienka a poukladať ozdobne na plech. Posypať zmesou vločiek a cukru
6. piecť 25-30 minút, dotiaľ, kým koláč nie je zlatistý. Môže sa podávať s pudingom, alebo
vaječným krémom.
NIEKTO MÁ RÁD HOLKY – INÝ ZASA DOLKY
Receptov na dolky je veľmi veľa, tak sa budem snažiť vybrať rýchle na prípravu
a dobré na chuť a to sladké pre jazýčky našich vnukov a slané aj pre pánov tvorstva,
alebo nás chudákov diabetikov.
DOLKY I.
200 gr krupicovej a 200 gr hladkej múky, 1 PL cukru, 2 žĺtky, z dvoch bielkov
ušľahaný sneh, 5 dcl vlažného mlieka, 1/3 kocky droždia, štipka soli
- 12 -