Page 16 - Kuchárka II.
P. 16
NAŠE STOLOVANIE A NÁVŠTEVY V UK
Moji synovia veľmi dbajú na správnu výživu /ako ich otec – najmenej dvakrát do týž-
dňa rybu, 5 porcií denne zeleniny a ovocia, jogurty, málo sladkostí a múčnych jedál./ Je
to ťažko dodržať, lebo majú deti, ktoré práve obľubujú múčne jedlá a samozrejme – more
sladkostí /a nemajú radi prívarky/.
Aby sme dodržali požadovaný trend, naučili sme sa používať kombináciu celozrnnej
múky a kukuričnej krupice, pridávať do placiek nastrúhané jabĺčka a mrkvu, na chlebík sa
dáva hojne žerucha, pažítka a rôzne druhy šalátov a špenátu, skoro do každého jedla veľa
strúčikov cesnaku atď. Bravčové mäso je skôr výnimkou a pripravuje sa hlavne morčacie
a kuracie mäso. Mne to nerobí problém, lebo som bola vycvičená na diétu pri chorobe
pankreasu a zvykla som si riediť ešte aj mlieko, nieto použiť smotanu, alebo masť.
RAŇAJKY
Čo ma hneď od začiatku fascinovalo tu v UK bolo to, že sa celá rodina stretne pri
raňajkách a v kľude sa naje i porozpráva./ Nám to bolo dopriate iba ak cez dovolenky,
alebo víkendy, ak niektorý z nás neslúžil./ Raňajky sú bohaté a každý si vyberá podľa chuti.
Vždy sú pripravené v krčahoch ochutený anglický čaj /dovoz Čína/ a neochutený mätový
/dovoz Čína/, alebo ovocný /dovoz Čína/. Menšie dievčatá majú radi kornfleky s teplým
mliekom. Na stole je vždy pripravené „slovenské maslo“ /hneď vysvetlím – je to škótske,
alebo írske maslo, ale balené ako u nás čerstvé maslo a tak ho deti pomenovali po ňom/,
rama, arašidové maslo, med, lekvár, syr, šunka, hlávkový šalát, žerucha, pažítka, špená-
tové listy. Výsadou soboty sú vajíčka na mäkko, ktoré pripravuje pán domu za asistencie
niektorej dcéry. Pred začiatkom stolovania sa deti nahlas pomodlia „Prídi Pán náš, po-
žehnaj nám, čos´nám dal. Amen.“ Ja zas pred každým jedlom vidím Pánka, ako sa vždy
modlil „Pane, ráč požehnať tieto dary, ktoré z Tvojej štedrosti požívať budeme.“ Niekde
som čítala, že modlitba, spev, alebo len chvíľa mlčania – všetko je okrem duchovnej časti
príprava na dobré trávenie. Preto nezabudnúť sa aspoň prežehnať pred každým jedlom !!!
OBED
Hoci varíme zväčša naše jedlá, zvyklo sa na Lunch – ľahký obed, kde servírujeme
sýtejšiu polievku a niečo ľahké a rýchle. Veľmi často máme obedy v prírode a robíme si
piknik. Vždy sme dobre zásobení a každému chutí, či už to je tuniak v konzerve, Majka,
paprika, paradajka a nesmie chýbať mrkva, ovocie a samozrejme dezert v podobe kek-
síkov. Pre nás „starších“ je aj kávička v termoske a pre deti čaj a voda. Hlavné jedlo je
potom až večer – Dinner. Deti tomu hovoria „obedo - večera“ a tá je už ozaj výdatná o
všetkých chodoch. Kedysi sme hovorievali, že večeru treba nechať svojmu nepriateľovi a
tu som zistila, že výdatná večera vôbec neškodí, zvlášť, keď má človek cez deň pohybu na
čerstvom vzduchu dosť. Z polievok najčastejšie varíme šošovicovú, hrachovú, mrkvovú
alebo zeleninovú krémovú, morčaciu /mäsovú/ s rezančekami, občas paradajkovú a dosť
často gulášovú.
GULÁŠOVÁ POLIEVKA v mojej réžii
3-4 kusy koreňovej zeleniny, 2 čerstvé zelené papriky, paprika červená - prá-
šok, 3-4 paradajky, chilli, 4 cibule, trošku oleja, 3 stredne veľké zemiaky, soľ,
majoránka, bazalka, 1 kg kuracieho, alebo morčacieho mäsa /doma som vždy
robila ½ bravčového a ½ hovädzieho mäsa/ + voda, 4-5 strúčikov cesnaku, 4-5
guličiek čierneho korenia, 1 PL polohrubej múky
- 14 -