Page 17 - Kuchárka II.
P. 17
Koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler očistíme a dáme do hrnca spolu s 2 cibuľami, ces-
nakom, jedným zemiakom, paprikou, paradajkami a čiernym korením. Osolíme a dáme variť v
malom množstve vody. Keď je zelenina mäkká, pomixujeme ju na hustú kašu. 2 cibule pokrá-
jame na drobno a necháme speniť na oleji. Pridáme pokrájané mäso na kocky a necháme ho
zatiahnuť /narýchlo opražiť z každej strany, aby mäso bolo biele - zrazia sa bielkoviny a mäso
zostane akoby obalené, mäkké a nevysuší sa/. Osolíme, okoreníme a posypeme červenou
paprikou a troškou polohrubej múky. Zalejeme vodou, aby bolo mäso prikryté a necháme dusiť
spolu s pomixovanou zeleninou. Podľa potreby dolejeme vodu a pridáme na kocky nakrájané
zemiaky. Varíme dovtedy, kým nie sú zemiaky a mäso mäkké. Dochutíme majoránkou a do-
spelým chilli papričkou.
Táto polievka je hustá, výživná a deti vôbec nevedia koľko zeleniny sa v nej skrýva.
Polievka je vhodná aj pre diabetikov.
CHICKEN ENCHILADAS (kurča na zmesi korenia)
Hotové kúpené tortily, fazuľa v paradajkovej omáčke, sterilizovaný cícer, hrach
a kukurica, 1 veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 250 gr šampiňónov, soľ, chilli
paprička, alebo chilli prášok ! Opatrne dávať, aby nebolo moc pikantné!, Enchi-
ladas v prášku, paradajkový pretlak, olivový olej, bylinky, tvrdý syr.
Na olivovom oleji speníme cibuľu, na nej osmahneme kuracie mäso pokrájané na menšie
kocky, osolíme okoreníme, pridáme huby, cesnak pokrájaný na drobné kúsky, cícer, hrach,
kukuricu, fazuľu a pretlak s Enchiladas. Krátko povaríme, aby mäso bolo mäkké. Pripravíme
obdĺžnikovú jenskú misu. Tortily plníme zmesou, zvinieme do trubičky a kladieme celou čas-
ťou navrch. Ukladáme tesne vedľa seba. Zo zmesi omáčkovitú časť použijeme na potretie
povrchu tortíl a hojne posypeme strúhaným syrom. Dáme do rúry zohriatej na 200°C a 15 min
zapekáme.
Je to výborné, len treba opatrne vyberať z misy a servírovať na veľký tanier. Obložiť
surovou zeleninou. Niekedy robím miesto tortíl tenšie zemiakové placky a je to enchiladas
na slovenský spôsob.
ŠPAGETY /SKRUTKY/ S PARADAJKOVOU OMÁČKOU
Balíček špagiet /alebo hocijakých cestovín/, paradajkový pretlak, 3 strúčiky
cesnaku, soľ, cukor 2 ČL, bazalka, majoránka, oregano, chilli paprička, 2 PL
olivového oleja, strúhaný tvrdý syr, syr – Mozzarela v hrudke, alebo guličkách,
listy bazalky, čierne vykôstkované olivy
Do vriacej osolenej vody dáme variť cestoviny a pridáme 1 PL oleja. Zatiaľ kým sa varia si
pripravíme omáčku. Rozohrejeme olivový olej, vhodíme doň posekaný cesnak a niekoľko se-
kúnd ho oprážame. ! Pozor, ozaj iba niekoľko sekúnd, lebo cesnak rýchlo zhorkne! Pridáme
paradajkový pretlak a všetky ostatné koreniny, soľ a cukor. Necháme prevrieť. Cestoviny od-
stavíme a necháme pár minút dôjsť v zakrytom hrnci. Scedíme, nepremývame a servírujeme
priamo na taniere. Každú porciu oblejeme omáčkou pridáme nakrájanú Mozzarelu a posype-
me strúhaným syrom. Ozdobíme lístkom bazalky, nakrájanou pažítkou, alebo žeruchou.
V tomto jedle nevadí, ak je aj chilli papričky viac.
AKO SPRÁVNE VARIŤ ŠPAGETY
Na varenie špagiet je vhodný vysoký hrniec vo vnútri so sitkom, alebo dierkovanou
vložkou s rúčkami, ktorými sa špagety ľahko vyberajú. Hrniec do 3/4 naplníme vodou,
- 15 -