Page 18 - Kuchárka II.
P. 18
osolíme a môžeme pridať trošku olivového oleja. Keď voda vrie, vložíme špagety vejá-
rovite do hrnca, chvíľu počkáme, kým dolná časť zmäkne a premiešaním ich ponoríme
celé. Spravidla býva na obale uvedená doba varenia. Nespoliehame sa na to, ale občas
vyberieme špagetu a o okraj hrnca skúsime, či už nie je hotová. Dá sa to poznať aj podľa
zmeny farby špagiet. Najvhodnejšia je príprava aldente – špagety sú na povrchu mäkké
a vo vnútri o niečo tvrdšie. Po uvarení necháme ešte chvíľu v zakrytom hrnci, potom
scedíme, nepremývame a hneď za čerstva podávame s omáčkami, mäsom, syrom atď.
Chcem ešte raz zdôrazniť
1. Vejárovité vkladanie do hrnca. Dozvedela som sa to od jedného talianskeho
kuchára z televízneho programu a má to niečo do seba. Špagety sú oddelené od seba
hneď aj bez premiešania.
2. Múdre knihy hovoria, že na 100 g cestovín je treba cca 1 liter vody.
Moji synovia začali doma kuchtiť veľmi zavčasu. Najskôr to boli takéto jedlá z cesto-
vín a ja som stále nevedela, prečo mám špinavé kachličky za sporákom. Náhodou som
bola pri ich varení špagiet a vidím, ako raz za čas vytiahnu špagetu a hodia ju o kachličku.
Zarazilo ma vysvetlenie: „Ak sa prichytí, je hotová“. Aj tak sa dá...
Napadlo ma, ako nás Peťo prekvapil „slovenskými špagetami“. Urobil kysnuté cesto,
z ktorého šúľal dlhé a tenké špagety. Kým ich dorobil pre celú rodinu, trochu zväčšili svoj
objem. Vyvaril ich v slanej vode, polial olivovým olejom a podával so syrovou omáčkou.
Bolo to veľmi dobré a zaujímavé jedlo /šúľanie úmorné/.
PIZZA č. 1
Základné cesto: 250 ml vlažnej vody, 3/4 kocky droždia, 1 ČL soli, trošku cukru
do kvásku, 4 PL olivového oleja, 300 g hladkej múky.
Náplň: paradajkový pretlak, alebo pyré, oregano, bazalka, soľ, cukor podľa
chuti, chilli, huby, kukurica, strúhaný syr, šunka, alebo saláma /ja mám rada
pikantnú salámu./
Z vody, droždia a cukru urobíme kvások, pridáme do múky s olivovým olejom a troškou soli.
Vymiesime cesto miešačom. Necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 30 min. Rozdelíme
na bochníčky, ktoré postupne na tenko rozvaľkáme do tvaru kruhu a ešte na plechu roztiah-
neme prstami tak, aby okraje boli o niečo hrubšie. Pripravenú zmes paradajok, byliniek, soli,
cukru a chilli rozotrieme na cesto a ukladáme šunku, alebo salámu, kukuricu, huby. Dáme do
rúry predhriatej na 190°C a pečieme cca 20 minút. Plech povytiahneme a hojne posypeme
pizzu strúhaným syrom. Dopekáme, kým sa syr nezačne topiť a okraje pizze nezhnednú. Krá-
jame na trojuholníky.
PIZZA č. 2
Cesto: 1 kg hladkej múky, 1 kocka kvasníc, 500 ml vlažnej vody, 1 ČL soli, 1 ČL
cukru, 2 PL panenského olivového oleja.
Náplň: 500 ml paradajkového pretlaku /alebo pyré/, oregano, soľ, cukor, bazalka,
chilli, mozarella /poukladať môžeme všetko, čo máme doma a máme radi/.
Urobíme kvások, pridáme do múky spolu s ostatnými prísadami. Vymiesime cesto, necháme
kysnúť cca 1 hodinu. Cesto premiesime a rozdelíme na 4 bochníky. Každý bochníček dáme
do jedného mikrotenového vrecka a na voľno uzatvoríme. Voľnosť vrecka musí byť, lebo cesto
bude ešte pracovať a kysnúť. Dáme do chladničky a pizzu tvoríme až na druhý deň. Cesta
- 16 -