Page 18 - Kuchárka II.
P. 18

osolíme a môžeme pridať trošku olivového oleja. Keď voda vrie, vložíme špagety vejá-
               rovite do hrnca, chvíľu počkáme, kým dolná časť zmäkne a premiešaním ich ponoríme
               celé. Spravidla býva na obale uvedená doba varenia. Nespoliehame sa na to, ale občas
               vyberieme špagetu a o okraj hrnca skúsime, či už nie je hotová. Dá sa to poznať aj podľa
               zmeny farby špagiet. Najvhodnejšia je príprava aldente – špagety sú na povrchu mäkké
               a  vo vnútri o niečo tvrdšie. Po uvarení necháme ešte chvíľu v zakrytom hrnci, potom
               scedíme, nepremývame a hneď za čerstva podávame s omáčkami, mäsom, syrom atď.


                    Chcem ešte raz zdôrazniť
                    1. Vejárovité vkladanie do hrnca. Dozvedela som sa to od jedného talianskeho
               kuchára z televízneho programu a má to niečo do seba. Špagety sú oddelené od seba
               hneď aj bez premiešania.
                    2. Múdre knihy hovoria, že na 100 g cestovín je treba cca 1 liter vody.
                     Moji synovia začali doma kuchtiť veľmi zavčasu. Najskôr to boli takéto jedlá z cesto-
               vín a ja som stále nevedela, prečo mám špinavé kachličky za sporákom. Náhodou som
               bola pri ich varení špagiet a vidím, ako raz za čas vytiahnu špagetu a hodia ju o kachličku.
               Zarazilo ma vysvetlenie: „Ak sa prichytí, je hotová“. Aj tak sa dá...
                     Napadlo ma, ako nás Peťo prekvapil „slovenskými špagetami“. Urobil kysnuté cesto,
               z ktorého šúľal dlhé a tenké špagety. Kým ich dorobil pre celú rodinu, trochu zväčšili svoj
               objem. Vyvaril ich v slanej vode, polial olivovým olejom a podával so syrovou omáčkou.
                    Bolo to veľmi dobré a zaujímavé jedlo /šúľanie úmorné/.


               PIZZA č. 1

                         Základné cesto: 250 ml vlažnej vody, 3/4 kocky droždia, 1 ČL soli, trošku cukru
                        do kvásku, 4 PL olivového oleja, 300 g hladkej múky.
                        Náplň:  paradajkový  pretlak,  alebo  pyré,  oregano,  bazalka,  soľ,  cukor  podľa
                        chuti, chilli, huby, kukurica, strúhaný syr, šunka, alebo saláma /ja mám rada
                        pikantnú salámu./


               Z vody, droždia a cukru urobíme kvások, pridáme do múky s olivovým olejom a troškou soli.
               Vymiesime cesto miešačom. Necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 30 min. Rozdelíme
               na bochníčky, ktoré postupne na tenko rozvaľkáme do tvaru kruhu a ešte na plechu roztiah-
               neme prstami tak, aby okraje boli o niečo hrubšie. Pripravenú zmes paradajok, byliniek, soli,
               cukru a chilli rozotrieme na cesto a ukladáme šunku, alebo salámu, kukuricu, huby. Dáme do
               rúry predhriatej na 190°C a pečieme cca 20 minút. Plech povytiahneme a hojne posypeme
               pizzu strúhaným syrom. Dopekáme, kým sa syr nezačne topiť a okraje pizze nezhnednú. Krá-
               jame na trojuholníky.


               PIZZA č. 2


                        Cesto: 1 kg hladkej múky, 1 kocka kvasníc, 500 ml vlažnej vody, 1 ČL soli, 1 ČL
                        cukru, 2 PL panenského olivového oleja.
                        Náplň: 500 ml paradajkového pretlaku /alebo pyré/, oregano, soľ, cukor, bazalka,
                        chilli, mozarella /poukladať môžeme všetko, čo máme doma a máme radi/.

               Urobíme kvások, pridáme do múky spolu s ostatnými prísadami. Vymiesime cesto, necháme
               kysnúť cca 1 hodinu. Cesto premiesime a rozdelíme na 4 bochníky. Každý bochníček dáme
               do jedného mikrotenového vrecka a na voľno uzatvoríme. Voľnosť vrecka musí byť, lebo cesto
               bude ešte pracovať a kysnúť. Dáme do chladničky a pizzu tvoríme až na druhý deň. Cesta
                                                          - 16 -
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23