Page 19 - Kuchárka II.
P. 19

je veľa, preto časť môžeme uskladniť v mrazničke a použiť neskôr. /Potom ho treba vybrať
               večer a dať pomaly rozmraziť v chladničke./ Cesto rozvaľkáme na tenučko, natrieme para-
               dajkovou zmesou a na ňu ukladáme mozarellu, ktorú nekrájame ale trháme, aby bolo vidieť
               štruktúru /a čo dom dal./ Pečieme pri 200°C cca 12-15 minút. Výborná.


                    Klasická talianska pizza vraj nesmie mať slaninku, ale ja mám na pizze rada aj kúsky
               slaninky, keď sú tak správne opražené. „Proti gustu nijaký dišputát“.


                    PARADAJKY  A  PAPRIKY  SÚ  KRÁĽOVNOU  medzi  zeleninou,  zachovávajú
               mladosť, podporujú chudnutie, obsahom farbiva lykopén znižujú riziko rakoviny, vita-
               mínom U / S - metyl metionín/ chránia pred žalúdočným vredom, flavonoidy zvyšujú
               odolnosť ciev. Paradajky obsahujú 90 % vody, minerály, stopové prvky, betakarotén,
               vitamín C, A, chróm, ktorý má na svedomí pocit nasýtenia, organické kyseliny a ľahko
               stráviteľné cukry.
                    No, zas máme niečo, čím môžeme deti a vnúčence ohurovať a nútiť ich tieto zeleniny
               jesť. Ja by som dodala, že je to zelenina, ktorá je chutná a preto ju používame tak často
               buď čerstvú, alebo pripravovanú varom. Má totiž aj tú výhodu, že sa obsah živín
               varom mení, alebo stráca IBA VEĽMI MÁLO. /Mala by som prestať, lebo je to po-
               maly už na dizertačnú prácu./ Nedá mi, aby som si nespomenula na naše dovolenky pri
               Balatone, kde som obdivovala matky a ich ratolesti, ktoré dostali do ručičky celú papriku
               a hrýzli ju ako jablko a nevadili im ani zrnká, ani štipľavosť...

                                      PLODY /DARY/ MORA – VŠELIČO


                    Ryby v našej rodine boli vždy preferované. Tu v UK však pribudli „Plody mora“
               /podľa mňa a detí nazvané morské potvory/. Sú zdravé, s minimálnym obsahom tuku, s
               veľkým množstvom minerálov a nenasýtených mastných kyselín prepotrebných pre náš
               organizmus. Voňajú morom /ale aj more niekedy páchne rybinou/, sú delikatesy a vo
               všetkých prímorských krajinách, ba teraz už aj vo vnútrozemí, obľúbeným jedlom.
                     Majú jednu chybu: rýchlo podliehajú skaze, preto musia byť čerstvé a niektoré cel-
               kom živé. A tak, ako hovorieval náš otec Bohdan, človek sa až do smrti učí, aj ja som sa
               musela naučiť rozoznať, kedy mušľu vyhodiť ako nejedlú a kedy je dobrá.
                    V obchodoch sa mušličky predávajú v sieťkach ponorených do tečúcej vody, doma
               sa umyjú, tie ktoré sú otvorené, treba na ne jemne zaklepať a ak sa zavrú sú v poriadku,
               ak nie, musia sa vyhodiť. Úplne ma to fascinovalo sledovať, ako reagujú na zaklopkanie
               a pomaly sa zatvárajú. Uvarené naopak, ak sú zavreté, vyradia sa. Najčastejšie dostať
               Slávky, alebo mušle sv. Jakuba – Hrebenatky.
                    Pripravujú sa v pare, v slanej vode, ale najchutnejšie sú v paradajkovej šťave. Varia
               sa iba niekoľko minút, servírujú na tanier celé a každý si ich roztvorí a zje priamo z muš-
               ličky, alebo vylúpne vidličkou. Je radosť sledovať Valentínku, ako pred ňou rastie kopa
               škrupiniek. Mušle má, na rozdiel odo mňa, veľmi rada.
                    KREVETY – GARNÁTY dostať zväčša už vylúpnuté. Pripravujú sa na rôzne spô-
               soby. Veľmi dobré boli grilované ako špíz. Na hodinu boli vložené do olivového oleja
               premiešaného s rozdrveným cesnakom. Potom sme ich ponapichovali na ihlu a pomaly
               grilovali. Všetkým, ešte aj pozvaným susedom, veľmi chutili. Dominika ich často robí
               Paľkovi v paradajkovej omáčke na cestoviny, občas v rizote a iba raz som pokusne robila
               z nich plnenú papriku. Pokrájala som ich, zmiešala s ryžou, ochutila bylinkami, zmesou
               som napchala niekoľko paprík a varila v paradajkovej omáčke. No, klasická paprika plne-
               ná má aj vôňu aj chuť celkom inú a podľa mňa radšej ostanem pri tej mäsovej variante.
                                                          - 17 -
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24