Page 20 - Kuchárka II.
P. 20

Z rýb najčastejšie kupujeme lososa, tuniaka, tresku a červeného pstruha. Ryby sú
               pravidelnou piatočnou večerou, či už pečené v alobale so zemiakovou kašou /iba po-
               kvapkané citrónom a olivovým olejom, jemne posolené/ alebo pripravené v paradajkovej
               omáčke, v bielej bešamelovej, alebo syrovej s bylinkami. Zriedkavo pripravujeme Fish
               and chips, aj to doma nevyprážame, ale pečieme v rúre aj ryby aj hranolky. Klasické vy-
               prážané si občas ideme dať do reštaurácie, kde ich podávajú ozaj vynikajúce s duseným
               hráškom, alebo fazuľou. Deti majú radi fish fingers, tak ako to majú radi asi všetky deti
               na svete.


               DOMÁCA TRESKA V MAJONÉZE

                        1. na varenie: 500 g tresky /môžu byť aj mrazené filety z treskovitých rýb/, 120
                        ml 8 % octu, 3 bobkové listy, 1 ČL celého čierneho korenia, 1 ČL soli
                        2. vlastná príprava: 50 ml 8 % octu, soľ p. p., 100 g jemne nakrájanej bielej ci-
                        bule, 100 g jemne nastrúhanej mrkvy, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1-2 PL
                        plnotučnej  horčice,  2-3  jemne  nakrájané  kyslé  uhorky,  cca  250  ml  majonézy
                        Helmans /ak máme, môže sa pridať aj kyslá smotana, alebo biely jogurt/.


               Do hrnca s vodou dáme ocot, bobkové listy, korenie, soľ, tresku a mrkvu. Varíme cca 20 minút.
               Rybu necháme vo vode vychladnúť. Na drobno pokrájame cibuľu, kyslé uhorky a na veľmi jem-
               no nastrúhame mrkvu. Tresku vyberieme z vody a vidličkou rozstrapkáme na drobné kúsky.
               Všetko dáme do misy a pridáme ostatné prísady. Majonézu môžeme zmiešať aj s niekoľkými
               lyžicami kyslej smotany /ale nemusí byť/. Zľahka premiešame a ochutnáme. Podľa vlastnej
               chuti pridáme z hociktorej súčasti /ocot, horčica, majonéza, soľ.../ Necháme aspoň 12 hodín
               odstáť v chladničke, znova ochutnáme a dochutíme, ak je potrebné. Pre menších hladošov je
               toto množstvo veľa, treba si dávky znížiť podľa potreby.

                    Robíme ju z čerstvej ryby a máme ju veľmi radi, lebo je to delikatesa a ak sa k tomu
               pritrafí čerstvá bagetka, no škoda hovoriť – je to dobrota...



               TIKKA + MASALA /2 indické jedlá/ = TIKKA MASALA /jedno anglické/


                    Tikka Masala je najpopulárnejšie anglické jedlo a to úplne oficiálne od roku 2001,
               kedy to vyhlásil minister zahraničia Robin Cook. Možno vás toto zdelenie prekvapí, tak
               ako aj mňa, lebo som bola 100 % presvedčená, že jedlo je indické. Recept na Tikku
               pochádza z 15. storočia od dynastie MUGHAL, ktorá okupovala severnú Indiu a okrem
               toho, že ich tam ničila a gniavila, tak im priniesla zmenu v stravovaní z vegetariánskej a
               rýb na mäso, hlavne jahňacie a hydinu. A nielen to – naučila ich „grilovať“ na rozpálenej
               kovovej alebo kamennej platni, ba aj piecť v perskej guľatej peci – tandur.
                    Tikka znamená kúsky – Kuracie alebo jahňacie mäso sa pokrája na 4 cm kúsky,
               na noc sa vloží do marinády z bieleho nesladeného jogurtu, korenia, kardamonu, nepá-
               livej papriky, cesnaku, kari korenia. Opečie sa na troche olivového oleja a podáva sa s
               čapati, parata, pita bread. Podľa indických zvykov sa odtrhne kúsok placky a tou sa chy-
               tajú kúsky mäsa a jedia.
                     Omáčka Masala – paradajkový základ s hrebíčkom, gréckym senom, chilli, karda-
               mónom, alebo šafránom – sa dávala na uvarenú ryžu.
                    V dnešnej dobe netreba zháňať koreniny, lebo dostať hotovú omáčku, alebo ak chce-
               te pripravovať doma môže sa použiť Garam Masala – je to mix aromatického indického
               korenia, angličania ho radia medzi „hot spice“.
                                                          - 18 -
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25