Page 21 - Kuchárka II.
P. 21

Príprava ryže Basmati – do remosky, alebo do sklenenej nádoby dáme potrebné
               množstvo ryže, posolíme, pridáme za hrsť hrozienok, 1 hrebíček, trošku šafránu, očiste-
               nú celú cibuľu, cesnak a zalejeme vodou v množstve 3x toľko ako ryže. V remoske sa ryža
               upraví za 10-15 minút, ak dáme uzatvorenú sklenenú nádobu do rozhorúčenej rúry, trvá
               to o niečo dlhšie. Ryža je chutná, nelepí sa...


                    V roku 1967 v jednej reštaurácii v Glassgowe si vyžiadal hosť niečo na tikku, aby
               nebola suchá a tak kuchára napadlo použiť tieto dve jedlá dohromady a vznikla Tikka
               Masala a ešte sa na vylepšenie k nej pridáva Mango – Chatni /je to akoby hustý džem
               z  manga, sladký a dobrý./ Hosťovi to nesmierne chutilo a tak sa objavilo nové jedlo,
               ktoré sa stalo tak populárnym, že sa ho ročne v reštauráciách podá 32 miliónov porcií
               a  pripravených už len k zohriatiu v mikrovlnkách sa denne predá 10 ton.

                        V našej rodine máme tiež veľmi radi toto jedlo a robíme ho ako rýchlu večeru.


                        pokrájané kuracie mäso na kocky, soľ, olivový olej, čierne olivy, cícer, cesnak,
                        cibuľa, 2 trojdecové fľašky omáčky Tikky Masaly, jedna je s ostrým korením,
                        druhá s nastrúhaným kokosom, ryža Basmati vo vreckách, Mango-chatni.


               Na cibuli a oleji opečieme kúsky mäsa, pridáme pokrájaný cesnak, vlejeme obe omáčky a  cí-
               cer. Varíme, kým nie je mäso a cícer mäkké. Ryža sa varí cca 12 minút podľa druhu a návodu.
               Na tanier kladieme ryžu a na ňu naberačkou nakladáme mäso s omáčkou, do ktorej sme pri-
               miešali čierne olivy. Kto má rád /ja/ pridá si za lyžicu Mango chatni.
               Do ruky placku a Dobrú chuť.







                                            MUFFINY – BUCHTIČKY


                     Pôvodné anglické buchtičky – muffiny boli z kysnutého cesta. Po vynájdení kypria-
               ceho prášku vznikla terajšia rýchlejšia varianta zo špeciálneho liateho cesta. Základ názvu
               je pravdepodobne zo staro nemeckého slova muffe /koláč/. Na pečenie sa používa špe-
               ciálny plech s dvanástimi jamkami, ktoré treba pred použitím vytrieť maslom a vysypať
               múkou. Jednoduchšie je vložiť do jamiek papierové košíčky, v ktorých sa potom muffin
               aj podáva. Muffiny sa môžu piecť aj na rovnom plechu, ale dáme na seba tri papierové
               košíčky, aby udržali cesto a nezvalili sa. Muffinov je veľmi veľa druhov a záleží už na gaz-
               dinkách, ako ich ozdobia, či polejú krémom, naplnia zmrzlinou, ozdobia šľahačkou, či do
               nich vmiešajú mak, orechy, ovocie či čokoládu. Muffiny sa dajú aj zmraziť. Pred použitím
               sa zabalia do alobalu a na 15 minút sa vložia do rúry zohriatej na 170° C.
                    Na čo som kedysi nebola zvyknutá a veľmi rýchlo sa mi to zapáčilo, je kúpa niektorých
               zákuskov v obchode. Medzi také, ktoré sú výborné aj kupované, patria práve muffiny.
                    Boli tu na návšteve príbuzní a v rámci urýchlenia príprav sa kúpili čokoládové a čučo-
               riedkové muffiny. Hosťom veľmi chutili a na otázku, kto ich pripravoval, som odpovedala,
               ako sa to zvykne povedať, že nevesta. Netušila som, čo z toho vznikne. Všetci sa doža-
               dovali návodu na prípravu a nedali jej pokoj, pokiaľ im recept nedala. Keďže sa rýchlo
               dajú pripraviť aj doma, pridávam pár základných receptov. Kto bude chcieť vedieť viac,
               musí sa opýtať Danky, ktorej som doniesla celú knihu o muffinkách a to ako sladkých,
               tak i slaných.
                                                          - 19 -
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26