Page 22 - Kuchárka II.
P. 22

MUFFINY – základné cesto

                        130 g masla /Hera/, 1 vanilkový cukor, soľ, 250 g prachového cukru, 4 vajcia,
                        kôra z 1 citróna, 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 pochúťková kyslá
                        smotana,  podľa  potreby  mlieko.  Mlieko  a  smotanu  môžeme  nahradiť  bielym
                        jogurtom.
                        Do  muffiniek  je  možné  vložiť  všetko,  čo  máme  doma:  hrozienka  namočené
                        v  rume,  kandizované  ovocie,  kúsky  horkej  alebo  bielej  čokolády,  posekané
                        oriešky, alebo len nemletý mak /mám veľmi rada/, ale čo je najlepšie – je ovocie
                        – čučoriedky, brusnice, pokrájané višne...

               Základné ingrediencie spolu zmiešame na polotekuté cesto, pridáme čo máme, predhrejeme
               rúru na 200° C a znížime na 175° C, košíčky naplníme cestom do 2/3, do stredu zapichneme
               štvorček čokolády a pečieme cca 25 min.

               Ako vyzerá správne upečená muffina?
                     1. Je mäkká a ľahká
                     2. Pórovitá
                     3. Vláčna a vo vnútri vlhká /! nie nedopečená!/
                     4. Má sa ľahko oddeliť od plechu, alebo košíčka.
                     5. Musí byť nadýchaná a hríbovite vyčnievať nad košíček.


               RÝCHLA HRNČEKOVÁ MUFFINA


                        2 ½ hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček mlieka, ½ hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka
                        kryštálového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva + náplň


               Cukor spolu s vajcom vyšľaháme a pridáme olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do peči-
               va. Jemne premiešame, pridáme náplň. Dáme do košíčkov /plníme do 2/3/ a upečieme.



               ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY


                        250 g múky 1:1 polohrubej a hladkej, 150 ml mlieka, 125 g masla, 2 vajcia, 25  g
                        kakaa, 125 g kryštálového cukru, 2 ČL prášku do pečiva, 150 g nasekanej na
                        hrubo horkej čokolády, 100 gr bielej čokolády.


               Rúru predhrejeme na 180° C. Do múky vsypeme kakao a prášok do pečiva, v druhej miske
               vyšľaháme /! nie do mixéra!/ vajcia, cukor, maslo a pridáme mlieko. Zľahka zmiešame obsah
               oboch misiek a pridáme obe čokolády. Premiešame. Naplníme do 2/3 košíčky a dáme piecť
               cca na 25 min.

                    Tieto muffiny má najradšej moja vnučka Valentínka, ale neohrdneme nimi ani my
               ostatní.

               SLANÉ MUFFINY


                        220 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 ČL soli, 1 ČL práškového
                        cukru, 75 g masla, 2 vajcia, 250 ml kyslej smotany /biely jogurt/, 300 g ľubovoľ-
                        nej zeleniny, 220 g šunky /môže byť aj saláma alebo klobáska/, mleté čierne
                        korenie, 150 g tvrdého syra, bylinky a vňate podľa chuti.
                                                          - 20 -
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27