Page 23 - Kuchárka II.
P. 23

V múke rozmiešame kypriaci prášok, soľ a cukor. Rozpustené maslo zmiešame s vajíčkami,
               smotanou a zmes pridáme k múke. Vypracujeme cesto. Do neho zamiešame na drobno na-
               krájanú zeleninu, šunku a syr. Okoreníme a pridáme bylinky a vňate podľa chuti. Cesto vle-
               jeme do pripravených košíčkov a pred vložením do rúry povrch posypeme sezamom, alebo
               tekvicovými a slnečnicovými semienkami. Pečieme pri teplote 175° C cca 25-30 min.

                    Muffiny sú výborné aj samostané, ako pohostenie, ale ešte lepšie sú, ak pripravíme
               k nim aj nejaký šalát. Napadá ma


               ZELENINOVÝ ŠALÁT


               Kapustu, mrkvu a papriku pokrájame na rezančeky. Biely jogurt osolíme, okoreníme, pridáme
               1 PL olivového oleja, strúhaný syr a bazalku. Zmiešame so zeleninou a necháme v chladničke
               postáť aspoň 1 hod.


               ŠALÁT Z MLADEJ ZELENEJ FAZUĽKY

               Mladú zelenú fazuľku pokrájame na kúsky a v osolenej vode prevaríme. Scedíme a zalejeme
               nálevom z olivového oleja, octu, posekaného cesnaku, soli, cukru, mletého čierneho korenia,
               1 PL vody. Ochutíme a ozdobíme nakrájaným kôprom.

                    Pri muffinách sa fantázii medze nekladú. Môžeme ich vodorovne rozkrojiť a vkladať
               do nich trebárs údeného plátkového lososa, môžeme do nich nakrájať upečené alebo
               udusené kuracie mäsko atď. atď. ...


                                                 TRADÍCIA REZEŇ


                    V našej rodine je už rezňová tradícia. V každej generácii sa nájde zopár členov, ktorí
               nesú „zástavu“ rezňov ďalej. V predošlej to bola moja mama, v našej som obľubou rezňov
               známa ja a už mám aj pokračovateľku, vnučku Veroniku. Na ktorési moje narodeniny sy-
               novia vymysleli darček a pozvali ma do reštaurácie na MAXI rezeň. Keď mi ho čašník pri-
               niesol, zhíkla som od údivu, ale aj radosti – bol taký veľký, že prekrýval veliký tanier. Nik
               z prítomných mužov nedokázal z neho zjesť viac ako polovicu a ja som ho zjedla celý!

                    S rezňami mám veľa zážitkov, ale jeden bol taký, z ktorého mali prospech aj moje
               kolegyne. Boli sme na Vedeckých pracovných dňoch na Jankovom Vŕšku. Hneď prvý ve-
               čer sme si šli posedieť do reštaurácie. Kolegyne si objednali koňak a ja – rezeň. Čašníkovi
               som povedala, ak mi ho prinesie rýchlo a čerstvý, že mu dám veľké sprepitné. Veľmi sa
               usiloval a bola som spokojná aj ja, aj on. Dohru to malo na raňajkách. Prišli sme medzi
               poslednými a „môj“ čašník nás obslúžil prvé. Pán profesor sa išiel sťažovať do kuchyne s
               tým, že on, ako kapacita, mal dostať jedlo prvý. Z toho vidieť, že rezeň je viac ako kapa-
               cita /alebo mal byť aj p. profesor štedrejší ?/...



               REZEŇ LORDOV


                        4 rezne /bravčové karé, morčacie, kuracie.../, 4 vajcia, 200 ml mlieka, 2-3 PL
                        strúhanky,  3  strúčiky  cesnaku,  soľ,  trojfarebné  korenie  mleté,  2  PL  hladkej
                        múky, olej na vyprážanie.
                                                          - 21 -
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28