Page 23 - Kuchárka II.
P. 23
V múke rozmiešame kypriaci prášok, soľ a cukor. Rozpustené maslo zmiešame s vajíčkami,
smotanou a zmes pridáme k múke. Vypracujeme cesto. Do neho zamiešame na drobno na-
krájanú zeleninu, šunku a syr. Okoreníme a pridáme bylinky a vňate podľa chuti. Cesto vle-
jeme do pripravených košíčkov a pred vložením do rúry povrch posypeme sezamom, alebo
tekvicovými a slnečnicovými semienkami. Pečieme pri teplote 175° C cca 25-30 min.
Muffiny sú výborné aj samostané, ako pohostenie, ale ešte lepšie sú, ak pripravíme
k nim aj nejaký šalát. Napadá ma
ZELENINOVÝ ŠALÁT
Kapustu, mrkvu a papriku pokrájame na rezančeky. Biely jogurt osolíme, okoreníme, pridáme
1 PL olivového oleja, strúhaný syr a bazalku. Zmiešame so zeleninou a necháme v chladničke
postáť aspoň 1 hod.
ŠALÁT Z MLADEJ ZELENEJ FAZUĽKY
Mladú zelenú fazuľku pokrájame na kúsky a v osolenej vode prevaríme. Scedíme a zalejeme
nálevom z olivového oleja, octu, posekaného cesnaku, soli, cukru, mletého čierneho korenia,
1 PL vody. Ochutíme a ozdobíme nakrájaným kôprom.
Pri muffinách sa fantázii medze nekladú. Môžeme ich vodorovne rozkrojiť a vkladať
do nich trebárs údeného plátkového lososa, môžeme do nich nakrájať upečené alebo
udusené kuracie mäsko atď. atď. ...
TRADÍCIA REZEŇ
V našej rodine je už rezňová tradícia. V každej generácii sa nájde zopár členov, ktorí
nesú „zástavu“ rezňov ďalej. V predošlej to bola moja mama, v našej som obľubou rezňov
známa ja a už mám aj pokračovateľku, vnučku Veroniku. Na ktorési moje narodeniny sy-
novia vymysleli darček a pozvali ma do reštaurácie na MAXI rezeň. Keď mi ho čašník pri-
niesol, zhíkla som od údivu, ale aj radosti – bol taký veľký, že prekrýval veliký tanier. Nik
z prítomných mužov nedokázal z neho zjesť viac ako polovicu a ja som ho zjedla celý!
S rezňami mám veľa zážitkov, ale jeden bol taký, z ktorého mali prospech aj moje
kolegyne. Boli sme na Vedeckých pracovných dňoch na Jankovom Vŕšku. Hneď prvý ve-
čer sme si šli posedieť do reštaurácie. Kolegyne si objednali koňak a ja – rezeň. Čašníkovi
som povedala, ak mi ho prinesie rýchlo a čerstvý, že mu dám veľké sprepitné. Veľmi sa
usiloval a bola som spokojná aj ja, aj on. Dohru to malo na raňajkách. Prišli sme medzi
poslednými a „môj“ čašník nás obslúžil prvé. Pán profesor sa išiel sťažovať do kuchyne s
tým, že on, ako kapacita, mal dostať jedlo prvý. Z toho vidieť, že rezeň je viac ako kapa-
cita /alebo mal byť aj p. profesor štedrejší ?/...
REZEŇ LORDOV
4 rezne /bravčové karé, morčacie, kuracie.../, 4 vajcia, 200 ml mlieka, 2-3 PL
strúhanky, 3 strúčiky cesnaku, soľ, trojfarebné korenie mleté, 2 PL hladkej
múky, olej na vyprážanie.
- 21 -