Page 24 - Kuchárka II.
P. 24

Rezne vyklepeme, osolíme a okoreníme. Do mlieka, v ktorom sú rozšľahané vajcia, pridáme
               cesnak a strúhanku. Rozmiešame a necháme postáť, aby strúhanka nabrala objem a vytvorilo
               sa cestíčko. Rezne obalíme v múke a v cestíčku. Vyprážame.


               Vhodná príloha je zemiaková kaša, alebo zemiakový šalát a po našom s ryžou. Táto
               kombinácia – ryža + zemiakový šalát sa traduje v maminej /Hanckovskej/ rodine a my
               sme na to všetci zvyknutí.


               REZNE V MARINÁDE


                        2 pochúťkové smotany, 4 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, soľ, čierne korenie mleté,
                        6 rezňov z bravčového karé


               Všetky prísady spolu vymiešať, rezne vložiť do marinády a dať na 24 hodín do chladničky.
               Pred smažením ešte obaliť v strúhanke.

               FURMANSKÉ REZNE


                        6 kusov bravčového karé, 200 g údeného syra, 1 sladká smotana, 3 cibule, 3 PL
                        plnotučnej horčice, 1-2 PL hladkej múky, soľ, olej, čierne korenie.

               Mäso naporcujeme, osolíme okoreníme a z jednej strany pomúčime. Plech alebo jenskú misu
               potrieme olejom a rezne pomúčenou stranou ukladáme vedľa seba na plech. Na každý dáme
               horčicu, veľa cibule nakrájanej na kolieska a prikryjeme syrom /môže byť aj plátkový alebo
               nastrúhaný/. Zalejeme sladkou smotanou a pečieme v rúre vyhriatej na 180° C 30 minút za-
               kryté alobalom, alebo vrchnákom. Potom odokryjeme a dopekáme cca 20 minút.


               BRNENSKÉ REZNE PLNENÉ


                        1 ½ kg - 2 kg bravčového karé, soľ, korenie, múka a strúhanka na obaľovanie,
                        3 - 4 vajcia, 1 dcl sódy, 8 plátkov šunky, 8 plátkov syra, 1 cibuľa, 1 kápia, 2 PL
                        kremžskej horčice, olej na vyprážanie, ihly, alebo ostré špáratká.


               Mäso nakrájame tak, aby sme mali dvojité rezne. Vyklepeme ho na tenko. Osolíme, okorení-
               me. Rozložíme si rezne tak, aby sme mohli naraz klásť na všetky. Potrieme z vnútornej strany
               horčicou, kladieme šunku, syr, nakrájanú cibuľu na kolieska a nakoniec na rezance nakrájanú
               kápiu. Rezne preklopíme a po stranách uzavrieme ihlami. Niekedy stačí len okraje sklepnúť
               dohromady. Pokračujeme klasicky v troj obale a vyprážame. Nemyslite si, nezabudla som na
               sódu. Keď chystáme troj obal dáme ju do vajíčok a spolu dobre vyšľaháme. Obal na rezni je
               potom ako nadýchaný a chutnejší.


               REZNE VO VAJÍČKU


                        1 - 1 ½ kg hydinového alebo bravčového mäsa, 3-4 vajíčka, 1 PL horčice, 3 PL
                        solamylu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1 ČL bazalky a oregana, ½ ČL
                        sójovej a ½ worčesterskej omáčky, 1 ČL mletej červenej papriky, 1/2 chilli pap-
                        ričky, olej na vyprážanie.

               Mäso nakrájame na tenšie plátky, ktoré opakom noža jemne naklepeme. Do misy rozklepeme
               celé vajíčka, pridáme všetky ostatné prísady a dobre rozmiešame. Plátky mäsa vkladáme do
               zmesi tak, aby boli obidve strany do nej ponorené. Zakryjeme a vložíme na niekoľko hodín
                                                          - 22 -
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29