Page 25 - Kuchárka II.
P. 25

/aspoň 2 - 3/ do chladničky. Solamyl nám všetko spojí a zároveň vytvorí obal rezňa. Vypráža-
               me do ružova.


                    Takto by sme mohli pokračovať do nekonečna. Ja mám však najradšej klasický re-
               zeň, veľký, stredne hrubý, a môže byť z hydiny, bravčoviny, alebo aj z hovädziny /hovädzí
               rezeň naklepávam spolu so strúhankou, vyprážam pomaly. Ak je staršia hovädzina, tak
               ešte potom dusím/. Od Vdp. Stana Strapka viem jeden malý zlepšovák, aby rezne pri
               smažení moc nenasiakli olejom. Treba si ich niekoľko hodín dopredu pripraviť /najlepšie
               cez noc/, posoliť ich a potrieť olejom. Na povrchu si utvoria takú jemnú blanku a olej pri
               smažení neprepúšťajú dovnútra. Mamina sestra, teta Adelka, vajíčka rozdelila a z bielkov
               urobila tuhý sneh. Po múke, vajci, strúhanke putoval rezeň ešte do snehu a bol ozaj
               nafúknutý ako balón. Na vyprážanie sa mi veľmi osvedčila fritéza – rezne sú ozaj temer
               zbavené oleja a papierové obrúsky vsiaknu aj ten posledný zbytok praženia. Ja si ešte pa-
               mätám z detstva ako najlepšiu pochúťku – zemiakové pyré poliate zbytkom z vyprážania
               /mäso sa vyprážalo tak zriedkavo, že to snáď ani nebolo škodlivé.../

                                                REZŇOM ZDAR !!!



                                   JE DIABETES NAŠÍM POSTRACHOM ?


                     V našej široko rozvetvenej rodine je veľa členov, ktorí sa trápia s touto otázkou a s
               týmto ochorením. Je pravdou, že niekoľkí, ktorí začali s liečbou a dietou neskoro, mali
               komplikácie, ale to nie je pravidlom pre všetkých.
                    Mať strach z niečoho a nič proti tomu neurobiť, je trestuhodné. V prvom
               rade, každý by mal na toto ochorenie myslieť a včas sa dať vyšetriť, zvlášť tí, ktorých ro-
               dičia mali cukrovku. Pri potvrdení diagnózy nepanikáriť, ale začať s novou životosprávou,
               ktorá pozostáva:


               1. DIÉTA
                    – strava diabetika má byť založená na pestrosti, racionalite a MÁ SA PRIBLIŽO-
               VAŤ STRAVE ZDRAVÉHO ČLOVEKA. Nesúhlasím s niektorými kolegami – diabe-
               tológmi, ktorí sa snažia pacienta prinútiť naraz znížiť dávky potravín a rýchlo chudnúť.
               Po hororovej prognóze lekárky naša mama prestala celkom jesť, schudla za necelé dva
               mesiace 40 kg a jej zdravie sa povážlivo zhoršilo po všetkých stránkach.
                    JESŤ VŠETKO, ALE S MIEROU a rozdeliť si pokrm na 6 porcií – 3 hlavné a tri
               vedľajšie. Vyhýbať sa mastným jedlám, údeninám, nepiť sladené nápoje a príliš korenené
               jedlá. Zelenina a ovocie sú dôležitou súčasťou. Treba však obmedziť druhy obsahujúce
               veľa cukrov /hrozno/. Samozrejmé, že diabetici liečení inzulínom musia mať prísnejšie
               kritériá na výber potravín.
                     Viacerí sme poznali p. prim. W. - urológa. Bol diabetik a jeho manželka diabetolóžka.
               Pán primár bol častým hosťom u našich na fare a mal nesmierne rád maminu kuchyňu.
               Doprial si aj všetky zakázané jedlá pri cukrovke a po skončení stolovania vytiahol z vrecka
               striekačku, ihlu, inzulín a pichol si dávku. Keď sme mali strach, či si neškodí, tak sa smial,
               že on si musí najlepšie poznať svoje telo a akú dávku potrebuje, len to nesmie vedieť jeho
               žena. Potvrdil mienku, že lekári sú najhorší pacienti.


                    PITNÝ REŽIM je dôležitou súčasťou diéty /a nie len pre cukrovkárov/. Voda je
               životne dôležitá. Potrebujeme ju nielen k tráveniu a vstrebávaniu živín, k vylučovaniu
                                                          - 23 -
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30